KASTEEL WIJNANDSRADE. NUTH - NEDERLAND.
Kasteel Wijnandsrade is vanaf 1973 vooral bekend geworden in de Euregio door het jaarlijkse antiek- en folklorenfestival. Een festival waarin de Limburgese kunst, cultuur en folklore, en de welhaast vergeten oude volksgebruiken, levendig gehouden worden. De geschiedenis van het kasteel Wijnandsrade reikt veel verder. Achter het kasteel en de kerk ligt een hoge heuvel, ook welde motte genoemd. Deze stamt uit de 12de eeuw. Op de motte bevond zich een primitieve burcht die als woonplaats diende voor de eerste Heren van Wijnandsrade.
Hier kon men zich bij onraad verschansen en verdedigen. In 1554 werd een nieuw kasteel gebouwd, waarvan een belangrijk deel nog aanwezig is. Vanaf de binnenplaats van de kasteelboererij ziet men rechts een deel van de oude slotgracht, met daarvoor een stenen brug die naar een poorttoren leidt. In dit deel bevindt zich onder meer de vroegere ridderzaal. De andere delen van het kasteel zijn later gebouwd. Zo dateert de grote toegangspoort tussen kasteel en kasteelhoeve uit 1719.
Tot 1916 was kasteel Wijnandsrade in bezit van de adelijke familie von Bongart.
Van 1872 tot 1960 werd het achtereenvolgens bewoond door de paters Jezuïeten en de paters Minderbroeders Conventuelen. Sedert 1967 dient de begane grond van het kasteel onder andere als vestiging van een aantal bedrijven.Na een ingrijpende restauratie door de Stichting tot behoud van Kasteel Wijnandsrade zijn er op de verdieping tevens een zevental appartemeneten in ondergebracht.
De kasteelhoeve is eigendom van de Stichting Proefboerderij Wijnandsrade die regelmatig landbouwproeven uitvoert.
De omgeving van Nuth heeft verschillen mooie en aangename wandelingen. Er is ook een wandelclub die er jaarlijks een wandeltocht organiseerd. Een prachtige streek om te wandelen. Natuur en Cultuur gaan hier hand in hand.
|