SENTIERS ARDENNAIS.
MARCHEURS DE LA MASBLETTE.
MASBOURG.
Dit kleine dorp ligt ingesloten in de beboste vallei van de Masblette, een bijrivier van de Lhomme, en zou uit de Merovingische periode dateren. Er staan veel oude gebouwen o.a. een Vierkants boerderij uit 1825. Masbourg wel eens "een haven van rust temidden de bossen" genoemd. Masbourg is een deelgemeente van het mooie dorpje Nassogne is gelegen aan de rand van een bosgebied dat zich uitstrekt tot voorbij Saint-Hubert.




In de tijd van de Romeinen woonden er al mensen in Nassogne maar veel sporen hebben ze niet achtergelaten. Meer resten en verhalen zijn er overgebleven na de komst van de Schotse monnik Monon. Het was zijn doel om Nassogne en de omringende te bekeren. Echter, hij maakte hierbij vele vijanden zodat zijn dood onafwendbaar was. In 636 werd hij koelbloedig met messteken om het leven gebracht. De stoffelijke resten en enkele kledingstukken die door hem zijn gedragen, zijn vandaag de dag nog te bewonderen in de Heilige Mononkerk. Deze 17de-eeuwse kerk staat centraal op de zondag na Hemelvaart. De bewoners van Nassogne vertrekken met talrijke andere bedevaartgangers in optocht naar deze kerk. Deze processie wordt ook wel Les Remuages (de beweging) genoemd.







Buiten de dorpsgrenzen begint het bos van Saint-Hubert. Dit woud staat bekend om zijn vele wilde dieren zoals herten en everzwijnen. Wij wandelen door de prachtige natuur, genieten van de kleuren en geuren, lopend langs wegen met gele brem. We klimmen naar boven op het plateau waar je prachtige vergezichten heb over de omgeving en benden in het dal ligt “Fourneau-Saint-Michel” het 100ha groot domein aan het riviertje de Masblette, te midden van het Sint-Michielswoud.








De inwoners van Fourneau Saint-Michel (fourneau betekent in het frans: oven) waren in de 17de en 18de eeuw werkzaam in ijzersmelterijen, een toen bloeiende tak van industrie. We wandelen het openluchtmuseum binnen. “Musée de la Vie rurale en Wallonie”. “Museum van het Waalse Plattelandsleven “ We wandelen doorheen de prachtige natuur en ontdek het architecturale erfgoed van Wallonië uit de XIXde begin XXste eeuw. Landelijke woningen, boerderijen, kapel, school, ateliers en hangars werden hier op traditionele wijze heropgebouwd en bewaard voor het nageslacht. De gebouwen zijn gerestaureerd en laten interieurs zien met authentieke meubels en huishoudelijke benodigdheden. We wandelen door het domein langs de huizen, stallingen, school, kerk en zo veel meer, gewoon buitengewoon mooi, we nemen ruim de tijd om alles te bezoeken, langs de kudde Voskop schapen.






Eeuwenlang bevolkten voskleurige schapen de Ardense weilanden. De huidige Ardense voskop stamt af van de Ardense schapen die vroeger door kooplui werden meegebracht om op de betere Vlaamse weiden te worden vetgemest. Lokale herders uit Klein-Brabant (= streek rond Bornem) hebben dit schaap aangehouden voor het fokken van Paaslammeren. Uit deze restpopulaties werd de Ardense voskop terug gefokt en geselecteerd. Het is een schaap dat zich thuis voelt in ruige omstandigheden. Voskoppen kunnen zowel tegen droogte als tegen nattigheid en koude. Ze kunnen perfect buiten overwinteren onder de beschutting van bomen en struiken.


De Ardense voskop is een schaap van gemiddelde grootte met een robuuste en statige indruk. Het is een vinnig dier, wantrouwend tegenover vreemden. De kop en de poten zijn vosbruin, de wol is lichtbruin zonder vlekken.




Wat fijn dat we vandaag hier gratis in mogen met dank aan de provincie Luxemburg en de wandelclub. We wandelen door het museum en dan verlaten we het om onze terugweg aan te vatten, weer prachtige bossen en klimmen en dalen door de mooie omgeving komen zo aan “Pointe du Crawi” op 250 meter hoogte. En dan wandelen we terug het dorpje Masbourg binnen waar onze mooie wandeling eindigt.
Voor het fotoalbum de link volgen
|