MARCHE DES ZOUAVES / LES COMPAGNONS DE LA DYLE ROMANE / LIMAL 24/02/2007
MARCHE DES ZOUAVES
LES COMPAGNONS DE LA DYLE ROMANE.
LIMAL.
Limal, een dorpje in Waals Brabant. Landelijke omgeving waar het mooi is om te wandelen. le pays de la Dyle is een van de mooiste streken in Waals Brabant. Met zijn prachtige natuur, zijn indrukwekkende hoeven, kastelen. Een rijk verleden dat tentoongesteld word. Onze eerste grote hoeve op onze tocht dateert van 1679, een grote ommuurde boerderij met een dubbele toegangspoort(1702) meer dan 300 jaar al in gebruik en nog altijd een boerderij van belang. De prachtig wit geschilderde boerderij is een juweeltje op onze wandeling.
Niet alleen bouwkundig is deze streek belangrijk maar ook de bossen waar men ijvert voor een uitgestrekt natuurpark die een buffer is voor de groot steden Brussel en Leuven. Ondanks de grote bevolkingsdichtheid bleven het landelijke karakter en de rijkdom aan natuur van de streek goed bewaard. Het prachtige Dijleland en de Dijle met zijn schilderachtige bijrivieren heeft hier een prachtige heuvelachtige landschap achtergelaten. Afwisselend met weilanden en bossen is het een ideaal wandellandschap.
Spijtig dat het weer niet bijzit de zware bewolking en regen maken het niet zo gemakkelijk om te wandelen. We genieten toch van onze modderige tocht. Als we Limal binnenwandelen kunnen we genieten van de grote huizen met prachtige tegelmotieven in de gevel ook het gebouwtje van de waterleiding heeft zijn charme.
Ondanks alles is het toch een mooie tocht met natuur, cultuur en erfgoed. Prachtige hoeven.
DE MOOISTE STREEK VAN VLAANDEREN, HET SCHOONSTE DIALECT VAN LIMBURG
Ich iët niks liëver as de Stroop van Loon, Die se mich op menne joste boitram smiërde! Ich vont heum zoe lekker en zoe bootegewoon, Van eej da os mam mich, as keent, laupe liërde.
Toen woore de buim nog zoe hoog as n hoos En de appels en de piëre zoe dik as n voos. De weeje stoënte vol bê hoogstammig freut, Da nooit of dr nimmand jonde gespeut.
En as in den opgank, ilke wee in de bleuj stont, Dan luëp et wetter al oot menne mond, Ich daach dan wir truk oin de Stroop en oin Loon, Zoe goed en zoe lekker en zoe bootegewoon!
MARCHE DU FORT DE BATTICE / MARCHEURS DU FORT DE BATTICE / BATTICE 17/02/2007.
MARCHE DU FORT DE BATTICE
MARCHEURS DU FORT DE BATTICE.
BATTICE.
Battice, een deel van het « Land van Herve » het prachtige golvende landschap met een verscheidenheid van gebouwen, vooral de gigantische hoeven, die verspreid liggen in de weilanden en het prachtige landschap.
We wandelen langs de oude spoorwegzate en komen aan de plaats waar vroeger le bure de Battice hier staan de infoborden die verwijzen naar het steenkoolverleden van Battice. We wandelen de spoorwegzate af en we genieten van het prachtige landschap en wandelen door de weilanden en zien de mooie grote hoeven liggen verspreid in het landschap.
Niet alleen hoeven maar ook kastelen komen we tegen, controle in een prachtig gebouw een kasteelhoeven gelegen in een weiland met een uitmunten zicht op de prachtige omgeving, de hoeve draag het jaartal 1884 en het kasteel(woonhuis) 1624.
We wandelen door een dreef van fruitbomen en langs de weilanden niet voor niks word het Land van Herve de zuivelstreek genoemd. We komen langs bermen die volstaan met sneeuwklokjes en in de tuinen bloeien de krokussen.
Wel prachtig een hele voortuin vol met licht blauwe bloempjes. De oudere woningen zijn prachtig en dikwijls heel goed onderhouden en stralen een warmte uit, ze hebben een verleden. Nu komen we in Herve zelf, aan het oude station omgebouwd tot een toeristische centrum, we wandelen even binnen en kunnen een hele voorraad brochures meenemen. Altijd fijn om wat informatie te bezitten over een stad en streek.
