ENZIANBRENNEREI GRASSL
BERCHTESGADEN
ZEIT LASSEN-ENZIAN TRINKEN
De oudste Enzianbrennerei van Duitsland, nodig iedereen uit om eens te komen kijken en proeven. De brandewijn wordt gestookt van de Enzian: De Grote Gele Gentiaan. De tot 1 meter lange wortelstok is vlezig verdikt (5 cm) en rijk aan suikers als Gentiobiose en aan waardevolle bitterstoffen (Gentianopicrine en Amarogentine).
Deze laatste twee bieden de plant bescherming tegen aanvreten door dieren. Voor medische doelen wordt de plant gebruikt als bittermiddel, zoals als eetlustopwekkend middel, en als onderdeel van likeur, speciaal gentiaanlikeur. Voor de fabricage van gentiaanlikeur wordt vooral de gedroogde wortel van deze soort gebruikt.
Na de bloei in de herfst trokken de wortelzoekers de almen op zoek naar de Enzian al van in 1602 werden in Berchtesgaden enzianlikeur gestookt. Bij het betreden van de branderij worden we vriendelijk onthaal en word ons het verhaal van het stoken verteld, een film laat ons zien hoe dit gebeurde en hoe het nu gebeurd.
Vandaag worden er meer dan 30 verschillende likeuren gestookt. Na de film kunnen we rijkelijk proeven van de verschillende likeuren. We kijken wat rond in de winkel, en natuurlijk nemen we een paar flessen mee. Buiten staat de oude Brennhütte, vroeger gebeurde het stoken op de almen zelf in zulke hutten. De in 2000 afgebroken en weer opgebouwde alten Almkaser is nu een Brennhüttenmuseum.
Op de weide staan ook nog Enzian planten. Vandaag worden de Enzian wortelen zelden nog geoogst op de bergen en almen ze zijn beschermt, de stokerij heeft eigen velden waar de Enzian gekweekt wordt. En zo de wilde soorten beschermt blijven.
|