MARCHE ADEPS.
PETIT DE PIERRES ET D’EAU.
FALLAIS.
Vandaag een wandeling met ADEPS in Fallais. Vertrek aan de spoorweg en we steken de ‘Le Mehaigne” over. Prachtige natuur hebben we nu hier gehad. Kan ook niet anders we zijn in het “Parc Naturel Burdinale-Mehaigne”
Het Natuurpark Burdinale en Mehaigne ligt in Haspengouw, in de driehoek gevormd door de steden Huy, Andenne en Hannut. De non-profitorganisatie "Studies en promotie van het regionale natuurpark van de vallei van de Burdinale" werd in 1981 opgericht en het natuurpark wordt in 1991 definitief erkend. Het omvat 22 dorpen entiteiten Braives, Burdinne, Héron en Wanze, ongeveer 15.000 inwoners leven in het natuurpark. De rivieren waar het zijn naam aan ontleent, Burdinale en Mehaigne groeven twee zeer gevarieerde valleien vanuit geografisch oogpunt, met interessante landschappen en mooie en goed bewaarde dorpen. Ze hebben het geluk dat het ontmoetingspunt zijn tussen het plateau van Hesbaye en de oevers van de Maas. Deze functie geeft de bosecosystemen van wetlands en graslanden onderkant van valleien aan de ene kant, en agrarische uitgestrekte van de andere Haspengouw. Als wandelaar genieten we van gevarieerde wandelingen in het midden van de bijzondere flora en fauna met vele Natura 2000-gebieden, het Europese netwerk van opmerkelijke biodiversiteit.
We gaan verder met onze tocht en komen aan de “Charmille”van het kasteel Pitet Castle bestaande uit gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw en een boerderijplein in Maaslandse Renaissance gerenoveerd in de negentiende eeuw in het prachtige park. Wij kunnen alleen maar door de Charmille wandelen en van de rest zien we niks. Weer verder met onze tocht en komen aan de kasteelhoeve en de tuinen van de planten.
JARDIN DES PLANTES DE PITET: De beheerscommissie van het ‘Natuurpark van de valleien van de Burdinale en de Mehaigne’ liet deze tuin aanleggen binnen de muren van de vroegere moestuin uit 1860 van het kasteel van Pitet. In de Plantentuin gedijen meer dan 300 inheemse plantensoorten waaronder geneeskrachtige planten, wilde en eetbare planten, kruiden en verfplanten. Een deel is gerangschikt volgens plantkundige familie, een ander deel volgens eigenschap (giftige planten, planten die tussen het graan groeien, eetbare planten, geurende planten en planten die haalinsecten aantrekken). Weer verder komen we aan het Kasteel van Fallais.
Het Kasteel van Fallais is een kasteel uit de 13e eeuw in Fallais in de provincie Luik. In de dertiende eeuw behoorde het toe aan de familie Beaufort. In 1275-1278 geraken de Heren van Fallais betrokken bij de zogenaamde koeienoorlog uitgevochten tussen het Graafschap Namen en het Prinsbisdom Luik. In oktober 1468 verbleef Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, eigenaar van Fallais, met Lodewijk XI van Frankrijk, koning van Frankrijk, in het kasteel tijdens de vernietiging van Luik Het kasteel werd door Auguste Van Assche in 1881-1882 gerenoveerd.
Tegenover het kasteel de grote kasteelhoeve. We gaan weer verder met onze tocht. Nog even en we komen aan de halte plaats Fallais. Wij zitten nu op de oude spoorlijn Landen-Statte-Ciney deze werd in 1875 ingehuldigd en tot 1964 in bedrijf. Village du Saule.
In het hart van het natuurpark Burdinale-Mehaigne, is het Village du Saule een charmant en opmerkelijk historisch en natuurlijk ensemble om te ontdekken ... Het bevat vele opvallende gebouwen, waaronder een oud 17e-eeuws hof van justitie en een oude molen, beide volledig gerestaureerd. Aan deze gebouwen, aan de rand van Mehaigne, is een speelse en leerzame wilgenbaan aangelegd. Deze verrassende ruimte bevat een avonturenrondleiding, een labyrint, een watertuin, een levende wilgentunnel, een salicetum, een osierie, een visvijver en een veelvoud aan elementen zodat u de wilg in alle staten kunt ontdekken! Niet ver daarvandaan ligt het natuurreservaat Hosdent-moeras van 8 hectare. Deze betoverende omgeving zorgt voor prachtige wandelingen zoals La Rainette des Marais, maar biedt ook de mogelijkheid om de ontdekking van de regio voort te zetten via de Traversine (RAVeL-lijn 127).
We wandelen verder en komen aan de hoeve “Chardon”. Deze vierkantshoeve uit de XVIIe eeuw was oorspronkelijk eigendom van de famlie A Gilkinet en C.Marshall het wapenschild boven de deur is van Gilkinet en draag de datum 1692. Op de sluitsteen van de poort staat 1780 als datum. De “Chardon” de Distel is het embleem van de familie. We komen zo terug in het dorp nog langs de oude watermolen en dan zijn we terug op onze startplaats. De wandeling van ADEPS is zeker een van de mooiste die we al gedaan hebben. Een pracht van een wandeling met veel natuur en erfgoed zoals wij het graag hebben.
|