ICARUSBLAUWTJE
De mannetjes hebben prachtige blauwe vleugels. De vrouwtjes zien er heel anders uit. Die zijn meestal bruin met blauw of helemaal bruin. Het icarusblauwtje lijkt heel veel op het boomblauwtje maar er zijn wel verschillen. Op de onderkant van de vleugels van het icarusblauwtje zitten oranje vlekken. Die heeft het boomblauwtje niet. En het icarusblauwtje zie je vooral bij graslanden waar veel bloemen staan. Terwijl de blauwe vlindertjes die je in de tuin ziet meestal boomblauwtjes zijn.
Wanneer vliegt hij?
Het icarusblauwtje vliegt twee keer per jaar: van eind mei tot begin juli en van half juli tot begin september. Je hebt dus bijna de hele zomer kans om het icarusblauwtje te zien! Waar kun je hem vinden?
Het icarusblauwtje kom je in een groot deel van het land tegen. Hij vliegt vooral in graslanden en ruigten met veel bloemen. Ook kom je hem op dijken tegen of in de berm langs de kant van de weg als daar genoeg bloemen staan. Waar leven de rupsen?
De rupsen vind je op klavers. Daar zijn ze dol op. In de winter leeft het icarusblauwtje als rups tussen bladeren op de grond. .
Grote vangst
Fotograaf: Victor Bos
"Op de foto staat een heideblauwtje. Veel vlinders uit de blauwtjesfamilie kunnen op een bijzondere manier samenleven met mieren: de rupsen kunnen in een mierennest leven! Ze scheiden een zoetige stof af die de mieren opeten. In ruil daarvoor verzorgen en beschermen de mieren de rups." Gevaarlijke relatie Aan de levenswijze van blauwtjes tussen mieren kleeft een levensgevaarlijk risico: de volwassen vlinder ontpopt midden in het mierennest en wordt door de mieren als vijand beschouwd. De vlinder moet daarom zo snel mogelijk het nest uitkomen. Als hij te langzaam is, wordt hij door de mieren aangevallen en gedood.
|