De Geierlaybrug is geïnspireerd op de hangbruggen zoals die in Nepal gebouwd zijn. De brug is gebouwd door hetzelfde bedrijf dat ook de beroemde Triftbrug heeft gebouwd. De ontwikkelaars hopen dat de langste hangbrug van Duitsland net als de Triftbrug een populaire attractie gaat worden. De brug ligt op de wandelroute van de Saar-Hunsrück-Steig, die in 2009 werd verkozen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. Bij de brug komt nog een bezoekerscentrum dat tegelijk met de brug open gaat.
Het slot was van oorsprong een Keltische, Romeinse en Frankische begraafplaats gebouwd in het jaar 1158 door de ridder Engelbertus de Contrave (Gondorf) die daar tevens gewoond heeft. Het slot was van 1879 tot 1972 in gebruik bij de Vrijheren von Liebig uit Reichenberg in Sudetenland.
Het Loonse stadhuis, met ankerjaartal 1680 op de voorgevel, is één van de fraaiste burgerlijke gebouwen in Zuid-Limburg. Dit gebouw dateert in oorsprong uit de 11de eeuw. In 1680 werd het gerestaureerd in Maaslandse stijl. De kenmerken van deze stijl zijn het gebruik van baksteen, afgewisseld met natuursteen en mergelsteen. Een ander kenmerk van Maaslandse stijl is de toren, die zich steeds aan de linkerzijde van het gebouw bevindt. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was enkel een voorrecht van adel en geestelijkheid om postduiven te houden. Oorspronkelijk was het stadhuis de verblijfplaats van de eerste graven van Loon. De burcht, die gelegen was op de burchtheuvel diende als militaire verdedigingsplaats. Bij het definitief verlaten van Borgloon als woonplaats schonk de graaf het stadhuis aan de stad. Vandaar dat het stadhuis nu nog steeds grevenhuis wordt genoemd.
De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie. De stoomstroopfabriek werd opgericht in 1878. In 1988 werd de bedrijvigheid stopgezet. In 2005 kocht het stadsbestuur van Borgloon de fabriek op. In 2007 won het gebouw de eerste editie van De Monumentenstrijd op de Vlaamse tv-zender Canvas. Vandaag wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze stroop gemaakt. Maar voor hoelang nog?
TOMMENTOCHT. / DE VRIENDENKRING KORTIJS. / GINGELOM 06/03/2016.
TOMMENTOCHT.
DE VRIENDENKRING KORTIJS
GINGELOM.
Vandaag een wandeling in Gingelom, vertrek in cultuurhuis Den Dries, tot onze verbazing is dit de voormalige kerk van Klein Vorsen. Een prachtig voorbeeld van hoe een kerkgebouw een nieuwe en nuttige bestemming krijgt. Klein-Vorsen is gelegen in Droog-Haspengouw. Het omliggende landschap wordt gekenmerkt door een glooiend reliëf en de vruchtbare gronden zijn uitermate geschikt voor akkerbouw. Centraal in het gehucht bevindt zich de Sint-Rumolduskapel. Deze voormalige kapel dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en is opgevat als een eenbeukige kerk. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en afgewerkt met arduin. In 2005 werd de kapel omgebouwd tot een lokaal cultuurhuis.
Kasteel Roberti. Een 18e eeuws bouwwerk. Hier woonde H.J. Roberti, de eerste lokale belastingontvanger na de onafhankelijkheid van België. Dit prachtige gebouw wit geschilderd ligt in een park. We vertrekken met onze wandeling aan het plein. Op de Groenplaats staan nog een paar mooie oude boerderijen werkelijk de moeite om even te bekijken. We wandelen verder. De velden in we passeren de Snyerskapel. Verder met onze wandeling we wandelen nu de Romeinse weg op. Langs deze weg komen we de eerste tom- tumulus tegen. De Avernassetombe of de Tom van Montenaken of Tumulus de Cortis is een Gallo-Romeinse tumulus (tomme of grafheuvel) ten zuiden van Montenaken, in de Belgisch-Limburgse gemeente Gingelom. De tumulus maakt deel uit van een groep van 6 tomben binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateert uit de tweede eeuw na Christus. De grafheuvel is gelegen op het Tommeveld. De Avernassetombe heeft een doorsnede van 23 meter en een hoogte van 7,8 meter. In 1979 werd de Avernassetombe beschermd als monument. We wandelen verder en komen in Kortijs.
