WANDELING LANGS DE ROMEINSE KASSEI WIDOOIE HELSHOVEN.
MIDZOMERFESTIVAL LOSSOL BORGLOON.
Een dauwwandeling langs de Romeinse weg van Widooie naar de kapel van Helshoven gaat het debat over de toekomst van de Romeinse Kassei, de provincie Limburg wil het stuk Romeinse Kassei ontsluiten en er een boeiend belevingsweg van maken, het stuk dat we vandaag bewandelen is het stuk uit de ruilverkaveling Mettekoven en Grootloon. Wij willen er ons van vergewissen of het nieuwe concept ook wel een goede is en of de plannen van de provincie passen in deze prachtige omgeving.
ROMEINSE KASSEI na de ruilverkaveling
voor de ruilverkaveling
Wat is een Romeinse Kassei eigenlijk?
Het stuk dat we bewandelen is een deel van de weg van Boulogne-Sur-Mer naar Keulen waarvan het traject tussen Bavay en Tongeren deel uitmaakt - was in de Romeinse tijd een zeer belangrijke weg. Meer dan 2000 jaar na aanleg is het traject van de weg - dat de Noordzeekust met de Romeinse legerkampen aan de Rijn verbond - nog steeds uitstekend bewaard.
Ook vandaag nog is het een Europese weg die - via Bavay, de regio Charleroi, Tongeren, Maastricht en Keulen - door vier landen loopt. Het is het meest imposante overblijfsel van ruimtelijke ordening uit de Oudheid dat in onze streken bewaard is gebleven. Een heerweg, met varianten heerstraat, heirbaan of heirweg (via), is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. Heer (van het Germaanse harja) is een in het Nederlands in onbruik geraakt woord voor leger. De naam wijst op het oorspronkelijk doel van deze "snelwegen".
ROMEINSE WEG OPGRAVING ASSE
De Romeinen legden duizenden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk om met hun legers snel ter plaatse te zijn in geval van een opstand. Ook handelaars maakten dankbaar gebruik van deze wegen. Dit feit ligt aan de oorsprong van het gezegde "alle wegen leiden naar Rome". Tot eind 18e eeuw waren de vroegere heerbanen (in oude spelling ook heirbanen) de voornaamste verbindingswegen in de Nederlanden en in andere delen van Europa. Langs deze wegen vinden we sporen van Romeinse villa's, tumuli (= grafheuvels) enzovoort. Een heerweg kon tot 8 meter breed zijn. Om de weg hoger te laten liggen dan het omliggend terrein groef men greppels (talud), evenwijdig met de aslijn. De uitgegraven aarde vormde de basis waarop de fundering (grote stenen) werd aangebracht die werd afgewerkt met lagen kiezel.
ROMEINSE WEG IN POMPEI
Straatstenen als afwerking werden alleen bij de toegang tot of in de steden zelf gebruikt. In gebieden waar stenen schaars waren, werden de wegen veelal van hout gemaakt. Het aardelichaam werd opgesloten door boomstammen aan weerszijden en de aangestampte aarde werd afgedekt met dunne takken.
Onze wandeling
We wandelen vanaf Widooie richting Borgloon, we blijven de hele afstand op de Romeinse Kassei.
ROMEINSE KASSEI RICHTING TONGEREN
ROMEINSE KASSEI RICHTING BOMMERSHOVEN
Ons eerste dorp waar we aankomen is Bommershoven,we dalen de Romeinse weg af en komen zo aan de kapel van Bommershoven, gebouwd door de kasteelheer en wat verder komen we langs het jachthuis van het kasteel, na vele jaren van verwaarlozing is de restauratie eindelijk begonnen, tegenover staat het standbeeld voor de gesneuvelden.
BOMMERSHOVEN
Hier word de Romeinse Kassei een stuk van de dorpstraat, wat verder zien we het prachtige Kasteel Bommershoven, een rococokasteel uit 1759 midden een prachtige Franse tuin, annex Engels park. De bijhorende hoeven zijn in de onmiddellijke omgeving van het kasteel. Zowel het kasteel als de hoeven dragen de kleuren Geel-rood.
KASTEEL VAN BOMMERSHOVEN
We wandelen verder langs velden en de bermen staan vol met klaprozen, Grootloon komt in zicht. Het prachtige kerkje van Grootloon met een onderbouw van de toren uit de 12 de eeuw en in 1616 bovenaan herbouwd, met een koor uit de 14de eeuw is een kenmerken punt in het landschap langs de Romeinse Kassei.
GROOTLOON
Hier komen we ook aan de nieuwe verharding van de Romeinse Kassei, twee stroken beton met kasseien ertussen. Niet iedereen is er tevreden over sommige hadden liever de onverharde aardeweg. De Romeinse Kassei is hier een rechte weg, die het golven landschap volgt, een stevige klim met daarna de afdaling, Borgloon komt in zicht, kan ook niet anders Borgloon gelegen op een heuvel, de kerk en het middeleeuws stadje zijn duidelijk te zien.
BORGLOON
KASTEEL DE HULSBERG
KASTEEL VOORT
Een beetje verder richting Voort ligt op de volgende heuvel het kasteel van de Hulsberg, ook zo een herkenbaar punt, wat bijzonder is dat je vanaf de Romeinse Kassei ook de Lorettokapel ziet. Wat verder wandelen we en komen in Voort, even word de Romeinse Kassei weer dorpsweg en komen langs het Kasteel van Voort. Verscholen achter een groene haag en een prachtig park ligt kasteel Tornaco.
AAN TJENNEBOOM
Voor het verhaal van Tjenne de heks volg deze link. Tjenne de heks
Wat verder vatten we de klim aan naar Tjenneboom. Deze plek heeft een heel verhaal te vertellen, de heksen processen en de heksen verbranding. Een acteur verteld op spannende manier het verhaal van Tjenne de heks terwijl wij genieten van het prachtige landschap. Een paar honderd meter lager staat het standbeeld van Tjenne de Heks.
STANDBEELD VAN TJENNE
KAPEL VAN HELSHOVEN
Nu wandelen we het laatste stukje van onze wandeling naar de Kapel van Helshoven. De Romeinse Kassei steek hier de steenweg over en vervolgt zijn route, voor ons eindigt hier de wandeling.
Voor het fotoalbum, op de foto hier onder klikken
|