JOURNEE F.F.B.M.P DE LA MARCHE.
COMITE PROVINCIAL DE LIEGE.
STAVELOT.
Gedurende méér dan 1000 jaar, vanaf haar oprichting door Saint-Remacle tot de Franse Revolutie, oefende het abdijprinsdom van Stavelot-Malmedy een economische, politieke, religieuze en artistieke invloed uit over een uitgebreid gebied, dat de grenzen van België ver overschreed, met name van de Loire tot aan het Duitse keizerrijk. Van weinig oude steden is zo goed bekend wanneer ze gesticht zijn, als van Stavelot en het naburige Malmedy. In 648 kreeg Remaclus, abt van het klooster te Solignac in Aquitanië, van koning Sigebert III van Austrasië een stuk bos in de Ardennen, om hem in staat te stellen dit deel van het rijk te kerstenen.
Hij stichtte de dubbel-abdij van Stavelot-Malmedy. Dit werd het begin van de twee steden en van een kerkelijke staat die meer dan 1000 jaar autonoom is gebleven. De rivaliteit tussen de twee abdijen werd in 980 door Otto III in het voordeel van Stavelot beslist. De bloeitijd van Stavelot was de periode van de 10e tot de 12e eeuw. Poppo (abt in 1020) was een hervormer in de traditie van Cluny. Hij kreeg de leiding over 17 andere abdijen, waaronder Echternach en Sankt Gallen. Wibald (abt in 1130) was diplomaat in dienst van de keizers en opdrachtgever van talrijke kunstwerken. Hij werd ook abt van de Abdij van Corvey. Zijn brieven behoren tot de belangrijkste bronnen voor de geschiedenis van de tweede kruistocht.
Onze wandeling door dit toch wel historische belangrijk gebied geeft ons nog vele mooie plekjes te ontdekken. Maar ook de uitgestrekte vergezichten over de weilanden met op de heuvels grote bossen. Maar ook de prachtige vakwerkhuizen die in het landschap liggen in het groen wat kan er mooier zijn. Het is genieten als je hier door het landschap wandelt. We wandelen naar “Cheneux” hier weer een paar prachtige vakwerkhuizen.
Dan wandelen we het bos in. De route die we lopen heet hier “Route de l’Eau Rouge” door het bos, we hebben hier ook weer prachtige zichten op het naburige dorpje Meiz. Wat prachtige zichten over het landschap het is genieten en nog eens genieten. We wandelen verder en komen aan bij de abdij van Wavreumont. In 1951 stichtten de Benedictijnen te Stavelot de abdij van Wavreumont. Deze abdij maakt geen bier of kaas, zoals gebruikelijk, maar latexverf. We wandelen weer verder en in de verte zien we een prachtig gebouw liggen voorste gedeelte in steen en de achterliggende gedeelte in vakwerk.
Wat verder komen we langs de kapel en dan wandelen we over de Ravel Ligne 45. En wat verder komen we Cheneux en dan weer een eindje door de prachtige natuur met vergezichten. Dan komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige wandeling in een bijzonder landschap.
Voor het fotoalbum de link volgen
|