KERSENTOCHT.
STROOPLEKKERS. BORGLOON.
VOORT.
Als het wandelen in Borgloon is gaan we meestal van bij ons thuis uit te voet naar het vertrek, ook vandaag doen we dit. We wandelen van het centrum van Borgloon naar de start in Voort. Voort ligt op de rand van de vallei van de Herkebeek en de Motbeek, welke laatste iets ten zuiden van de kom van Voort ontspringt. Het grootschalige landschap buiten de beekdalen behoort tot droog-Haspengouw. Hier worden voornamelijk granen en suikerbieten verbouwd. Het kasteelpark en de heerbaan zijn verdere elementen in het golvende landschap, dat een hoogte heeft van ongeveer 80 meter.
Na dat we ons ingeschreven hebben vatten we de wandeling aan we komen langs de dreef het kasteel van Voort. Het kasteel is gelegen in een zeer mooi park, dat vrijwel de hele vallei van de Herkbeek op het grondgebied van Voort beslaat. Het is aangelegd in Engelse stijl, de voormalige slotgracht werd omgevormd tot vijver. Een aantal merkwaardige, oude bomen, onder meer beuken, eiken en platanen. Toegang aan de zijde van de Romeinse Kassei via een smeedijzeren hek met initialen T B (Tornaco de Beghein) tussen geblokte, hardstenen pijlers; een tweede ingang tussen dito pijlers aan de zijde van de Benaetsstraat. Het eigenlijke kasteel wordt in november 1943 door brand verwoest. Het wordt niet meer heropgebouwd, zodat alleen de dienstgebouwen bewaard bleven. Het eigenlijke, thans verdwenen kasteel was, te oordelen naar de bewaarde foto's, een U-vormig, classicistische gebouw uit het derde kwart van de 18de eeuw, twee bouwlagen onder schilddak (leien). Het bevond zich ten noordoosten van de nog bestaande gebouwen.
We gaan verder en krijgen het kasteel van de Hulsberg en de Loreto kapel te zien. Gebouwd in 1882, op de plaats van de oude kluis van Hulsberg. Ruim gebouw in eclectische stijl, gelegen in een park in landschapsstijl; van de oorspronkelijke bomen resten nog een aantal exemplaren. Door zijn hoge ligging beheerst het kasteel de hele omgeving, en is in alle richtingen van ver zichtbaar. We wandelen wat verder en komen dan langs de Kapel en kluis van Hulsberg worden in 1689 gebouwd door Nicolaas Poislevache, deken van het kapittel van Borgloon, die de bedevaart naar Loreto in Italië maakte. De kluis was oorspronkelijk gelegen op de top van de Hulsberg, waar thans het kasteel staat. De eerste kluizenaar is Martin Derwael, genaamd Joseph. Eind 18de eeuw is Samuel Ulens eigenaar, die de kluis in 1810 aan Claes, eigenaar van het kasteel van Rullingen, verkoopt. Bij de aanvang van de bouw van het kasteel van Hulsberg in 1882 worden de gebouwen afgebroken en heropgebouwd aan de voet van de Hulsberg. De laatste kluizenaar overleed in 1897. De kluis deed nog enige tijd dienst als landbouwbedrijf; thans blijft alleen de kapel bewaard. Een gevelsteen binnen in het gebouw vermeldt de oprichting van de eerste kapel en het jaartal 1689. Op oude foto’s zijn de bomen nog te zien die rond de kapel stonden maar deze zijn enkele jaren geleden allemaal weg gedaan.
We wandelen voorbij de kapel en langs de boomgaarden en plantage. Terwijl het kasteel hoog boven ons uit troont. Op de helling naar het kasteel nog steeds prachtige hoogstambomen waar koeien onder grazen, een stukje Haspengouwse geschiedenis. Zo wandelen we nu terug naar ons vertrek. Het is altijd een plezier om in onze eigen stad te wandelen en telkens weer worden we verrast met mooie zichten die we nooit beu worden.
Voor het fotoalbum de link volgen
|