Hier staat ook het stroopfabriek van Herve Meurens. Herve, waar al sinds de 16de eeuw aan veeteelt word gedaan, heeft in die tijd enkele verfijnde kaasspecialiteiten ontwikkeld. De typische kaas wordt aangeboden in de vorm van een kubus, met een krachtige geur.
We verlaten Herve en komen langs een prachtig huis met een mooie voortuin, nog even en we zijn terug in Battice, waar deze prachtige wandeling eindigt.
Vandaag doen we een permanente wandeling in het Naturpark Kottenforst-Ville.
ROMEINSE WATERLEIDING.
MOSKEE.
Hurth gelegen in de Eifel heeft een bijzondere wandelweg die we ook nog eens moeten komen doen nl, het Römerkanaal een 100kilometer lange Romeinswaterleiding die loop tot Keulen. Op de wandeling komen we langs een stukje van de Romeinse waterleiding. We wandelen het stadje uit en komen langs de Moskee. We volgen de oude spoorwegzate Rheinbraum klütten Express op het einde van de spoorwegzate hebben ze verschillende treinstellen gezet als monument voor de oude spoorweg.
RHEINBRAUM KLUTTEN EXPRESS
We wandelen nu eigenlijk het dorpje Berrenrath binnen maar sinds 1959 is het dorpje verdwenen en verplaatst door de Roddergrube A.G de bruinkool winning heeft verschillende dorpje opgeslorpt en zo zijn ze verdwenen.
OTTO-MAIGLER-SEE
Op de plaats van het oude dorp staat een gedenkplaat waarop staat dat de eerste vermelding van Berrenrath was in 1298. We wandelen hier nu in een heraangelegd natuurpark nadat de bruinkool uitgegraven was. Er is een meer bewaard waar de wandeling rond gaat, het is prachtig aangelegd het Otto-Maigler-See is een aangename plaats om te wandelen en van de natuur te genieten, We wandelen geheel rond het meer en hebben verschillende mooie plekken met een ruim zicht over het meer. Nu komen we aan Kloster Burbach of wat er van over blijft. Een klein gedeelte is blijven bestaan maar infoborden laten ons zien wat een prachtig klooster hier stond tot in de jaren 1900, het klooster in 1233 door de cisterciënzers gesticht Marienborrgenoemd.
Nu wandelen we nog een eind door het natuurpark, dank zij het prachtige zonnige weer kunnen we genieten van de vele verschillende vogels die we te zien en horen krijgen, we wandelen terug Hurth binnen, hier staan nog verschillende vakwerkhuizen die allemaal beschermd worden.
We wandelen door de straten en komen zo terug aan het vertrek. Waar we onze stempel gaan halen. Dit is werkelijk een mooie tocht om te wandelen.
MARCHE INTERN. CLERMONT-SUR-CLERMONT / LES PEDESTRIANS CLERMONT / CLERMONT-SUR-BERWINNE 11/02/2007.
MARCHE INTERN. CLERMONT-SUR-BERWINNE
LES PEDESTRIANS CLERMONT.
CLERMONT-SUR-BERWINNE.
Clermont is één van de « Les plus beaux village de Wallonie » Het dorpje ligt op de top van een heuvel te midden uitgestrekte omheinde weiden. De imposante kerk torent er hoog bovenuit. Het gebruik van baksteen voor de muren, leien voor de zadeldaken, zandsteen voor de raamlijsten en de hoekstenen bepaalt het architectonisch beeld van het dorp.
De eenvoud van de bouwvolumes wordt oordeelkundig doorbroken door uitgekiende mooie legpatronen in de leien daken te verwerken. En op heel wat daken prijken windwijzers die blijk geven van uiterst talentvol siersmeedwerk. Clermont heeft een aantal kastelen le Chateau de l Aguesse en Chateau-ferme des Couves zullen we niet zien maar de andere twee wel.
Het eerste kasteel is het kasteel van Clermont samengesteld uit twee gebouwen, de grote toren uit drie etages, en daaraan het huis. De nog bestaande toren en ingang zijn van het nieuwe kasteel van 1653 en gerestaureerd in 1783. de kerk en pastorij liggen vlak aan het groet plein. Waar het stadhuis in de vorm van toegangspoort ook ligt gebouwd na de afbraak van het oude stadshuis in 1888. Het dorp Clermont met zijn grote straatplein heeft typische bebouwing uit het Land van Herve.
