HOE HET ALLEMAAL BEGONNEN IS.
In deze moderne tijd kunnen we ons niet voorstellen welke inspanningen er geleverd werden om fruit te bewaren voor een langere tijd. Einde 19de eeuw en begin van de 20ste eeuw waren de mensen al gelukkig als ze een keteltje stroop konden stoken. Ze hadden niet de keuze die wij vandaag hebben om iets bij de boterham. In tegenstelling tot vandaag waar men tonnen "goed fruit" vernietigd, was het in die tijd, jacht op wat rebut van appelen en peren. In haast elk gezin en zeker in de grotere gezinnen werden zij tot stroop gestookt. Men was zich spoedig bewust van de waarde van deze lekkernij op de boterham.
Waar het oorpsronkelijk op de Leuvense stoof begon, verhuisde het bij de mensen die een achteruit hadden, omwille van de stoomvorming, al spoedig onder een pannenafdak. Daar het een herfst en winterbezigheid was bij onguur weer werden aan het afdak aanpassingen gedaan. Het werd dicht gemaakt, en men bekwam het typische dak van de stroopstokkers op de boerderijen. Nu nog kan men op plaatsen in de dorpen boerderijen zien met het typische dak. De nok werd van beide kanten niet volledig gedicht maar kreeg wel met enig hoogteverschil een overkapping.
HET ONSTAAN VAN DE STROOPFABRIEKEN.
Met de tijd verminderden het aantal stokkers, men werkte samen, de installaties werden groter, stroop werd handelswaar. Na de zoveelste samensmelting behield Borgloon nog 3 stroopfabrieken.
MPF(Meekers-Poncelet Frerés)
CWS(Charles Wijnants Soeurs)
WG (Wijnants- Groenendaels)
Naast appelen en peren werden ook suikerbieten gestookt. Oorspronkelijk werd stroop verhandeld in kuipjes en emmers. Men moest uitwegen voor d eklant. Nadien kwamen dozen van 5kgr en uiteindelijk kwam men tot de mooie sierdozen zoals ze nu door verschillende verzamelaars nog steeds vergaard worden.
Door de grote bedrijvigheid van de stroopfabrieken kregen de Lonenaars de spotnaam "Strooplekkers". Nu word die naam met fierheid gedragen en zijn we blij dat de vroegere stroopfabriek Wijnants-Groenedaels beschermd als industrieel monument en gekocht door de gemeente Borgloon binnen zeer korte tijd opnieuw Loonse stroop zal stoken, Uit Vrolingen, waar nog een ambachtelijke stroopstokerij is, zal de fam Bleus stroop komen stoken in Borgloon.
|