HERFSTWANDELTOCHT.
WANDELVRIENDEN RANSDAAL.
RANSDAAL.
Ransdaal -Limburgs: Ranzel- is een kerkdorp, gelegen in het Ransdalerveld in de gemeente Voerendaal. In 1932 werd de Sint-Theresiakerk gebouwd, gebouwd van Kunradersteen, in traditionalistische stijl. De architect was Frits Peutz. De toren doet on-Limburgs aan, met een zadeldak. In Ransdaal bevinden zich een aantal typisch Limburgse carréboerderijen.
De toeristische Mergellandroute doet Ransdaal aan. We vertrekken in het centrum met zijn vele prachtige boerderijen. Onze Jelle is erbij en we wandelen op ons gemak. Laten hem van alles genieten en laten hem zijn vragen stellen. Na een tijdje komen we in de natuur, prachtig. Weer verder langs een prachtige hoeve met de bijgebouwen in vakwerk. Deze prachtige hoeve uit 1863 is één van de vele hoeves. Weer verder met uitzichten over de velden. Verder komen we in Walem, gelegen op een heuvelplateau, nabij Walem bevindt zich, gelegen in hellingbos Schaelsbergerbos bovenop de Schaelsberg, een voormalige kluizenarij.
De zogeheten 'Kluis op de Schaelsberg' is een mergelen bouwwerk dat stamt uit 1688 en dat tot circa 1930 bewoond is geweest. We wandelen door het gehucht en komen zo in Hulsberg. Hulsberg is opgenomen in de Mergellandroute. De hoeve Wissengracht, een carréboerderij, nog vele andere hoeven zoals deze, ook vele zijn opgetrokken in mergelsteen. Het Hof van Hulsberg is zo bijzonder, in deze horecazaak kunnen de vrouwen hun echtgenote in de creche achterlaten (grapje). Wij wandelen vandaag met onze Jelle hij geniet van de wandeling en dat is het voornaamste. Ook in Hulsberg nog enkele mooie vakwerkhuizen. Nu gaan w even het bos in en Jelle vind het geweldig. We komen zo boven op het plateau en hier veel akkers. Het is aangenaam wandelen in het zonneke en we komen zo in Klimmen (Klumme) door het dorp uit en langs de oude windmolen, alleen de romp staat er nog. De windmolen in Overheek stamt uit 1879. Op 27 december 1941 braken de wieken af door een zware storm en zijn daarna niet meer hersteld. In de Tweede Wereldoorlog heeft de molen dienst gedaan als uitkijkpost. Tot 1966 werd er elektrisch gemalen. Het binnenwerk is bewaard gebleven.
We wandelen verder en komen in Dolberg is een buurtschap van Klimmen. Verschillende boerderijen zijn er in Dolberg op het einde van de verhaarde weg komen we aan rustpunt Achterum het begin van een stukje natuur waar je kunt wandelen en genieten van de natuur er staan ook verschillende klimtuigen voor de kinderen. We wandelen verder door de prachtige streek en we moeten regelmatig eens achteromkijken om te zien van waar we komen en welk een prachtig landschap we achter ons laten.
We klimmen nu weer naar het plateau en daar verlaten we de boswegen en wandelen langs akkers waar de velden ingezaaid zijn met gele bloemen als bemesting en we hebben geluk dat er nog geen vorst geweest is en zo staat het veld nu mooi in gele bloemen. Wat verder eindigt deze toch wel mooie wandeling.
Voor het fotoalbum de link volgen
|