MARCHE DES COMPAGNONS DE SAINT-HUBERT.
LES COMPAGNONS DE ST. HUBERT.
AUBEL.
In het hart van het land van Herve, ligt het kleine plaatsje Aubel, verscholen in een landschap vol boomgaarden en bosjes. Aubel lokt wandelaars uit alle windstreken die op zoek zijn naar ontspanning en gezonde lucht. We vertrekken met de wandeling in het centrum van Aubel. In het centrum vele Lodewijk de XIV, XV en XVI stijl huizen. Eén van de oudste huizen is Le Vieil Aubel een Vakwerk huis.
We wandelen verder en komen aan de Sint-Hubertus kerk met zijn spits van 64 meters. De kerk is open en we nemen de tijd om er even in te gaan en alles eens te bekijken. Een prachtige kerk net ronde bogen in natuursteen en veel prachtig houtsnijwerk. Ook de glas in lood ramen zijn bijzonder en kleurrijk. We nemen ook even de tijd om de Oude begraafplaats te bezoeken met zijn grafstenen van de 16de tot de 20ste eeuw.
Weer wat verder komen we langs het monument voor de 30the Infantry Division van de USA soldaten die hier vochten in 1944-46. Voor ons het stationsplein vandaag staat er een trein die aan het station herinnerd. Wat verder de Siroperie Meurens.
Het prille begin van siroop, in de hoeves van het Land van Herve..
In de 17de eeuw bezaten de boeren uit het Land van Herve tal van boomgaarden vol appels- en perenbomen. Om die rijkdom aan vruchten te gelde te brengen, maakten ze er in een koperen ketel en met behulp van een pers siroop van. Die siroop verkochten ze dan samen met de andere producten van hun hoeve.
1880-1890: De industrialisatie
Rond 1880-1890 deden drie innovaties hun intrede, waardoor het fruit in grotere hoeveelheden kon worden verwerkt: Elektriciteit, Stoomkokers en hydraulische persen deden hun intrede. De eerste industriële stroperijen zagen het licht.
1902: De torenhoge ambitie van Clément Meurens
In 1902 heeft Clément Meurens een droom. Hij wil smeerbare fruitsiroop verdelen op grote schaal. Hij richt een stroperij op in Aubel, naast het treinstation en de sporen. Slim gezien, want zo kan hij gemakkelijk grondstoffen aanvoeren en zijn eindproduct via dezelfde weg verdelen. De eerste producten van Clément Meurens:
•Le POMONA® met appelen en suikerbieten
•Le POIRET®, een stroop van appels en peren zonder toegevoegde suikers.
1947: de Vrai Sirop de Liège® wordt gedeponeerd als handelsmerk
Na de oorlog kan Clément Meurens II eindelijk zijn « Vrai Sirop de Liège » deponneren als handelsmerk. Aan Jean-Léon Huens, toen een befaamde Brusselse tekenaar, vraagt hij een sterk imago te ontwerpen. De artiest schetst de bloeiende perenbomen in Aubel. Het wordt een evergreen: nog steeds prijkt het landschap op de verpakkingen.
Het land van Aubel en Sirop de Liège. Het avontuur duurt voort.
In de jaren 1950 pakt Stroperij Meurens uit met inslaande marketingcampagnes. Met succes: de Vrai Sirop de Liège® vindt haar weg naar alle Belgische huishoudens. Vandaag de dag komt de Vrai Sirop de Liège® nog steeds uit het land van Aubel. En nog steeds is ze een vaste waarde op onze tafels én een ideaal ingrediënt voor de lekkerste gerechten. Sinds de jaren 1970 ontwikkelt Stroperij Meurens ook een gamma fruitconcentraten en fruitpurees voor de landbouw- en voedingswarenindustrie. Vandaag is dit een van de laatste industriële stokerij in België.
Wij wandelen verder nu door het prachtige Land van Herve. Met zijn typische weilanden met hagen omzoomt, zijn liefelijke huizen en boerderijen die zo typisch zijn voor de streek en wat het wandelen hier zo aangenaam maakt. Verschillende kilometers wandelen we door het landschap van gehucht naar gehucht tot we terug komen in Aubel. Wat een prachtige wandeling hebben we vandaag kunnen maken in het Land van Herve.
Voor het fotoalabum de link volgen
|