MARCHE DE A.C.T. DE MANAIHANT MARCHEURS AMICALE CYCLO TANDEM MANAIHANT.
BRUYERES-BATTICE.
Als we Battice uitrijden en naar Manaihant rijden komen aan een nieuw rondpunt met een prachtige aangelegd parkje, in het midden een grote koperen stroopketel met drie houten karren gewoon prachtig.
We zijn hier in het Land van Herve Het heuvelachtige plateau van Herve in d eerste plaats een zuivelstreek; de kaas van Herve is alom gekend. Maar ook de fruitteelt is van enig belang. Waarvan er nog enige getuigen overblijven. De hoogstamboomgaarden komen hier nog voor. De streek is dun bewoond en de enkele woningen rondom de kerk en voor de rest boerderijen die tussen de velden en akkers verspreid liggen.
Deze eerder bescheiden, functionele boerenwoningen spreken aan door hun charme en door hun volmaakte intergratie in het landschap. Typische voor het Land van Herve zijn ook de wilde hagen. Zij werden niet enkel aangeplant om eigendommen of landerijen af te bakenen, zij spelen eveneens een belangrijke rol in de vrijwaring van de plaatselijke flora en fauna. Ze zijn een schuilplaats voor de dieren en de vogels. Zonder de hagen zou een wandeling door het Land van Herve veel van haar charme verliezen.
Echte prestigieuze gebouwen staan er niet in het Land van Herve maar op het platte land staan toch verschillende indrukwekkende woonhuizen en boerderijen (17de en 18de eeuw) trouwe getuigen van de streekarchitectuur.
We moeten ook niet vergeten welke smakelijke en geurende streekproducten die hier hun oorsprong vonden. Sinds de 16de eeuw wordt er aan veeteelt gedaan en dit heeft typische kaassoorten voortgebracht. De typische kaas in de vorm van een kubus die omgeven wordt door een rozige korst, en verspreid een zeer krachtige geur. Hier is hij gekend als stinkkaas van Herve wel bijzonder lekker met een boterham met stroop. Ook hiervan zijn nog getuigen te vinden in het Land van Herve.
Siroperie Nyssen waar de bereiding van de artisanale stroop gebeurt al vier generaties lang volgens het voorouderlijke recept van de hoeven van het Land van Herve. Deze stroop die nog steeds, zonder toegevoegde suiker, wordt bereid in koperen kuipen die op hoog vuur worden verwarmd, is het geconcentreerde sap van appelen en peren afkomstig van de hoogstammen van het Land van Herve. Ook siroperie Meurens maar dan op een industriële wijze. De wandeling door deze prachtige streek is bijzonder aangenaam en men ontdekt telkens weer iets nieuw.
Een paradijs voor wandelaars en genieters van de natuur en zijn producten.
|