LANDSCHAPSWANDELING GROOTLOON.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
BORGLOON / GROOTLOON.
Het programma 1000 zonnen van de VRT vroeg om een filmpje te maken over de Greenspotters. Wij willen graag meewerken aan het maken van een filmpje. Wij nemen voor de opnamen de Greenspot Grootloon vertrek aan het stadhuis van Borgloon.





Het Stadhuis, ook Grevenhuis genoemd is een herenhuis met hoektoren, gebouwd in 1680. Men stapt het stadhuis binnen via een rondboogarcade met zes traveeën. In deze arcade is een arduinen steen aangebracht met de titels van Robert Ernest d'Argenteau, een vroegere burggraaf van het kasteel van Loon. In de 11e eeuw stond hier een gebouw in Rijn-Westfaalse stijl als oudste verblijfplaats van de graven van Loon, vandaar Grevenhuis als alternatieve naam voor het stadhuis. In de Middeleeuwen diende het stadhuis als vergaderplaats van de schepenbank, de gilden en ambachten. Het stadhuis vertoont alle elementen van de Maasstijl in Limburg: een bakstenen constructie, kruisvensters, hardstenen speklagen, steigergaten, venster- en deurlijsten in arduin of mergelzandsteen en ontlastingsbogen boven de ramen. De versiering is sober gehouden. De gevel is helder en eenvoudig ingedeeld. Op de Klappoel, het pleintje naast het stadhuis dat vroeger dienst deed als was- en bleekplaats, werd het reliëf hersteld en in de natuurlijke helling werden treden uitgewerkt zodat er een theatervormige ruimte is ontstaan. Een perfecte locatie voor het organiseren van allerhande activiteiten, een ontmoetingsplaats voor de inwoners en een rustplaats voor de bezoekers aan de stad.





Hier vertrekt onze Greenspot. Wij wandelen langs de Oude Berg, met kapel en het historisch pand 'Duifhuis', daterend uit de XVIIde eeuw dalen we af naar de Tongerse Steenweg en steken deze over. Dan wandelen we het prachtige landschap van Haspengouw binnen, hier kunnen we rustig wandelen geen verkeer alleen wandelaars toch prachtig. Het golvend Haspegouws landschap rol open voor onze ogen. Wij wandelen naar Bolderberg, die een centrale plaats inneemt op deze wandeling beschermt als natuurgebied. De graslanden op de zonnige hellingen zijn op een natuurlijke manier verrijkt door kalk, afkomstig van fossiele schelpen. Logisch dat je hier heel wat kalkminnende flora ziet groeien.





Bovendien ontspringen hier de bronnen van de Motbeek, een zijriviertje van de Herkebeek. Historische kaarten uit de 18de eeuw tonen aan dat er torn al volop hoogstamboomgaarden werden aangeplant rond het dorpje Grootloon, vandaag proberen we deze te beschermen en zelf uit te breiden, zoals in het natuurgebied Grootloon. Zo is deze wandeling een bijzonder belevenis telkens weer opnieuw. Elke keer is de natuur weer een beetje anders, winter, lente en zomer steeds weer nieuwe en andere dingen te zien op de wandeling. Gewoon prachtig!.





Voor het fotoalbum de link volgen
|