BEZOEK AAN SIROPERIE MEURENS.
AUBEL.
SIROP DE LIEGE.
Een stukje geschiedenis. De geschiedenis van de Sirop de Liège gaat terug tot het begin van de vorige eeuw, tot in 1902. Clément Meurens, de eerste in de rij met die naam, besluit de ouderlijke boerderij te verlaten om een "echte vakman van de stroop voor de boterham" te worden. Hij wil méér dan alleen siroop maken voor de mensen uit de buurt. Hij ziet het groter: hij droomt ervan zijn stroop op grote schaal te verkopen en zet de grote middelen in.
Om die dromen waar te maken, vestigt hij zijn stroperij in Aubel, naast de spoorweg en vlak bij het station. Meteen bij de start stelt hij vast dat hij dankzij het spoor makkelijk voorraden kan inslaan en dat hij op die manier ook even makkelijk zijn producten zou kunnen verkopen. Clément Meurens is ambitieus, vastberaden om het ver te schoppen. Zo start hij met succes de productie van POMONA®, een stroop van appels en suikerbieten, naast POIRET®, een heerlijke stroop van appels en peren zonder toegevoegde suikers.
WASSEN
In 1922 stapt de zoon, Clément II, mee in het bedrijf. Hij heeft dezelfde neus voor zaken als zijn vader en probeert de smaak van de siroop nog te verbeteren. Hij test nieuwe mengelingen uit, nieuwe verhoudingen
In 1937 ontwikkelt hij zijn beroemde recept voor de "Sirop de Poires du pays de Liège". Kort daarna echter breekt de oorlog uit, waardoor de bevoorradingen stilvallen. Pas in 1947 kon hij zijn merk deponeren dat hij toen omdoopte tot het sympathiek klinkende de "Echte" Luikse siroop. In die tijd was Clément ook op zoek naar een imago voor zijn gloednieuwe product. Daarom klopte hij aan bij Jean-Léon Huens, een Brusselse tekenaar die in die periode bijzonder populair was. In de lente van 47 liet de artiest zich inspireren door het prachtige schouwspel van de bloeiende perenbomen in Aubel. Een landschap dat we ook vandaag nog terugvinden op de verpakking van de Echte Luikse siroop.
PERSEN
Ook na 60 jaar, van 1947 tot 2007, blijft de Echte Luikse stroop®, een vaste waarde op de tafel en in de keuken. De siroop troont op de ontbijttafel, raffineert karakterkazen en geeft een verfijnde toets aan kleine gerechtjes in onze dagdagelijkse keuken tot de complexe bereidingen van de beste koks in het land. Trouw aan zijn roots, wordt de stroop in het bekende blauwe potje met zijn bloeiende boomgaard ook vandaag nog steeds in de streek van Aubel geproduceerd..
PERSEN
KOKEN
De rondleiding. Ontvangen in de stroopfabriek in Aubel en na een interessante uitleg en een film kunnen we het fabriek zelf bezoeken. De appelen worden met camions aangebracht en met een clark worden de kisten in een waterbad gestort, gewassen, de vruchten worden van de balderen gescheiden en dan worden ze in stukken gesneden.
VERDAMPEN
VULLEN
Een eerste kookbeurt en dan worden ze naar de reuze persen gebracht waar het sap van de pulp gescheiden wordt. Overgepompt, gefilterd en verdampt en afkoelen dan naar de opslag in tanks, dan worden de verschillende sappen gemengd en suiker toegevoegd en opnieuw gekookt op 105°C tot het sap stroop wordt. Deze wordt afgekoeld tot op 65°C. Dan wordt de stroop afgevuld in potten door een koeltunnel en op 10°C gebracht waarna de potjes gedicht worden met een deksel.
OPSLAGPLAATS
Verpakt en gereed voor de verkoop. Het is wel indrukwekkend om tussen de machines door te lopen, de warmte van de kookketels te voelen, de pers in werking te zien. Dan kunnen we door glazen wanden zien hoe de potjes gevuld worden. In de opslag ruimte eindigt ons bezoek.
Wij krijgen een potje echte Luikse stroop mee om te proeven. Omdat dit jaar het 60 jaar geleden is dat de benaming en het deponeren van het merk gebeurde hebben ze een speciale blikken doos uit gegeven in een beperkte oplage. Een verzamelobject voor verzamelaars van stroopdozen. Het was zeker een leerrijke rondleiding omdat we voor het eerst eens in een stroopfabriek hebben kunnen kijken terwijl al de machines werken.
|