KASTEEL HAMAL HAMAL bij TONGEREN
KASTEEL WAROUX EXPOSITION RODIN. ANS.
KASTEEL VAN HAMAL
Een mooie namiddag om een bezoekje te brengen aan Hamal bij Tongeren. De heerlijkheid Hamal dateert uit de 12de eeuw.
Het oorspronkelijk landgoed was een versterkt kasteel, met water omgeven. Het goed werd in de loop der tijden meermaals verbouwd zodat je er diverse stijlen in aantreft. Aan de zuidkant zie je de zware toren die in de 12de eeuw in silexsteen werd opgetrokken. In 1770 werden verscheidene constructies toegevoegd, waaronder de twee torens met bolvormige daken. Uit die tijd dateren ook de Belvédère, met het beeld van Diana en het O.L. Vrouwkapelletje
Het oudste gedeelte van kasteel Hamal is een Romaanse, 12de eeuwse toren. De overige delen van de burcht werden in 1346 door de Luikenaars verwoest. Een meer recente zuidertoren werd opgericht in Maaslandse renaissance terwijl het overige bouwwerk werd uitgevoerd in de 18de eeuw in barok- en rococostijl onder baron van Haxhe. Het kasteel bezit een symmetrische voorgevel en links en rechts bevinden zich zware hoekpartijen, bekroond door een mansardedak. Een driehoekig fronton sluit de middenpartij bovenaan af. Lodewijk XV logeerde hier in 1747.
Het kasteel ligt in een weids landschap, met park en vijver, tussen de Hamalstraat en de Kasteeldreef op het grondgebied van Rutten, een deelgemeente van Tongeren. Vlakbij het kasteel zie je de kasteelhoeve. Sedert 1793 woont de familie de Grunne in het kasteel Hamal. Het prieel is een optrek in het bos, daar staat een beeld van een jager met een hert. De ingang tot de hoeve is ook mooi. Een wandeling rond het kasteel is zeer mooi maar blijkbaar zijn de velden en de omliggende veldwegen allemaal eigendom van de adellijke familie en streng verboden toegang voor de gewone wandelaar. In de weide tegenover het kasteel staat de Donjon van Hamal, deze donjon gebouwd in 1400 heeft wel geen originele bovenbouw, het was een versterkte uitkijktoren.
KASTEEL VAN WAROUX.
We zijn al verschillende keren aan dit prachtige kasteel voorbij gekomen als we in de streek wandelen, het was altijd afgesloten en privé-bezit, nu is het kasteel toegankelijk.
De heerlijkheid Waroux was aanvankelijk een leen van het graafschap Loon en behoorde later toe aan verscheidene families tot aan de Franse Revolutie. Het is wel een prachtig gebouw, en de toegangsdreef geeft een prachtig zicht op de ingang.
Door het toegangshek kom in het park en de toegang tot het kasteel, vandaag is er een tentoonstelling over de kunstenaar Godin. Auguste Rodin (Parijs, 12 november 1840 Meudon, 17 november 1917) was een Frans beeldhouwer. De uitzonderlijke meester-beeldhouwer werd geboren in Parijs waar hij een uitermate armoedige jeugd doorbracht. In Parijs is Musée Rodin en in Philadelphia zijn aparte musea met veel werken van Rodin gevestigd. In zijn sterfplaats Meudon is een Rodin Museum met zijn gipsen beelden. Een prachtige tentoonstelling met bronzen beelden.
Na het bezoek aan de tentoonstelling kunnen we en wandeling door het park maken en het kasteel van alle kanten bekijken. Buiten mogen fotos gemaakt worden binnen niet. Het kasteel is sinds 2005 eigendom van de gemeente Ans. Tegenover het kasteel ligt de kasteelhoeve van Waroux. Beiden zijn sinds 1977 beschermd als monument.
|