MARCHE DES BRUYERES
LES BRUYERES EN MARCHE DE JUPILLE.
GRIVEGNEE. De randgemeenten van Luik dragen de sporen van de industriële ontwikkeling van het Maasbekken.
MAASVALLEI
In de 19de eeuw brachten de mijnen en de staalfabrieken een wijziging teweeg van de Maasoevers die tot dan toe voor de landbouw, en met name de wijnbouw, werden gebruikt. Gigantische staalcomplexen namen de streek in hun bezit en er doken nieuwe bergen op. De terrils het Luikse industrieel bekken kan niet als een traditionele toeristische trekpleister worden bestempeld. Toch is deze streek van groot historische belang.
RUINE JUPILLE
Wij vertrekken met de wandeling in Grivegnee. Van hieruit hebben we een zicht op de Maasvallei en de industrie. Maar ook de getuigen van het mijnverleden zien van aan de overkant liggen. We wandelen verder door het park van Jupille, waar de ruïne van het slot staat. We wandelen door het park met geregeld een stevige klim.
Wat verder wandelen we langs de beek die als zilveren lint door het bos slingert. Wat verder komen we in het dorpje met prachtige hoeven. Een overblijfsel van de landbouw van vorige eeuwen. Langs een zalig rustig wegentje door het gloeiend landschap wandelen we in deze prachtige omgeving. Een prachtige oude hoeve ligt boven op de heuvel.
Een prachtige omgeving alhoewel Luik maar een klein stukje af ligt. Door de jaren heen zie je wel het verschil in deze streek. Een tiental jaren geleden was de verloedering alom tegenwoordig maar nu doet de stad Luik inspanningen om het industrieel erfgoed te bewaren en de omgeving word ook steeds mooier. Veel inspanningen worden er geleverd om de buurten en dorpen aangenaam te maken. Van de oude vervuilde industriële streek word de streek van Luik terug een aangename plaats om te wonen en te bezoeken.
|