VERBORGEN MOOIS.
HORNEBOS.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
MECHELEN – BOVELINGEN.
Natuurwandeling: Mechelen-Bovelingen ligt in de vallei van de Herk, welke hier in noordelijke richting stroomt. De vallei ligt op een hoogte van ongeveer 70 meter. De Grondelingenbeek, die zich ten oosten van Mechelen-Bovelingen bevindt, komt ten noorden van het dorp in de Herk uit. Ook kleinere beken vloeien hier in de Herk. Overigens bevinden de vochtige valleien zich in Droog-Haspengouw. Op het leemplateau, ongeveer 120 meter hoog, bevindt zich open landbouwgebied.
We vertrekken met de wandeling aan het kasteel van Bovelingen. Oorspronkelijk Kasteel van Bovelingen (rond 1550). Van het oorspronkelijk kasteel zijn de ommuurde kasteeltuin, de resten van het kasteelbos met uitheemse boomsoorten en ijskelder, de gerestaureerde manage, alsook de majestatische kasteelhoeve (sinds vier generaties bewoond door de familie Jadoul) nog overblijfselen van een roemrijk dorpsverleden. De Altenastraat is nog steeds, zoals in 1810 ter hoogte van het kasteeldomein met een rij bomen beplant, nu geknotte linden.
Vier gekasseide stroken ten zuiden van de straat duiden de opritten aan respectievelijk naar de boerderij, naar het verdwenen kasteel, naar de binnenkoer van de oude stallingen, naar de verbouwde manège. Tegenover het domein de prachtige oude dreef van bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') bleef als onverharde weg behouden. Hier start de wandeling. Wij wandelen nu langs de weg naar de picknick plek en dan volgen we de voetweg langs het park van het kasteel. We wandelen verder en zien daar het een Romeinse tempel in classicistische stijl, geïnspireerd door het Maison carrée in Nîmes, een ontwerp van Ghislain Joseph Henry. Het heeft een vierkante plattegrond, een parement van bleke natuursteen , een pannen zadeldak en staat schuin ingeplant op een kleine verhevenheid om – vóór de verbossing van de omgeving – uitzicht te bieden op het kasteel en van daaruit op het paviljoen. Het wordt voorafgegaan door gevelbreedte trappen en een open portiek met vier Dorische zuilen die het fronton dragen; de voorgevel is afgewerkt met hoekpilasters en voorzien van een hoge, rechthoekige deuromlijsting. Gebruikmakend van de verhoogde ligging bezit het paviljoen een kelder met drie tongewelven, toegankelijk van in de achtergevel.
Watertoevoer naar het kasteel van Mechelen-Bovelingen. Een kanaal dat zou gezorgd hebben voor de watervoorziening van het kasteel en werd ik gebracht naar de ingang ervan. Dit kanaal werd bevloeid door de bronnen ook deze van de Herk, enkele honderden meters opwaarts gelegen. In de huidige Sterstraat , genoemd naar het Sterrebos, een paar honderd meter hogerop, in de gracht rechts was er nog een onderzoekschouw, nog bestaande doch nauwelijks merkbaar. Dit kanaal leidde dan verder via het Sterbos naar het kasteel toe om uit te monden ter hoogte van de “Tempel” en zo verder naar het kasteel. Later en nog niet zo lang geleden (50-tal jaren terug) werd dit kanaal afgeleid naar de nabijgelegen weiden van Prosper Vandevelde ter bevoorrading van drinkwater voor de dieren. Even van het parkoers afwijken en een foto van dit gebouwtje maken. Dan weer verder en zo komen we aan vijfsprong met lindeboom. Dan een eindje langs de velden en wat mooi een 7tal herten steken het veld over, zo mooi. Dan het bos in het Hornebos. Dit bos heeft een gehele geschiedenis en was van groot belang voor het kasteel.
We lezen op de site van Groot Heers en zijn dorpen het volgde: Het Hornebos in de deelgemeente Rukkelingen-Loon is een uniek moerasbos en bevindt in het uiterste zuiden van de provincie tegen de taalgrens Bettincourt oftewel “Betkoven”. Hier bevinden zich de bronnen van de Herk. Door de nabijheid van het pompstation voor drinkwater, op 100 m van de ingang, liggen alle beekjes DROOG, intriest DROOG, Enkel nog wat water in een paar plassen (voorheen vijver). In de vallei in het Hornebos, enkele honderden meters lager dan de bronnen werden door Winand tal van kogelhulzen gevonden. Er zou dus een afdeling van een leger er gelegen hebben. Waar hij met zijn detector voelde was het raak. In de "Kettel" een hoger gelegen deel van het bos, waar het huisje (hut) van de jachtwachters was hielden de Duitsers schietoefeningen.
We wandelen door het Hornebos tot aan de rustbank aan het vergezichtspunt. Eigenaardig hier eindigt het bos en de velden liggen tiental meters dieper. Terug het bos in om terug naar Mechelen Bovelinge te wandelen, we komen zo aan de bijentuin. Als de eigenaar daar is kun je hier de extra route lopen door de bijentuin. Onze vriend Marc MISSOTTEN en zijn zoon Stijn hebben hier de bijentuin aan gelegd. De grond werd gezocht in een omgeving met een goede nectardracht voor de vaste stand. Een perceel landbouwgrond van ongeveer 70 are was er heel geschikt voor. De landelijke ligging met 5 ha grote kersenbomen binnen de 100 m, regelmatige enkele koolzaadvelden binnen de km en een kasteelpark met acacia's en linden binnen de 500 m garanderen de nectardrachten voor de honingopbrengst. Verder veel bos en ook nieuwe bosaanplant van 'Bos en groen', fruitplantages en villatuinen op korte afstand. De najaarsdrachten kunnen beter en die worden dan ook aangepakt.
Het terrein ligt aan de rand van een rustig dorp, op een gracht met ideale open zuid-oriëntatie. De grond is rijke leemgrond met in de ondergrond goed doorlatende 'zavel'. Het is de moeite om in de lente-zomer te gaan kijken naar de vele bloeiende planten en struiken. Een aanrader. Nu zijn we met onze wandeling bijna aan het einde nog even terug langs het kasteelpark en dan staan we terug aan de gebouwen van het kasteel.
Nu we in Mechelen-Bovelingen zijn willen we de onlangs geopende ”hoe moet ik het noemen” taverne, speeltuin museum bezoeken. Wij hoorden van deze bijzondere plek enkele maanden geleden op een van onze wandelingen.
TSKOKKELPJAAT: Een oude boerderij waar het woonhuis in vakwerk is en de schuren en aangelanden in baksteen, hier bevind zich het Tskokkelpjaat.
Buiten op de weilanden speeltuigen voor de kinderen, aan de ingang oude landbouwwerktuigen en binnen een verzameling van duizend en één dingen, schommelpaarden, gebruiksvoorwerpen en heilige beelden en nog zo veel meer. Gezellig is als je ervan houd om omring te zijn door duizenden voorwerpen, ons kon het zeker bekoren. We kijken wat rond genieten van een heerlijke koffie en het gezelschap van een Bekende Vlaming, Jaak Van Assche.
Voor het fotoalbum de link volgen
|