ADEPS. LIMONT.
LIMONT.
Vandaag een wandeling met ADEPS. Vertrek met de wandeling aan het voetbalveld. Al vlug komen we aan de Kasteelhoeve Limont.
Tussen 1220 en 1230 ontving ridder Robert de Limont het land van Limont uit handen van zijn vader. Hij zette er een hoeve neer dat het huis werd van meerdere generaties ridders en schildknapen. Enkele jaren geleden werd deze kasteelhoeve volledig gerenoveerd tot het juweeltje dat het vandaag de dag is. De natuur rondom Château de Limont aan het begin van de prachtige Ardennen is ronduit adembenemend. De Kasteelhoeve van Limont is omringd door een 9ha groot park met honderdjarige bomen.
We wandelen het kasteeldomein op en er is een wandel parkoers op uitgezet dat ons door het domein leidt. Langs de prachtige oude bomen, de ijskelder en de merkwaardige toren. Zo geheel rond het domein, is gewoon prachtig om te lopen waar bijna 900 jaar geleden ridders op rond liepen. Zo wandelen we het kasteeldomein uit langs grote haspengouwse hoeven. Langs de kerk en het kerkhof met een mooie grafkapel spijtig dat ze zo onderkomen is.
Wat verder komen we aan Het Kasteel van Limont of Donjon van Limont
In 1230, schenkt Libert Jeneffe, heer van Borgworm, het land van Limont aan zijn zoon Robert. Het land is afgescheiden van het domein Warfusée-Donmartin. Robert draagt de titel van Limont, kiest een nieuw wapen en bouwt de donjon. Robert wordt gedood tijdens de verdediging van het kasteel van Borgloon in 1276 gedurende de Awans- en Warouxoorlog . De donjon onderscheidt zich door een uitzonderlijke regelmatigheid van de vuurstenen parementblokken gebruikt als gevelbekleding. kalkstenen hoekstenen versterken de muren. Gebouwd op een vierkante plattegrond van 8,50 meter bij 8,50 meter was het gebouw waarschijnlijk oorspronkelijk vier verdiepingen. Nu kan men nog steeds twee verdiepingen zien en de basis van de derde verdieping. De deuropening is gelegen op 1ste verdieping die te bereiken was met een houten trap, In het geval van bedreiging kon de trap worden ingetrokken. Op de eerste verdieping, de woonkamer, bevindt zich een grote open haard en twee ramen met vensterzetels. Het plafond was een kruisribgewelf. Een luik in de vloer gaf toegang tot een afgesloten kelder. Het gewelf van de kelder is gemaakt van kalktuf. Een stenen trap ingebouwd in de noordelijke muur leidt tot privéverdiepingen. Het dakterras was oorspronkelijk bekleed met kantelen ter verdediging.
We wandelen verder een heel eind door de velden en langs de akkers om zo in Donceel te komen. Aan het kasteel van Donceel.
In 1456 kocht Godefrein van Donceel twee eigendommen in de vallei van de Yerne om er een kasteel op te bouwen. Het huidige kasteel, gelegen in het centrum van het dorp onder de voormalige parochiekerk, dateert van de 17de eeuw en begin 18de eeuw. In de 17de eeuw ging het kasteel over in de handen van de familie de Hemricourt en daarna van de familie de Chestret die het tot op heden nog altijd bewoont. Jean-Remi de Chester renoveerde het kasteel, tussen 1767 en 1769, tot het kasteel dat we nu kennen. Het kasteel, gebouwd in bak- en kalksteen en omringd door een fraai park, bestaat uit een landhuis en twee landbouwbedrijven rond een driehoekig plein met bomen.
Ook dit domein staat open voor de wandelaars we wandelen voorbij het hoofdgebouw en we komen de eigenaar tegen, wat een vriendelijke man hij zegt dat we overal mogen gaan kijken, wij blijven natuurlijk op het uitgezette parkoers. Zijn al blij dat we op dit privé domein mogen wandelen.
We verlaten het domein en komen weer langs een prachtige hoeve. In het wapenschild boven de deur het jaartal 1662 en een afbeelding van Sint Michiels met draak. Wat verder en we komen zo terug aan ons vertrek.
Een mooie wandeling in Limont een pracht van een organisatie van Adeps.
Voor het fotoalbum de link volgen
|