DRIE LANDEN TOCHT .
JO-NE. VIJLEN.
VIJLEN.
Wandelen met Jo-Ne kun je kiezen uit uiteenlopende wandelroutes voor elk wat wils, die naar wens te doorspekken zijn met kuitenbijtende hellingen, verbluffende vergezichten of paden die je flierefluitend kunt bewandelen en bijna geen inspanning vragen, behalve genieten. Telkens weer een verbluffende parkoers door het enige “Bergdorpje van Nederland”.
Vijlen is ook meer dan dat Bergdorpje dat vaak als eerste plek in Nederland de sneeuw mag begroeten of met ludieke acties het toonbeeld is van succesvolle branding. Vijlen is qua omgeving alleen al de moeite waard met zijn unieke heuvellandschap. De statige toren van de St. Martinuskerk torent fier en vooral hoog boven het landschap uit.
Van verre is dit Vijlense Godhuis zichtbaar en manifesteert zich daardoor als oriëntatiepunt bij talloze wandelaars. Het is de hoogst gelegen RK kerk van Nederland. De uitgestrektheid van de Vijlenerbossen vormt een aparte attractie. Aan alle kanten omzoomd door veelal steile hellingbossen, is het plateau een eldorado voor de echte wandelaar. Als we vertrekken wandelen dadelijk richting velden en bossen voorbij de oude linde, is een grensboom die de grens van het Oostenrijkse -Habsburgse Rijk markeerde. Deze linde dateert uit de zestiende eeuw en staat voor een villa uit 1904. Deze villa diende als buitenverblijf voor prins Hendrik. Deze prins ontving hier zijn Akense maitresse. Als ze in haar koetsje aankwam was ze altijd vrijgevig , de Vijlense jeugd raapte het kleingeld op wat ze rondstrooide.
Dan wandelen we verder en de eerste mooie zichten over het gekleurde landschap, de koolzaad staat in bloei en de gele bloemen kleuren het landschap. Als we andere kant opkijken liggen de vakwerkhuizen daar in het dal te schitteren. Wat mooi zichten dan weer verder. We wandelen het Vijlenerbos in, is een ca. 650 ha groot bos- en natuurgebied. In het bos bevinden zich enkele geologische monumenten, Zo zijn er diverse dolines te zien, kuilen in het landschap die ontstaan zijn na instortingen door het oplossen van de onderliggende kalksteen. Verder zijn er op verschillende plekken in het bos "sterrenstenen" te vinden, ruwe blokken vuursteen vermengd met zand, grind en kiezelcement, ontstaan in het Plioceen. De stenen werden vroeger aangezien voor meteorieten, vandaar de naam sterrenstenen. Ook zijn er in het bos een viertal tumuli te vinden, grafheuvels uit de bronstijd, waarschijnlijk tussen de 3500 en 5000 jaar oud. Drie grafheuvels liggen in het oostelijk deel van het Vijlenerbos.
Dan wandelen we verder en komen aan de plaats ”De Hatzelder” genoemd met een prachtig panorama over de uitgestrekte vlakte waar Schotse hooglanders het jaar rond grazen om op een natuurlijkje wijze aan natuurbeheer te doen. We wandelen verder door het bos, bloeiende bosbessenstruiken, vogels die zingen een waar genot voor de mens om hier te mogen wandelen en genieten. Dan verder langs de St Martinus wijngaard. Zo komen we in Melleschet met mooie vakwerkhuizen.
We komen zo weer in Vijlen langs de ruïne van de cementfabriek. Op 18 juni 1875 verleenden de Gedeputeerde Staten van het Hertogdom Limburg een vergunning voor de bouw van een cementfabriek in Vijlen. Deze fabriek stond boven in het dorp op de Vijlenberg. Daarbij mocht ook een stoommachine van 25 pk worden geplaatst. Deze fabriek, het Aachen-Vijlener Portland Cement Werk, was in eigendom van de heren Kalf, van Reij en Scheins. Nu klimmen we terug naar het centrum van Vijlen langs de kerk en zo komen we terug aan op ons vertrek. Een pracht van een wandeling waar veel van te leren valt als je wil en erna nog wat opzoekwerk aan besteed kom je veel te weten.
Voor het fotoalbum de link volgen
|