43E MARCHE INTERNATIONALE DU PLATEAU.
LES PIQUANTS.
HERVE.
Herve is internationaal bekend om zijn zelfgemaakte kaas. En als je startplaats binnenkomt kun je hem al ruiken. Straks gaan we er een paar meenemen maar eerst onze wandeling. We kiezen voor de 13 kilometer maar de bewegwijzering is wat ingewikkeld en we vergissen ons op de splitsing en nemen de 5 kilometer afslag en omdat we zo vlug binnen zijn nemen we de 7 kilometer er nog bij. We vertrekken in het centrum van Herve. Herve heeft vele oude gebouwen, sommige nog vakwerk en andere in lokale steen en in baksteen met hardstenen omlijsting, prachtige gebouwen. Andere monumenten zijn er ook nog. We komen langs de “Fontaine du Bougnoux”.
De term "bougnou" wordt al in 1368 genoemd. Het duidt een reservoir met regenwater aan. In 1906 spreekt Amédée de Ryckel erover in zijn "Geschiedenis van de Stad van Herve": Aan het begin van de 18e eeuw "ontbrak het district" Coin de Herve "aan drinkwater, Als de "Dumont-fontein" exclusief gereserveerd is voor zijn eigenaars, was de "Fontaine du Bougnoux", ook gelegen in de weilanden van het voormalige domein van Denis Dumont, toegankelijk voor bewoners. Met de generalisatie van "stromend water" is het moeilijker om het belang van watervoorziening voor onze voorouders te meten. Het water werd natuurlijk gebruikt om de dorst van mens en vee te lessen, maar ook om te koken, blussen van branden, wassingen, was ... De ouden herinneren zich dat zelfs in de ergste droogte, dat deze fontein nooit opgedroogd is en aan het begin van de 20ste eeuw werd de "fontein" Bougnoux nog steeds heel vaak gebruikt, niet voor het wassen maar voor het spoelen van de was. Het was toen slechts twee tot drie keer per jaar ... Deze huishoudelijke taken moest elke zomer en winter worden gedaan, dus de fonteinen zoals deze waren ontmoetingsplekken en het sociale leven was er erg druk en vooral levendig.
We wandelen verder en wandelen door het stadje en komen aan de “Six fontaines” ook wel "Six Batches"
"Six Batches" is de Waalse naam voor deze zes stenen opslaglocaties. Een van de vele tradities met betrekking tot deze plek vertelt dat de parochiepriester Lys tijdens een kolencrisis de mijnwerkers zonder werk in dienst nam om de rots naar Battice door te steken en daar drinkwater te ontdekken. Deze ontdekte bron was verdeeld in 6 delen. Een legende vertelt ons over de speciale eigenschappen van de 6 bakken: "Lu batch à djvas" diende als drinkplaats voor paarden "Lu Batch Powder" was bedoeld voor het wassen van varkens na het branden van borstelharen "Lu grand batch" werd gebruikt door de wasvrouwen "Lu p'tit batch" door de varkensslager voor het reinigen van de omhulsels "Lu reu batch" was gereserveerd voor huishoudelijk gebruik "Lu batch Lecomte" dankt zijn naam aan een zeer oude Hervian familie die alleen dit water dronk dat als de beste werd beschouwd. Een andere legende zegt dat, tijdens de kerstnacht, "Lu batch Lecomte" wijn in plaats van water schenkt en dat al twee keer, gedurfde Hervians hebben dit willen onderzoeken maar hebben het niet overleefd. Wee degenen die de juistheid van dit verhaal durven te controleren!
We wandelen verder en komen aan het station van Herve. En verder een eind over de spoorwegzate en dan komen we in Bruyeres. We wandelen door het dorp en dan weer langs weilanden en akkers en dan komen we terug in Herve een laatste klim en we zijn terug in het centrum. Daar eindigt een aangename wandeling.
|