19E HEUVELLANDTOCHT.
WC. CAESAR.
BEEK. Geschiedenis van Beek: Met de Franse Revolutie tegen het einde van de 18e eeuw kwam een einde aan alle voorheen verworven en gevestigde feodale rechten. Ook de hoofdbank verdween. Keizer Napoleon bracht meer regelmaat in de chaos. Vanaf 1800 werd Spaubeek een zelfstandige gemeente en ook Beek kreeg een eigen gemeentelijk bestuur. Was dit tot 1830 onder de Verenigde Nederlanden, tussen 1830 en 1839 was Zuid-Limburg een deel van de Zuidelijke Nederlanden (België) dat zich had afgescheiden.
Sindsdien konden de gemeenten zich in rustiger vaarwater gaan ontwikkelen. De tegenwoordige gemeente Beek is op 1 januari 1982 ontstaan door het samenvoegen van de voormalige gemeenten Beek en Spaubeek. De gemeente Beek is rijk aan diverse historische kerken, kapellen, patriciershuizen en enkele indrukwekkende boerderijen. Wij verlaten ons vertrek en komen aan het eerste monument, alhoewel als je het van ver ziet lijkt het een vervallen stal in een weiland. Dit huis diende tot 1850 als pastorij een steen in de gevel vermeld de datum 1781 er zijn sporen van de omgrachting van het voormalige Vroenhof de zetel der Heeren van Beeck. We gaan verder en komen aan de bakstenen hoeve met centraal woonhuis uit 1863, de zoon van de eigenaren was een belangrijke sociale voorvechter. Weer verder we komen in Neerbeek, de naam kan worden verklaard uit de ligging die neer- of stroomafwaarts is aan de Keutelbeek t.o.v. Beek. Hier een paar prachtige vakwerkhuizen, en veel prachtige natuur we begeven ons nu naar het Vrouwenbos.
In akten uit 1775 wordt reeds gewag gemaakt van de naam Vrouwenbos. Deze is zeer waarschijnlijk afgeleid van Vrouwe van St.-Jansgeleen, de vroegere eigenaresse van het bos. Een bron uit 1772 vermeldt dat het Vrouwenbos eertijds ook wel Prinsenbos heette, genoemd naar de prinsen van St.-Jansgeleen. Een mooi gebied om in te wandelen en zeer afwisselen. We wandelen verder richting Spaubeek. We komen langs een mooie boerderij waar een groot aantal oude landbouwwerktuigen tentoongesteld staan. Nu komen we in Spaubeek. Spaubeek ligt tegen de helling van het plateau van Schimmert. In de dorpskern van Spaubeek zijn de voormalige buurtschappen Hoeve, Hobbelrade en Looiwinkel opgenomen. De namen van deze buurtschappen zijn nog als straatnamen bewaard gebleven.
We wandelen door de kleine voetwegels die ons de mooiste plekjes van de het dorp laten zien dwars door het landschap komen we in Genhout, hier hebben we een prachtig zicht op de molen. St. Hubertusmolen: Deze houten standaardmolen voor het malen van graan, werd gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Als bouwjaar wordt 1802 genoemd. In de massieve houten balk bij de trap, die toegang geeft tot het molenhuis, is de naam Johannes van Mulcken gegrift, vermoedelijk de eerste molenaar. Het vaste onderstel (standaard) draagt de as, die het hele molenhuis draaibaar maakt. Dit kruien geschiedt vanaf de begane grond. Zeer interessant is het geheel uit hout vervaardigde mechanisme. De wieken met een vlucht van 24 meter worden in het molenhuis afgeremd op de gladde zijde van het eikenhouten tandwiel met eveneens houten remstuk, de zgn. vang. De St. Hubertusmolen werd in 1971 van gemeentewegen aangekocht en grondig gerestaureerd. Het is een prachtig zicht de molen in het landschap.
Genhout: De plaats omvat het dorp Groot Genhout en het gehucht Klein Genhout, deze voorheen aparte kernen vormen tegenwoordig een geheel met elkaar. In de volksmond wordt nog steeds over twee aparte plaatsen gesproken, op de witte plaatsnaamborden die naast de officiële blauwe borden zijn geplaatst staan enkel de oude namen in het plaatselijke dialect. De kernen liggen slechts enkele tientallen meters van elkaar. Hier verschillende prachtige oude boerderijen, vele nog in vakwerk of toch nog gedeelten ervan een van de mooiste is zeker de hoeve Printhagen uit 1744. We wandelen door het dorp en genieten van de prachtige gebouwen. We verlaten het dorp komen nog eens langs de molen en dan door de velden naar ons vertrek in Beek. Wat een prachtige wandeling.
We willen na de wandeling nog even naar het Landgoed Genbroek gaan kijken. Het hoofdgebouw is een grotendeels witgepleisterd en witgeschilderd bakstenen gebouw. Het bestaat uit vier rechthoekig aaneengesloten vleugels, elk onder een zadeldak, waarbij een rechthoekige binnenplaats wordt omgeven.
In de twee verdiepingen hoge oostvleugel is een gerieflijk woongedeelte gevestigd, terwijl de west-, noord- en zuidgevel vanouds respectievelijk een economiegebouw, een pachterwoning en een schuur herbergden. Rond het kasteel ligt een Engelse landschapstuin. Hier kunnen we naar hartenlust in rondwandelen met zijn vijvers en parken. De tuin is een beschermd natuurgebied dat momenteel, als onderdeel van het aangrenzende Kelmonderbos, in beheer is bij Natuurmonumenten. Op de vijver zitten eenden en reigers en ook een deel waterschildpadden die hier waarschijnlijk uitgezet zijn door mensen die aan iets beginnen zonder te bezinnen. In het bos lopen eekhoorntjes rond. Mooi om hier even rond te wandelen en tot aan de vijver voor het kasteel daar hebben we een mooi zicht op het kasteel zelf. Een fijne dag hebben we hier in Zuid Limburg gehad.
Voor het fotoalbum de link volgen:
|