34E MARCHE INTERNATIONALE DES LONGS PIEDS.
LES LONGS PIEDS ANTHEITOIS.
WANZE-HUY.
Gelegen in de vallei van de Maas, tussen Luik en Namen, bestaat de gemeente Wanze uit 6 dorpen en een gehucht. De plaats heeft een modern gezicht en industriële gebieden, waar steengroeven worden gebruikt om kalksteen te leveren en een beroemde suikerraffinaderij. Geïntegreerd in het natuurpark van de valleien van de Burdinale en Mehaigne, heeft Wanze geprofiteerd van de aantrekkingskracht van de landelijke gebieden om een groen toerisme te ontwikkelen. Het natuurpark van de valleien van Mehaigne en Burdinale, opgericht in 1991, omvat 22 dorpen van vier gemeenten: Braives, Burdinne, Héron en Wanze. Het heeft een oppervlakte van 10.500 ha. De doelstellingen zijn georganiseerd rond 4 assen: de ontwikkeling van het grondgebied, het behoud van de natuur, de bescherming van het milieu en de plattelands- en economische ontwikkeling. Gelegen aan de uitgang van Huy, waarvan het vaak wordt beschouwd als de woonwijk, heeft het dorp Wanze zich de laatste jaren grotendeels ontwikkeld. Grotendeels agrarisch in de vorige eeuw, wordt Wanze vandaag beschouwd als een semi-industriële gemeente. Doorkruist door de Mehaigne in zijn laatste meanders, is het dorp gecentreerd rond de Place Faniel; Daarnaast zijn er enkele opmerkelijke gebouwen: de oude priorij uit 18C, de 18C-kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Redding, de 19C Sainte-Marie Madeleine-kerk, een voormalige koetsiersherberg in 18e eeuw (Chaussée de Wavre) en enkele architecturale ensembles rue Smal en rue Vieille Hesbaye. We vertrekken met onze wandeling in het centrum en steken de Maas over en dan trekken we de natuur binnen, veel afwisseling en weer een eind langs de Maas en langs de suikerraffinaderij. We blijven een heel eind langs de Maas wandelen en dan beginnen we te klimmen de hoge rotsen steken hoog boven de Maas uit. Boven staat er een ruïne. Wat verder is de rustpost en vandaar uit wandelen we door een prachtig stukje natuur. Veel bos en langs een kleine beek wat is dit mooi. Dan dalen we en wandelen we de velden en weilanden binnen, de boerderijen en huizen in grijze lokale steen zijn zo prachtig. Dan krijgen we de toren van het kasteel te zien en we draaien daar het domein op langsde “Ferme du chateau D’Ahin”. Door het park en zo krijgen we het prachtige kasteel in zicht.
Château d' Ahin
De oorsprong van het château d’ Ahin ligt vermoedelijk in de 13de eeuw en was opeenvolgend in het bezit van de families: Dominion (1350), de Faulx (1404), Aubrion (1468), en vanaf 1618 tot het einde van de 18de eeuw d’ Arberg de Valagin en de familie Huytens (1811). Het château d’ Ahin, gelegen tussen de Maasvallei en de hoogvlakte van de Condroz midden in een immens park van 20 ha en aangelegd in Engelse landschappelijke stijl, werd oorspronkelijk opgebouwd uit kalk- en baksteen in Romaanse stijl. In 1852 komt het in handen van de prins de Looz-Corswaren die het ingrijpend renoveert in Vlaamse-Renaissanse stijl. In 1887 ging het over naar de familie Dansaert en in 1896 de familie de Lhonneux. Sinds 1931 is het eigendom van baron Pierre van Zuylen.
We wandelen over het domein met een prachtig zicht op het kasteel en wandelen dan de hoofdingang uit en steken de Maas terug over en dan voorbij de kerk die open is en we nemen even de tijd om binnen te kijken en zo zijn we vlug terug aan ons vertrek.
|