MARCHE DATOMNE
POMONA TROTTERS.
WELKENRAEDT.
We starten in het centrum van Welkenraedt. Al vlug komen we aan de Montagne jaune de voormalige industriële site. Nu is het een prachtig natuurpark. We wandelen door het prachtige landschap welke een deel van het Land van Herve is.
We wandelen verder en genieten van de omgeving, zo komen we het kasteel van Baelen te Ruyff. Een vreemd gegeven is het feit dat dit gebouw de naam draagt van een gemeente waarin het niet gelegen is. Dit (ogenschijnlijk abnormaal) feit is te verklaren uit het feit dat de eigenaren van het kasteel vanaf het midden van de zeventiende eeuw tegelijk ook heer van Baelen waren. De naam verklaart zich daardoor, dat het de residentwoning van de hooghartige heren van de ban van Baelen sinds 1648 was.
Kasteel Baelen, dat ten oosten van Henri-Chapelle ligt, en ten zuidwesten van Welkenraedt, staat op het glooiende plateau dat steeds steiler wordt in de richting van de langgerekte heuvelrug waarover de Marie Thérèseweg loopt van Luik naar Aken. Het kasteel is van de weg gescheiden door middel van een poortgebouw, uit de tijd van Lodewijk XIV. Het kruisvormige dak van het kasteel wordt versierd door pieken die de zon en de man voorstellen en heeft een heel ruime, statige binnenplaats die wordt omringd door de bijgebouwen. Een driehoekig fronton, ter hoogte van de dakrand, is versierd met de gebeeldhouwde wapens van de Pirons en de Franquinets met erboven een kroon en omringd door rocailles in Lodewijk XV-stijl. Het hoge leistenen dak, dat uit één vlak bestaat en een lange kruisvormige nok heeft, wordt verfraaid door dakkapellen van twee verdiepingen hoog. Aan de uiteinden van deze nok staan twee grote schoorstenen. Ten slotte staan er rechts en links twee grote vierkante torens - die tamelijk ver naar voren staan - met daarop een hoge spits met meerdere rondingen die zeer zeldzaam waren in het vroegere hertogdom Limbourg In 1737 waren de karakteristieke tweelingtoren gebouw. Deze twee toren, s die op het eerste gezicht wel hetzelfde uiterlijk hebben, maar eigenlijk heel anders zijn - geven aan dit prachtige landgoed een echt adellijk karakter. In 1875 openen de Broeders Alexiens een ziekenverpleging voor mannen daarin. Sinds zet het instituut zijn werk van geestelijke gezondheid voort. Een stukje verder ligt het kasteel van Ruyff.
Typisch voorbeeld van de landelijke residentwoning van de heren van de middeleeuwen; dat kasteel kreeg zijn naam van de Ridder Arnold de Rueve, die er de eigenaar van in 1172 is. Kasteel Ruyff is schilderachtige, de muren die een mooie structuur hebben, weerspiegelen in het water van de grachten die aan drie kanten om het kasteel heenlopen en in het grote wateroppervlak dat aan de zuidkant aan het kasteel grenst. Het omvat twee vleugelvormige gebouwen die - in het noorden - met elkaar verbonden worden door een tamelijk smal gebouw. In dit smalle gebouw is de ingangsdeur gemaakt, met daarboven een driehoekig fronton, ondersteund door twee pilaren. Dit gebouw en de westelijke vleugel schijnen uit het begin van de negentiende eeuw te dateren en hebben niets bijzonders. De gebouwen staan rond een soort binnenplaats, bestaande uit grasveld beplant met enkele fruitbomen. Het geheel steekt iets vooruit als een soort landtong in de vijver. We wandelen verder en komen terug in Welkenraedt.
Langs het stadshuis en terug naar onze startplaats. Een prachtige zonnige wandeling met een helder blauwe herfstlucht.
|