Op het plein huizen in Louis XIII stijl, Louis XIV en Louis XV stijl.
We verlaten Clermont en komen zo aan het Remenber Museum 1939-1945 we wandelen verder en komen in Crawhez met het Chateau de Crawhez, gebouwd rond 1555 in gotische stijl gelegen in een prachtig natuurlijke omgeving.
Wat verder komen we in Quoidbach. Wat verder komen we aan de St Rochkapel uit 1754. dan komen we in Elsaute. We komen terug aan in Clermont waar we al van ver kerk zien staan, een prachtige en aangename wandeling in Clermont in het Land van Herve.
NU KOMT ALLES TOT RUST EN HEB NOG WAT TIJD VOOR MIJNE BLOG DE LAATSTE DAGEN WAS STROOP ALLES WAT DE KLOK SLOEG. FIER OVER ONZE OVERWINING NATUURLIJK. MAAR NOG MEER GETROFFEN DOOR DE OVERWELDIGENDE SYMPATIE VAN ALLE MENSEN, DE VELE REACTIE OP ONZE BLOG, HONDERDEN MAILTJES MET GELUKWENSEN HET OVERDONDERT MIJ ALLEMAAL. DAAROM LANGS DEZE WEG NOG EENS HARTELIJK BEDANKT VOOR JULLIE STEUN AAN HET STOOMTROOPFABRIEK.
WIJ HADDEN TOCH EEN FANTASTISCHE PETER "STIJN -STROOPSNOR- MEURIS"
OP HET FEESTJE VOOR DE LONERAARS WAS OOK ONZE BLOGVRIENDIN DIANA
ZONDER DAT WE HET WISTEN MAAKTEN JOZEF EN IKZELF REKLAME VOOR BOEKENTOREN. GRAAG GEDAAN VRIENDEN UIT GENT.
NIC BALTHAZAR NOEMDE HET STOOMSTROOPFABRIEK EEN BELGENMOP MOESTEN WE WINNEN. LIMBURGERS VONDEN HET GEEN BELGENMOP EN DE REST VAN VLAANDEREN OOK NIET! SORRY NIC MAAR JE BENT NOGALTIJD WELKOM IN BORGLOON.
In het eerste deel van de uitzending ging onze stroopfabriek met 25.592 (26,51%) Cinema Plaza uit Duffel vooraf (22.149 - 22,94%). Op de derde plaats volgde de Gentse Boekentoren (21.988 - 22,77%), voor het Begijnhof van Diksmuide (16.794 - 17,39%) en de Romeinse Tumuli in Tienen (10.024 - 10,38%). In de superfinale was onze Stroopfabriek met 37.529 stemmen (56,06%) sterker dan Cinema Plaza in Duffel (29.418 - 43,94%).
Beste blogvrienden, juist thuis van het fantastische overwiningsfeest van het stoomstroopfabriek. Honderduizend keer dank voor de vele stemmen die we van jullie mochten ontvangen en duizend keer dank voor de vele emails met gelukwensen. Ik ben fier en gelukkig en dankbaar voor jullie steun.Kom Paasmaandag naar Borgloon en ik trakteer je op pannenkoeken met echte Loonse stroop. Namens het gemeentebestuur, en de gehele groep van vrijwilligers dank u, dank u, dank u.
STOOMSTROOPFABRIEK SPREEKBEURT DOOR LAURA ENKELS VAN LUMMEN.
Enkel tijd geleden kwan ik een studente van Lummen tegen die in het Stoomstroopfariek met haar ouders op bezoek waren, al gauw ontdekte we dat ze hier was voor een spreekbeurt over "Stroop" en de "Stoomstroopfabriek" graag hebben we ze geholpen met een rondleiding en de nodige info over stroopstokken door Raf Bleus. Enkele dagen later kregen we via de post de spreekbeurt van Laura in de brievenbus. Wauw onze eerste reactie een spreekbeurt om U tegen te zeggen. We hadden Laura wat strooppotjes meegeven om aan haar mede leerlingen uit te delen. Naar ik hoor was de spreekbeurt een succes. We willen Laura langs deze weg een dikke proficiat toewensen en zeker danken voor haar steun aan het Stoomstroopfabriek in de monumentenstrijd.
