MARCHE DU 31E ANNIVERSAIRE MARCHEURS DU GEER.
BASSENGE. Bassenge - Bitsingen (Nederlands) is een plaats en gemeente in de provincie Luik, Wallonië, België. De gemeente telt bijna 8500 inwoners. Tot 1963 maakte Bitsingen deel uit van de Vlaamse provincie Limburg, maar het werd na de vaststelling van de taalgrens overgeheveld naar de provincie Luik in Wallonië. In tegengestelde richting werd Voeren overgeheveld naar Limburg.
We wandelen van Bassenge naar Wonck door de velden met prachtige zichten tot in het mijngebied van Luik. De grote open vlakten, de akkers hebben een veelvoud van groene tinten. Hier en daar komen we in de velden een veldkruis tegen, in Bassenge hebben ze al hun veldkruizen beschreven en genummerd.
GROTTEN TE WONCK.
Wat verder komen we in het land van de mergelgrotten in Wonck, hier is de controlepost we gaan de grot binnen en aan de andere zijde verlaten we ze weer, deze grot word gebruikt om champignons te kweken en ook om activiteiten te organiseren, zelf een keuken is er voorzien. Dat we hier in het mergelland zijn is overal duidelijk te zien, in de hollewegen hebben we hoge mergelmuren om door te wandelen en ook de typische plantengroei van de mergelstreek zien we hier.
We wandelen ook langs de mergelgroeven, die diepe wonden hebben gemaakt in dit prachtige landschap. In de verte zien we het cementfabriek die de muur van mergel afgraaft, en daardoor onherstelbare schade aan het landschap aanbrengt. Nu wandelen we Eben- Emael binnen, eveneens als Bassenge behoorde Eben Emaal (Nerderlands) tot in 1963 tot de provincie Limburg. Hier bevind zich één van de merkwaardigste bouwwerken.
EBEN - EZER
De toren van Eben-Ezer (de vredestoren) werd niet door één man gebouwd maar door een volledige ploeg van kameraden die elkaar zeer waardeerden. In 1951 werden de fundamenten van de grote trap gelegd. De eerste hoeksteen van de toren van Mitspa (leeuw) is van graniet, hij draagt een dubbel symbool want het is ook de steen van een brug die door het Duits leger vernietigd werd, de overwinning van goed tegen kwaad, van vrede op oorlog. De funderingen van de toren gaan tot 30 m onder de grond. Het gebouw is 33 m hoog en is gebouwd op een vierkante basis. Het heeft zeven verdiepingen met bovenop in beton gegoten de vier cherubijnen van de Apocalyps: de stier, de Leeuw, de Adelaar en de mens als een soort sfinx afgebeeld. Zij die geïnteresseerd zijn in de esoterie of archeologie zullen hier echt hun hart kunnen ophalen. Aan de basis van de toren zijn 12 gedenkstenen opgericht elk 3,33 m uit elkaar. Allemaal esoterische maten. Op de torenpoort staat de spreuk: "Vrijheid, gelijkheid, broederlijkheid" de spreuk van de waterman. De toren rust ook nog eens op 4 kolossale cherubijnen met gespreide vleugels die de toren lijken te ondersteunen. Wat Garcet in 1947 begonnen was bereikte zijn voltooiing in 1963. Zestien jaar duurde de bouw. Het is een indrukwekkende toren die plots voor je opduikt met de vier betonnen beesten bovenop. We wandelen langs de toren en komen langs Moulin du Broukay.
We verlaten Eben Emael en wandelen terug richting Bassenge, dat we hier in de mergelstreek zijn kunnen je duidelijk zien aan de indrukwekkende boerderijen uit mergelsteen.
We komen aan een oude boerderij uit 1663 vroeger een café nu een prachtige rozentuin. Wat verder komen we weer aan een prachtige boerderij waar de zwaluwen in en uit vliegen, in het poortgebouw hebben ze hun nest gebouwd.
Wat verder komen we aan de chapelle du vi mosti uit 1744. Nog even en we zijn terug aan ons vertrekpunt, een prachtige wandeling in een prachtige omgeving.
'VI MOSTI'
|