We komen aan De Snyershoeve is een vierkantshoeve ontstaan in 1635, maar met een huidige kern uit de 2e helft van de 18e eeuw, doch verbouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. De prachtige toegangspoort straalt nog altijd de grootsheid van de oude hoeve uit. Wat verder is de controle en rustpost. Dan weer verder dan komen we aan De Drie Tommen. dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus. Ze zijn gelegen aan de Drie Tombenstraat. In 1862 werden de tommes opgegraven door Henri Schuermans en August Kempeneers. In de noordelijke heuvel lag op de plaats van de brandstapel, hier vonden ze crematieresten. In de middelste heuvel vonden ze een grafkelder met niet minder dan 42 voorwerpen, waaronder een paarsgekleurd glazen flesje in de vorm van een druiventros. De zuidelijke heuvel was leeg. Het is een indrukwekkend zicht de 3 tommen zo voor je in het landschap.
We wandelen verder en komen aan De Twee Tommen. In 1863 werden de twee grafheuvels onderzocht door Henri Schuermans, waarbij bleek dat men hem reeds voor was geweest. In de Twee Tommen zijn er geen vondsten aangetroffen. In 1979 werden de Twee Tommen beschermd als monument. In 2014 werden ze na een opknapbeurt van 3 jaar opnieuw heropend. De twee grafheuvels maken deel uit van een groep van 6 tommen binnen een straal van 1,5 kilometer rond Montenaken en dateren uit de tweede helft van de tweede eeuw na Christus.
Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren heeft er een Verborgen Moois wandeling rond deze tommen. We wandelen nu verder langs een prachtige hoeve uit 1873. Dan komen we terug aan ons vertrek en we nemen de tijd om samen met wandelvrienden herinneringen op te halen. Zo eindigt een mooie wandeling.
DOMEIN BOKRIJK TOCHT. /W.S.V. DE RAKKERS. / HASSELT. 05/03/2016.
DOMEIN BOKRIJK TOCHT. 13KM.
DE RAKKERS.
HASSELT.
Als wandelaar haal je je hart op in het 550 hectare grote park van Bokrijk. In het vijvergebied ‘De Wijers en het Arboretum. Je bewondert er tal van boomsoorten, unieke planten en een uitgebreide hulst- en bamboecollectie. De wandeling loopt langs broekbossen en graslandjes, over knuppelpaden en vlonders, langs poelen en rietkragen, over overwegend aardewegen en -paden.
Een afwisselende wandeling waar het op sommige stukken best drassig kan zijn. De wandeling is een mozaïek van park, graslanden, bossen en plassen. We komen langs de mooiste en stilste plekjes in de omgeving. We wandelen veel door de bossen en dan aan de rand van het openluchtmuseum. Hoewel het Openluchtmuseum anno 2016 een luttele 58 lentes telt, reikt de geschiedenis van Bokrijk een stukje verder in de tijd. In 1252 werd er voor het eerst melding gemaakt van ‘Buscurake’. Het zou echter tot 1938 duren eer de Provincie Limburg eigenaar werd van de site en tot 1953 vooraleer de plannen om een Openluchtmuseum te bouwen officieel werden.
In het Openluchtmuseum Bokrijk krijgen bezoekers een verrassende kijk op het dagelijks leven in Vlaanderen vanaf de 16de eeuw. De rijke verzameling omvat historische gebouwen en voorwerpen, levend erfgoed en een oneindig aantal rituelen, technieken, praktijken en verhalen. Wij kunnen enkele van de prachtige huizen zien als wij aan de rand wandelen.