VANDAAG NOG EEN LAATSTE INSPANNING VOOR MORGEN DE STRIJD LOSBARST. MEER DAN 2.000 BEZOEKERS KWAMEN HET STOOMSTROOPFABRIEK BEZOEKEN EN KONDEN DE HEERLIJKE PANNENKOEKEN MET LOONSE STROOP PROEVEN.EEN GEZELLIG DRUKTE MET EEN RONDLEIDING MET GIDS.
Alken, de gemeente van de Cristal, de kastelen en kapellen. Ook het dorp met de watermolens.
Hier staan nog 3 watermolens, de Groenmolen 1782 in het Meerdegat, de Dorpsmolen 1650 en de Nieuwmolen 1698 gewoon prachtige gebouwen, ook de boerderijen zijn prachtig we passeren er eentje uit 1786 in baksteen.
Spijtig dat het weer zo regenachtig is. Voor mij is het de eerste dag na 5dagen buikgriep en het word een korte wandeling even langs het dorpspleintje met een mooi gebouw en het standbeeld van de tonnendragers. Een ode aan de brouwers.
Ook een bezoekje langs de brouwerij waar je duidelijk de groei van de brouwerij ziet, van de bakstenen gebouwen naar de meer moderne hallen.
Ondanks de korte afstand en de regenachtig weer toch blij dat we hebben kunnen wandelen.
WANDELCLUB STROOPLEKKERS STEUNT DE STOOMSTROOPFABRIEK.
OP DE WANDELING VAN DE STROOPLEKKERS TOONDEN VEEL WANDELAARS HUN SYMPATIE EN HUN STEUN AAN DE STOOMSTROOPFABRIEK. ZOALS VELE BEKENDE VLAMINGEN STEUNEN ZE DOOR ZICH EEN STROOPSNOR TE LATEN MAKEN DE STOOMSTROOPFABRIEK. ENKELE SFEERBEELDEN.
We bevinden ons in het zuiden van het plateau van Herve. Het dorpje Soiron heeft zich te midden van bosrijke valleien in twee verdiepingen ontwikkeld.
Op het eerste niveau vind je de kerk en kasteel; we bewonderen de zachtheid die dit dorpje uitstraalt, rode en grijze daken, harmonie van baksteen en natuursteen en vooral een indrukwekkende kerk waarvan je een prachtig zicht hebt.
We wandelen door dit pittoreske dorp naar het kasteel, de prestigieuze kasteelingang, met twee torens, rechts staat de oude boerderij van het kasteel, het eerste gebouw van de boerderij is niets anders dan een gigantische droogkamer voor distels die omstreeks 1836 tegen de schuur aan opgetrokken werd. De topgevel vertoont meer dan negentig ventilatiegaten.
Kaardendistels.
Deze stekelige planten worden ook wel eens weverskaardenbollen of cardere genoemd. Kaarden zijn manuele kammen of mechanische kammachienes. Het hoeft geen betoog dat de bloeiende textielindustrie van deze regio veel dergelijke gedroogde distels nodig had voor het rouwen of ruwen van lakens. Dit proces bestaat erin het textiel zodanig met kruisvormige kaarden en distels te behandelen dat er een wol- en pluisachtige donseffect verkregen wordt. Metalen kaarden hebben dit ongebruikelijke ambacht in de vergetelheid gebracht. De distels werden in augustus geoogst en vervolgens gedurende drie maanden gedroogd in gebouwen die speciaal hiervoor opgetrokken waren, je herkent deze droogkamers aan de talrijke ventilatieopeningen tussen de bakstenen.
Als we door het dorpje wandelen komen we langs de voormalige brouwerij tot op het einde van de 19de eeuw er hier bier gebrouwen, wat verder komen op een pleintje met waterpoel de in 1983 gerestaureerde fontein die vroeger als wasplaats werd gebruikt. Dit dorpje met zijn zachte uitstraling was een belangrijk dorpje voor de textiel nijverheid en voor de landbouw wat duidelijk te zien is aan de indrukwekkende boerderijen, ook valt de veel te grote kerk voor dit kleine dorpje dadelijk op. We moeten zeker nog eens hier de wandeling komen doen die ons naar de nabij gelegen gehuchten brengen waar prachtige boerderijen te zien zijn, dit zal voor een andere keer, de lichten rond de kerk springen al aan en we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang in de vallei.
