22E MARCHE DES TROIS SOURCES.
LES AMIS DU HENRY FONTAINE.
GRAND – HALLET.
Vanaf de 9de eeuw maakte het dorp deel uit van het Graafschap Avernas. Na de opheffing ervan ging Grand-Hallet deel uitmaken van het baljuwschap Hannuit in het Hertogdom Brabant. Het dorp was deels in het bezit van het Kapittel van Sint-Lambertus te Luik en deels van de Abdij Maagdendaal van Oplinter. We vertrekken aan het kasteel/hoeve in Grand Hallet, dit kasteel bezit nogaltijd een werkende hoeve. Een indrukwekkend gebouw met zeer grote stallingen. We wandelen hier zeker nog in een landbouw gebied dat zien we op de wandeling wel veel velden en akkers en ook weilanden. Wat verder komen we opnieuw aan een prachtige kasteelhoeve ook hier nog altijd in bedrijf. Rond de hoeve weilanden en akkers en de koeien grazen voor de hoeve wat mooi toch. Weer verder komen in Petit Hallet. Ook hier velden en akkers, weilanden met nog een paar mooie holle wegen. En oude boerderijen die de tand des tijd doorstaan hebben. We wandelen door kleine wegjes en zo komen we terug in Grand Hallet. Wat is het landschap toch mooi. Vergezichten over velden en akkers en in de verte een kerktoren zo mooi. Dan komen we terug in Grand Hallet. In de dorpskom staan nog verscheidene gerestaureerde oude huizen die gebouwd werden in tufsteen die in de plaatselijke groeve gedolven werd.
“Tufsteen is een relatief zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Andere benamingen voor tufsteen zijn duifsteen en dufsteen. Gemalen tufsteen noemt men tras. Tras wordt toegevoegd aan metselspecie om te zorgen voor een vaster en waterdicht metselwerk.”
Hier is de turfsteen geelkleurig en het zijn opvallende gebouwen. Gelukkig zijn er verschillende bewaard waardoor wij deze prachtige steen ook kunnen bewonderen en zo ook de vindingrijkheid van de inwoners bewaard is gebleven en hoe de lokale steen diende als bouwmateriaal. Wat verder en wij zijn op het einde van deze toch wel prachtige wandeling.
|