Dan komen we langs de plantentuin waar de narcissen al bloeien een prachtige zicht weer wat verder langs een paar mooie vakwerkhuizen, dan weer verder door het domein wat is het mooi om hier te wandelen. Dan langs het kasteel van Bokrijk. Dan verlaten we het domein.
We wandelen nu door de bossen naar de controlepost, we komen nog enkele wandelvrienden tegen daar worden de nodige ervaringen uitgewisseld en de vriendschappen weer aangehaald. Verder met de wandeling tot we terug aan ons vertrek komen waar we een mooie wandeling afsluiten.
MARCHE DES PERCE-NEIGE. / LES GODASSES DE FRAIRE. / LANEFFE-WALCOURT. 28/02/2016.
MARCHE DES PERCE-NEIGE.
LES GODASSES DE FRAIRE.
LANEFFE-WALCOURT.
Laneffe, de stad van Sint-Elooi en leen van een oud legergewest waarvan de luister jaar na jaar in stand wordt gehouden, is één van de zestien deelgemeentes van Walcourt in België.
Kasteelhoeve van Laneffe; De opmerkelijkste constructie is de kasteelhoeve die oorspronkelijk in 1604 werd opgetrokken. Aan de rand van de Thyria, uitgestrekte omheinde neo-traditionele hoeve van kalkbreukstenen, heropgebouwd op het eind van de negentiende eeuw, daarna deels herbouwd in 1923-1924 na een brand tijdens de eerste wereldoorlog.
Hier komen we voorbij als we de wandeling beginnen; prachtige gebouw. Al vlug wandelen we de bossen in. Geregeld een ferme klim en zo wandelen we en heel eind door deze mooie omgeving om dan in Thy-le-Bauduin. Hier ook een grote kasteelboerderij. Hier prachtige huizen in grijze natuursteen, prachtig om te bekijken.
Dan weer een heel eind door bossen en natuur. In de verte het dorp Laneffe. Weer verder om zo terug op ons vertrek te komen, het is moeilijk om deze prachtige wandeling in veel woorden te beschrijven omdat we veel in bossen en langs weilanden wandelen.
35E MARCHE INTERNATIONALE. / LES SPIROUX. / SUR LE MEEZ. TROIS-PONTS. 27/02/2016
35E MARCHE INTERNATIONALE.
LES SPIROUX.
SUR LE MEEZ. TROIS-PONTS.
Trois-Ponts. letterlijk: "drie bruggen" gelegen waar de rivieren de Amblève en de Salm in de provincie Luik samenvloeien. Wat een prachtige natuur kunnen we hier ontdekken. We wandelen het dorp uit en zo komen we in de natuur. Het bos in een brugje over en volop genieten van al het moois. Grote vlakten weilanden en bossen, de zon schijnt al is het koud en dit alles geeft een prachtig zicht.
Beneden in de vallei duiken de eerste huizen op, wel mooi eerst de daken en dan stilaan het hele gebouw. Langs een veldkapelletje en komen zo op een plek die “Panorama” noemt op een hoogte van 440 meter en je heb hier dan ook een prachtig panorama over de omgeving. Mooie oude boerderijen en het dorpje wat verder. Weer een eindje verder we komen op een plek die Saint-Jacques.
Hier een prachtige hoeve deels vakwerk wat mooi toch. We komen nu in een dorpje Bergeval. Hier prachtige huizen met lokale steen en vakwerk rustig gelegen in de prachtige omgeving. Dan weer een eind door de natuur zalig om te wandelen. Hier en daar nog een streepje sneeuw van de voorbije dagen. Wat verder ligt een prachtig dorpje witte huizen vakwerk en ronde gebouwtjes, zou wel willen weten wat dit is.
