MARCHE DES ASCENSEURS
MARCHING TEAM SAINT GABRIEL MAURAGE.
MAURAGE.
Park van Kanalen en Kastelenzo word de streek genoemd. Gelegen op het Canal du Centre, de waterweg die van groot belang was voor het economische leven in de streek.
De graafwerkzaamheden werden aangevat in 1889, doch het Canal du Centre kon pas in 1917 in gebruik genomen worden. WO I had de werken aanzienlijk vertraagd. Het Canal du Centre verbindt het Canal de Condé met het kanaal Brussel-Charleroi, is 21 kilometer lang en telt zes sluizen. Het telt 6 sluizen en vier hydraulische liften hierdoor word een hoogte verschil van 90 meter overwonnen.
Sinds 1957 is het kanaalbuiten gebruikgesteld en is een belangrijk toeristische attracties. Om de bevaarbare waterwegen in België voor schepen van 1350 ton met elkaar te verbinden was de aanleg van een nieuwe sectie van het Centrumkanaal nodig. Met de bouw van een scheepslift de grootste die ooit in de wereld opgericht en overbrugt een hoogte verschil van niet minder dan 73,15 meter. In deze omgeving wandelen we. De reuze grote scheepslift is van ver te zien als een reuze paddestoel. We vertrekken aan het oude kanaal met zijn bomen en zijn ophaalbruggen, de sashuizen die er verzorgt bijliggen.
Gewoon prachtig dit is hydraulisch patrimonium te ontdekken dat enig in de wereld is en in 1998 door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. We wandelen door deze prachtige omgeving en komen in Boussoit en genieten van het prachtige gebouw een oude abdij of klooster. Wat verder komen we terug aan het oude kanaal en het zicht is betoverend voor wie van industrieel erfgoed houdt maar tevens zien we de nieuwe enorme kabellift. We komen langs de Ascenseur de Thieu een samenspel van staal en steen. Gewoon prachtig. Dan wandelen langs het nieuwe stuk van het nieuwe kanaal en komen aan de scheepslift. Nog even langs het oude kanaal waar de eenden rustig rondzwemmen. We steken de laatste ophaalbrug over en komen terug aan het vertrek. Een wandeling die niet verveelt en die ons langs prachtige gebouwen brengt. We hebben genoten van de wandeling.
MIJNSITE VAN BOIS-DU-LUC Omdat we hier vlakbij Bois-du-Luc zijn en het een aangename dag is bezoeken we de mijnsite Bois-du-Luc.
Na drie eeuwen drukke activiteit van steenkoolwinning heeft Bois-du-Luc zijn rust terug gevonden. Het leven kabbelt verder aan de voet van de beboste terrils in een authentieke site die ontzettend goed bewaard is gebleven. We ontdekken in een groen kader de gebouwen die tijdens de ontginningsperiode opgetrokken zijn, de grote kantoren, de bovengrondse werkplaatsen, de verschillende zalen van de St Emmanuel kuil en de mijnwerkers woningen.
We bezoeken het bureel van de directeur, de burelen van de ingenieurs, de betaalzaal met zijn bankkluizen. Dan bezoeken we de werkplaatsen die nog volledig zijn met de werkmachines, de schrijnwerkers, de smeden. We gaan dan naar de mijngebouwen zelf, met een prachtig licht en klankspel.
Het is een hele ervaring om deze magische plek te bezoeken, om ons bezoek af te sluiten gaan we ven naar de mijnwerkershuizen kijken, prachtige site.
|