HERDENKINGSTOCHT LOUIS GUFFENS.
WANDELCLUB VITALES HOESELT.
HOESELT.
In Hoeselt, een krans van schilderachtige dorpjes, heerst een ongekende rust in een ongerepte en tevens zeer afwisselende natuur. De rijke diversiteit die Vochtig Haspengouw ons biedt aan landschappelijke bakens zijn het sterke reliëf van vlakke plateaus afgewisseld met smalle, vochtige beekvalleien, droge heuvelruggen, bosjes, holle wegen en kasteelparken binnen vrij korte afstand.
En verder een mooi kleinschalig en heuvelachtig landbouwgebied met akkers en fruitbomen. Holle wegen komen in Hoeselt nog veelvuldig voor. Meestal zijn ze niet met beton of asfalt verhard. Vertrek in het centrum en al vlug verlaten we de woonkern en duiken het prachtige landschap in. Op een pleintje staat een gedenksteen met de eerste voorjaarbloeiers. Het gele Winterakoniet staat er tussen de sneeuwklokjes. We wandelen verder komen aan een prachtig oude hoeve met stukken vakwerk. Mooi. We wandelen door een holle weg en komen zo in Hoeselt.
Aan het plein voor de kerk. We gaan even naar het Kasteel Burghof. In feite moet men spreken van het domein Burghof, al is de naam ook niet helemaal correct. De Burghof slaat eerder op het complex in de Hulstraat dat rond de Mot moet gelegen hebben. Het domein herbergde later twee, oorspronkelijk gescheiden, kastelen. Kasteel de Brouckmans Aan de noorderzijde van het Wagemanshof bevonden zich in de 17de eeuw 2 kastelen. Tegen het plein aan bevond zich de riante woning van Arnold de Moffarts, gehuwd met Lutgarde de Heusch. De grafsteen van beiden wordt nog bewaard in het portaal onder de kerktoren. Wij wandelen terug het plein op met de bijzondere kiosk.
We gaan een bezoekje brengen aan de kerk. Opvallend is de St.-Stefanuskerk in het centrum, waarvan gedeelten van de toren dateren uit de 11de 12de en 18de eeuw. Van het oorspronkelijke, preromaanse gebouw uit de 11de eeuw rest enkel nog de onderste geleding van de toren, opgetrokken uit silex en kalksteen. Het schip dateert van 1770. Deze oorspronkelijke zaalkerk werd vergroot in 1896 en 1931. Binnenin vinden we een barokke marmeren hoogaltaar uit 1689 terug.
De vroeggotische doopvont dateert van ca 1250. Het koorgestoelte, de zijaltaren, een communiebank, de orgelkast en de biechtstoelen dateren van midden 18de eeuw. In het koor bevindt zich een Kruisafneming, afkomstig uit het atelier van Rubens en de Steniging van Stefanus uit 1713. De laatste jaren werden aan de kerk grondige renoveringswerken uitgevoerd; momenteel prijkt in Hoeselt weer de rode kerk. Er zijn nog verschillende Vierkantshoeven die danken hun ontstaan aan de vruchtbare leemgrond van Haspengouw. De rijke gronden brachten veel gewassen op die moesten opgeslagen worden in de imposante vierkantshoeven. In Hoeselt hebben we nog een aantal vierkantshoeven. Zo hebben we een mooie en leerrijke wandeling achter de rug. Een fijne en aangename wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|