We klimmen nu en we komen meer en meer sneeuw tegen. Dairomont heet het hier. Langs een monument voor de heldendaden van de Amerikaanse “551st parachute infantry battallion”. Verder er is blijkbaar ongelukje gebeurt en de hulp helikopter zoek een plekje om te landen.
Wij wandelen verder. We komen nu in “Mont-de-Fosse” en nog even en we zijn terug op ons vertrek. Wat een prachtige wandeling in Trois-Ponts.
KARNAVALTOCHT. / AVIAT SINT TRUIDEN. / AALST. ST- STRUIDEN. 22/02/2016.
KARNAVALTOCHT.
AVIAT SINT TRUIDEN.
AALST. ST- STRUIDEN.
Enkele Romeinse en Frankische vondsten bewijzen dat er reeds vroeg bewoning was. Het document uit 1107 toont aan dat Aalst toen reeds een parochie was, waarvan het patronaatsrecht berustte bij de Abdij van Sint-Truiden. De heerlijkheid Aalst was een Loons, vanaf 1366 een Luiks, leen. In de 17e en 18e eeuw maakte Aalst, samen met Voort, Brustem en Rijkel, deel uit van de Baronie Voort, die einde 18e eeuw het Graafschap Rijkel ging heten maar uiteindelijk, samen met het feodalisme, werd opgeheven. Aalst werd toen een zelfstandige gemeente. In 1971 werd Aalst voor het grootste deel bij Brustem gevoegd. Het gedeelte dat tot de vliegbasis Brustem behoorde werd bij Sint-Truiden gevoegd. In 1977 werd ook Brustem een deelgemeente van deze stad.
Aalst ligt in Droog-Haspengouw. De Melsterbeek loopt van zuid naar noord door het grondgebied van Aalst. Naar het zuiden toe loopt de hoogte geleidelijk op tot 100 meter, waar zich Den Armenberg bevindt. Landbouw en fruitteelt vormen de belangrijkste agrarische activiteiten. We vertrekken in het centrum van Aalst even voorbij de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk, een neogotische dorpskerk uit 1854, omringd door een kerkhof. We wandelen verder langs mooie hoeven met een 18e eeuwse kern en de pastorie met 17e eeuwse kern. Dan wandelen we de velden in en een eins langs het militair domein. Zo verder langs het prachtig Haspengouws landschap.
Zo komen we in Kerkom. Kerkom-bij-Sint-Truiden werd voor het eerst vermeld in 1065 als Kyreheim, van het Germaans "kirika" (kerk) en "haima" (huis). Het achtervoegsel bij-Sint-Truiden werd veel later toegevoegd om het te onderscheiden van Kerkom in Vlaams-Brabant. Zo komen we langs Het Kasteel van Kerkom (Alstergoed). Dit kasteel was de zetel van de Heren van Kerkom. De naam Alstergoed is dan ook afkomstig van de familie Van Alsteren, die van eind 14e eeuw tot 1675 Heer van Kerkom was. De familie Van Schoor, eigenaars van 1707-1774, liet een classicistisch kasteel bouwen. In 1889 werd door de toenmalige eigenaar, baron F. de Moffart, iets ten noordwesten van dat kasteel, een nieuw kasteel in eclectische stijl gebouwd. Het classicistische kasteel werd grotendeels gesloopt. Slechts de noordoostelijke vleugel en de oostelijke hoektorens bleven bewaard. Hier bevonden zich de verblijven voor de bedienden en het wagenhuis. De beide gebouwen liggen in een park. Er is een terrasvormige tuin en daarin, op elk van de twee hoeken, een achtkantig tuinpaviljoen uit 1760.
We wandelen nu de vallei van de Cicindria of Molenbeek in. Grootschalige landbouw en vooral fruitteelt wordt op de vruchtbare leemgrond bedreven. Een heel eind wandelen we in de vallei met prachtige veldwegen met veel hagen en bomen langs. Zo wandelen we verder tot we terug aan ons vertrek komen. Een fijne wandeling in Aalst-bij-St.- Truiden.