Na de wandeling in Pepinster deze morgen en het bezoek aan Soiron welke we afsluiten met een bezoekje aan de lokale taverne kan een prachtige dag in het Land van Herve niet meer stuk.
MARCHE INT. HOEGNE ET VESDRE / HOEGNE ET VESDRE / PEPINSTER 04/02/2007
MARCHE INT. HOEGNE ET VESDRE
HOEGNE ET VESDER.
PEPINSTER.
Wandelen tussen de Hoëgne en de Vesder is een avontuur, zeker deze wandeling, van de ganse tocht is meer dan de helft serieus klimmen, maar gelukkig is het prachtig wandelweer met veel zon, een schitterende blauwe hemel. En veel natuur is er ook bij. Gewoon prachtig te wandelen tussen de bomen.
Pepinster was vroeger de streek van de textiel, wat te zien is aan de grote herenhuizen en de kastelen. Aan de rivier staat het oude textielfabriek. Eigenlijk is het een mooi gebouw maar wel wat vervallen. We wandelen een eindje langs de Vesder en genieten van het landschap.
In het dal ligt het prachtige goed les Mazures een kasteel met een prachtige ingangstoren. Het kasteel ligt prachtig in het dal. Op de heuvel tegenover staat de ruine van de oude burg. Aan de andere kant staat het nieuwe kasteel eigenlijk is dit een prachtige streek. We komen de heuvel af en komen langs de grote hoeve.
En zien het kasteel met ronde torens in het dal liggen. De natuur kan toch aangenaam zijn de bomen op de flank van de heuvel tegen de hel blauwe hemel, een pracht van een beeld. Als we wat verder wandelen komen we in Goffontaine en komen aan het nieuwe witte kasteel gelegen in een prachtig park. Eerst komen we aan de privé-kapel met een mooie dreef naar het kasteel. Spijtig dat we geen volledig beeld te zien krijgen van het kasteel het is een prachtig gebouw.
We wandelen verder en komen in Pepinster met het gemeentehuis en het monument van de gesneuvelden. De voorgevel in blauwe steen is een juweeltje is het dorp.
Wat verder komen we langs de rotsen en de grot hier beginnen we onze laatste klim en krijgen een uitzonderlijk mooi zicht op de omgeving waar we in wandelden.
Op het einde na een klim van meer dan een kilometer komen terug aan de start. Een prachtige en zware wandeling die ons langs prachtige gebouwen en nog veel mooiere natuur bracht, moe maar tevreden beëindigen we deze prachtige wandeling
MARCHE DU PANDA / LES PANDAS DE JEMEPPES-SUR-SAMBRE / HAM-SUR-SAMBRE 03/02/2007
MARCHE DU PANDA
LES PANDAS DE JEMEPPE-SUR-SAMBRE.
HAM-SUR-SAMBRE.
Ham-sur-Sambre de streek van de man van Spy telt nogal wat hoeven en gedrongen huizen in blauwe arduin. In 1886 kreeg Spy wereldfaam. In de grot van Betche-al-Roche ontdekte twee archeologen toen twee skeletten die toebehoorden aan de Homo Sapiens Neandertalensis. Van op deze rots kan men genieten van een grandioos panorama, gelegen in een 17ha groot natuurreservaat. Nu een beschermt monument.
SAMBER
Wij wandelen een stukje langs de Samber en komen langs een kolonie aalscholvers, het is een viseter bij uitstek en daarom is de waterraaf dan ook verre van populair bij vissers. In het verleden is er daarom veel op hem gejaagd en was hij vrij zeldzaam geworden. Tegenwoordig is de populatie echter weer aardig hersteld. Het is prachtig te zien hoe deze grote vogels in de bomen zitten. Op de wandelingen aan de Samber komen geregeld aalscholvers tegen.
AALSCHOLVER
De wandeling blijft vooral in de bossen waar het aangenaam is om te wandelen. Het is een prachtige streek om te wandelen.
We komen aan een prachtig kasteel met hoeve. Gelegen aan de rand van het bos. De boerderij is groots met een toren en een vijver. Een prachtige hoogstamboomgaard met oude bomen ligt ervoor gewoon prachtig we wandelen terug het bos in en genieten van de stilte en van de natuur. Door de holle wegen het bos binnen en dan maar klimmen en dalen.
Een heel afwisselend parkoers, met prachtige vergezichten. Zo komen we terug in Ham-sur Sambre. Een prachtige wandeling.