WINTERTOCHT.
WANDELVRIENDEN RANSDAAL.
RANSDAAL.
Wandelen kan men prachtig in Ransdaal door het Ransdalerveld, met deels verharde paden en vele rust- en picknickplaatsen met afwisselende vergezichten over het Geuldal en de oude mijnstreek.
Een bijzonder gebouw is de kerk, in 1932 werd de huidige kerk gebouwd, het langgerekte gebouw is opgetrokken in Kunradersteen ('Craubergersteen'), Limburgse mergel en Naamse steen in de stijl van het traditionalisme met enkele details die als postmodernistisch avant-la-lettre kunnen worden gezien. Het gebouw bestaat uit een enigszins on-Limburgs aandoende toren met zadeldak. We wandelen verder door het prachtige landschap. En in de verte zien we de windmolen staan, weer verder en we komen in Fromberg met een prachtige hoeve.
En wat verder komen we in Wijlre. Wijlre ligt fraai langs de Geul. De aanblik van het dorp wordt overheerst door de meer dan honderd jaar oude Brand Bierbrouwerij. Ook is het stoomtreintraject van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij een onderdeel van het dorpje. Brand Bier, de Limburgse volksdrank, wordt in Wijlre gebrouwen. Het bereidingsproces is pure vakmanschap. De bereiding kent echter vele stappen en ook de grondstoffen zoals het bronwater, zijn smaakbepalend.
Het huidige kasteel is een herenhuis gelegen op een omgracht terrein. Op de zijgevel aan de straatzijde is een opvallend grote zonnewijzer en aan de achterzijde zijn enkele terrassen uit 1910. Het kasteel heeft een voorplein dat vanaf de straatzijde bereikbaar is via poort voorzien van een oude wapensteen en een stenen boogbrug. Aan het voorplein liggen verder drie van een mansardedak voorziene dienstvleugels uit de 18e eeuw. Rondom het kasteel ligt een prachtige tuin in landschapsstijl die is ontworpen en aangelegd in 1810 door de bekende Maastrichtse architect en stadsbouwmeester Mathias Soiron (1748-1834). Langs de brouwerij zien we de watermolen met twee waterraden.
De Molen van Otten is gelegen aan een molentak van de Geul. De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1275, toen gebouwd als een banmolen van de heerlijkheid Wijlre. De eerste schriftelijke vermelding is echter van een clerus uit 1420. Een rekening voor het herstel van de molen door de toenmalige Heer van Wijlre, Gerard Scheiffart van Merode, maakt melding van het jaar 1485. Van oudsher was deze watermolen een koren- en oliemolen. Het huidige molengebouw en het bijbehorende woonhuis dateren uit 1776 zoals de muurankers aangeven. In dat jaar werden de bestaande gebouwen geheel verbouwd en werd er tevens een boerderij en een brouwerij of panhuis bijgebouwd. Eigenaren van het complex waren in die tijd de heren van de vrije rijks heerlijkheid Wijlre. Vandaag is de familie Otten eigenaar. Het is een prachtig monument.
We wandelen verder en komen dan in Stokhem hier prachtige vakwerkhuizen, dan weer verder een eindje langs de Geul. Wat verder in Engwegen en Schoonbron en dan weer een eindje om terug in Ransdaal te komen waar de mooie wandeling eindigt.
Voor het fotoalbum de link volgen
|