MARCHE DE JOUR.
CLUB MARCHEURS JALHAY.
JALHAY.
Op oude Nederlandstalige kaarten wordt deze plaats soms 'Gelhaag' of 'Gellet' genoemd. Geen van beide namen is nu nog gebruikelijk. Ook in het Duits is er de verouderde term 'Galbach'. Drie à vier eeuwen geleden werd in Jalhay nog het platdietse (Limburgse) dialect gesproken. De mensen van Valkenburg in Nederland konden het dialect van het tegenwoordig Waalstalige dorp gewoon verstaan. Net zoals het stadje Limbourg verfranste dit gebied 200 jaar eerder dan het Land van Herve.
Een deel van het grote bos Hertogenwoud valt in het oostelijk deel van deze gemeente. Onze wandeling vertrekt in het centrum van Jalhay en we wandelen langs de Saint-Michel met gedraaide toren. In 2003 was een honderdtal torens geregistreerd bij de vereniging Les clochers tors d'Europe. Daarvan zijn er 31 bewust gedraaid gebouwd en 50 als gevolg van externe invloeden uit vorm geraakt. In België zijn 10 gedraaide torens die lid zijn van de vereniging. De toren van de kerk van Jalhay werd herbouwd in 1840 en werd bewust gedraaid. De spits is achthoekig en draait 45 graden van links naar rechts. We wandelen verder en komen zo in Foyr.
Enkele oude hoeves maken het oudste gedeelte van het dorp wat wel mooi is om te zien. Gebouwd met lokale steen en gedeeltes in vakwerk die nu opgevuld zijn met bakstenen. Vormen een prachtig geheel. We verlaten het dorpje en wandelen de velden en weilanden in. Het is wel geen zonnige dag maar toch is het een fijne wandeling door de ze mooie natuur. Vooral wanneer we boven op het plateau komen krijgen we indrukwekkende vergezichten over het landschap. Van hier uit zien we ook het prachtige hagenlandschap hoe de weilanden gescheiden worden.
Dan wandelen verder en komen zo aan de “Barrage de la Gileppe” Eén van de oudste stuwdammen van Europa, waarvan het gewicht de dam op zijn plaats houdt en de watermassa in evenwicht houdt. Hij is gebouwd tussen 1869 en 1878, in 1971 opgehoogd en heeft een capaciteit van 25 miljoen kubieke meter water. In het midden gesierd met een leeuw van 13.5 meter hoog, het werk van Félix Bourré, en vervaardigd van 186 blokken steen. Een uitzichttoren biedt een prachtig panorama op met name het Hertogenwald. Hier onze rustpost.
Dan weer verder door het bos en langs het monument van de Engelse bemanning van de Lancaster die op 31 maart 1944 hier neerstortte. Weer verder door het bos om zo terug aan ons vertrek te komen. Ondanks het mindere weer en wat regen toch een fijne wandeling gedaan.
Voor het fotoalbum de link volgen
|