MIDWEEKWANDELTOCHT.
DE VELDLOPERS.
GULPEN.
De midweekwandeling in Gulpen brengt ons altijd naar de mooiste plekjes in Gulpen, we vertrekken uit Gulpen en in het dal ligt kasteel Neubourg, prachtig gelegen tussen de bomen enkel het dak is te zien. De eerste vermelding stamt uit 1289. Geschiedenis Het huidige kasteel is in aanleg veertiende-eeuws, maar is in de huidige vorm grotendeels zeventiende- en achttiende-eeuws.
Kasteel Neubourg
De toren stamt uit 1640, maar werd gebouwd met gebruikmaking van middeleeuws muurwerk. De twee zijvleugels en de achtervleugel zijn achttiende-eeuws. De frontvleugel werd in de negentiende eeuw opgetrokken. Wij wandelen verder door de prachtige omgeving. Weidse zichten over het prachtige landschap zijn onze beloning. We wandelen verder en gaan richting Wittem met een zicht op het dorpje. Grote boerderijen sieren de velden.
We wandelen en komen aan de Geul, prachtige weilanden waar de koeien rustig grazen. We komen zo in Wittem aan het Kasteel Wittem, ligt verscholen in een van Zuid-Limburgs mooiste dalen: de Geulvallei, is genoemd naar de snelstromende rivier de Geul, die het 3 ha grote park met zijn eeuwenoude bomen en pittoreske slotgrachten omzoomt. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Het was in de eerste instantie een eenvoudige woontoren die in vijftiende eeuw aanzienlijk werd uitgebreid.
Kasteel Wittem
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel verwoest, maar rond 1611 gedeeltelijk herbouwd op de vijftiende-eeuwse resten. We wandelen verder en komen aan een grenssteen van Herschaff Wittem 1745. Even opgezocht over het graafschap: Blijkens de oorkonde droeg weduwe Guda, echtgenote van Thiebald, Heer van 's-Gravenvoeren en Valkenburg, de burcht Witham over aan de St. Jakobsabdij in Luik. Deze akte toont al de vroege banden aan met het huidige België, waaraan de gemeente Wittem grenst. Het gelijknamige kasteel ging een eeuw later in eigendom over naar de ridders van Julémont en via hen aan het adellijke geslacht van de machtige heren van Scavendriesch. Zij en de leden van de voorname familie van Jan van Cosselaer, die hen in 1344 opvolgden, waren voortdurend uit op gebiedsuitbreidingen. In 1289 namen zij Epen in bezit, in 1352 Wahlwiller en Mechelen en in 1365 Nijswiller. Eys werd leenroerig aan Wittem, dat wil zeggen dat de heer van Eys zijn bevoegdheden ontleende aan de boven hem geplaatste heer van Wittem. Dat lukte pas na een verbeten strijd tussen de elkaar vijandig gezinde edelen: de Mulrepas, aan wie Eys toebehoorde en de Scavendriesch, nauw gelieerd aan Wittem.Het door annexaties onstane vorstendommetje kwam door verkoop in het bezit van Diederick van Pallandt. Een van zijn nazaten, Floris II, bleef kinderloos. Bij zijn dood in 1639 kwamen de Wittemse bezittingen in handen van de graven van Waldeck Pyrmont.
De Miljoenenlijn
Een van hen, George Frederick van Waldeck Pyrmont verwierf de titel van Rijksvorst, die hij dankte aan keizer Leopold I. Dit eerbewijs heeft de graven van Waldeck Pyrmont mogelijk parten gespeeld bij het doen van al te vorstelijke uitgaven. Hierdoor liepen de schulden zo hoog op, dat zij zich genoodzaakt zagen Wittem te verkopen aan rijksgraaf Ferdinand van Plettenberg (1722). Zijn bezittingen werden tien jaar later tot Rijksgraafschap verheven. Dit hield stand tot de Franse Revolutie. Bij het uitbreken daarvan was van de eens zo imponerende vesting weinig meer over dan een ruïne. De Franse overheersers maakten een eind aan het graafschap Wittem en verkochten de grafelijke bezittingen aan de pachter van de naast het kasteel gelegen boerderij Simon Merckelbach. Van de restanten van de burcht liet hij een bewoonbaar kasteel maken in neogotische stijl, waarover historici niet unaniem enthousiast zijn. Niettemin mag het de familie Merckelbach tot eer strekken, dat zij het kasteel voor de ondergang heeft behoed.
De Miljoenenlijn
We wandelen verder en komen zo aan het stationnetje van de Miljoenenlijn. We wandelen verder en wat later komt de stoomtrein ons voorbij gereden. Nog wat verder komen we aan ons derde kasteel van de wandeling.
Met een prachtige inrijlaan en boerderij, wat verder zit een reiger in het gras en dan zijn we terug in Gulpen, een prachtige wandeling met veel bezienswaardigheden.
Voor het fotoalbum de link volgen
|