WANDELEN TUSSEN JEKER EN MAAS. / SINT-PIETERSBERG - GROENE VALLEI. / EBEN-EMAEL. 18/02/2013.
WANDELEN TUSSEN JEKER EN MAAS.
SINT-PIETERSBERG GROENE VALLEI.
EBEN-EMAEL.
Mooi gelegen in de vallei van de Jeker, vind je een dorpje met een prachtige naam Eben-Emael. Hier heeft de Jeker zich doorheen de mergel al kronkelend een weg gebaand naar Maastricht, waar hij uitmondt in de Maas. De flanken die niet al te steil zijn, zijn ideaal voor hoogstamboomgaarden. De uitgestrekte plateaus aan weerzijde van de Jeker zijn ingepalmd door akkers, in de vallei vind je vooral boerderijen en weiden. De omgeving herbergt prachtige natuur. Behalve mergel wordt er in deze vallei ook al eeuwen silex ontgonnen. De toren van Eben-Ezer schets de geschiedenis hiervan. Wij vertrekken met onze wandeling aan het startplaats van de wandelingen nl aan Moulin du Broukay.
De wandeling brengt ons eerst naar het dorpje Eben. Hier vele boerderijen en wat valt het op vele huizen hebben een plakkaat met de vermelding maison Hirondelles admises een project van Natagora om voor de zwaluwen een nestplaats te geven, op vele huizen hangen kunstnestjes voor zwaluwen. Prachtig is het. We komen zo in het centrum met de kerk en dan weer verder. We wandelen nog wat verder en hebben een zicht op de de Toren van Eben-Ezer. Dit merkwaardige bouwwerk is het levenswerk van één man, Robert Garcet. In 1953 rezen de eerste muren uit de grond: tien jaar later was het gebouw voltooid. Wat verder komen we in het Natuurgebied Heyoule.
Dit prachtige natuurreservaat is in 1973 als eerste in deze regio opgericht en speelde zo een voortrekkersrol. De klakrijke graslanden, de zuiderse taluds en de aanwezigheid van verlaten silexgroeven geven dit gebied heel wat charme. Door het microklimaat en de kalk in de bodem is deze omgeving een paradijs voor plantenliefhebbers. Om de plantenrijkdom in de kalkgraslanden te bewaren, maait men geregeld. Of laat men stukken begrazen door de mergellandschapen, een ras typische voor de streek. De verlaten groeves zijn op hun beurt belangrijke overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Vleermuizen houden in de vochtige grotten een winterslaap die ongeveer vijf maanden duurt. We wandelen door dit prachtige natuurreservaat. De hoge hellingen worden vrijgemaakt en begraas door schapen om de speciale bloemen en planten die op de mergelgrond voorkomen een kans te geven om het landschap te veranderen in een bloemen paradijs, waardoor de vele verschillende soorten insecten en vlinders hier kunnen overleven. Speciaal in deze streek zijn de orchideeën.
Wij genieten van de zonnige dag met blauwe hemel en de prachtige omgeving. Na een tijdje door het paradijs komen we terug aan in Eben aan de molen van Broukay. De Moulin du Broukay maakt deel uit van een bezoekerscentrum "moulin du Broukay": het Geologium du Broukay is een museum dat de menselijke, archeologische, geologische en industriële geschiedenis van de Jekervallei toont. Helaas is van de molen zelf vrijwel niets meer overgebleven: zowel het rad als het binnenwerk zijn al lang verwijderd. Hier kunnen we even op adem komen en genieten van een koffie met zicht op de prachtige omgeving. Een pracht van een wandeling.