PANNEKOEKENTOCHT.
DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.
DIEPENBEEK.
Een mooie winterdag, met een schitterende blauwe hemel en de zon die ons pad verlicht wat wil je nog meer. We vertrekken met de wandeling en gaan zo langs de vele vakwerkhuizen die Diepenbeek rijk is, het is nog altijd bijzonder dat zo vele hier bewaard gebleven zijn, en ook dat de meeste grondig gerestaureerd zijn.
We wandelen voorbij grote Vierkants hoeven met vakwerk en komen dan aan de Luimertingenmolen, aan de Luimertingenstraat in Kortessem, werd al in 1293 vermeld. Tot in 1945 werd in de watermolen aan de samenloop van de Mombeek en de Winterbeek met waterkracht gemalen, waarna een dieselmotor tot in 1963 de taak overnam. Het onderslagrad en het sluiswerk zijn verdwenen. Het vroegere molenhuis, uitgevoerd in vakwerk, is omgebouwd tot woonhuis. In 2008 werd de Luimertingenmolen beschermd als monument.
We wandelen verder en wandelen richting Kortessem en komen langs het Kasteel Printhagen. Het kasteel van Printhagen ligt aan de Printhagendreef in Kortessem. Het kasteel was de zetel van de gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid die in 1247 voor het eerst vermeld werd, en is representatief voor de 17de-eeuwse Maasstijl. De bakstenen gevels zijn afgewerkt met speklagen, hoekkettingen, hoekblokken en kloosterkozijnen in mergelzandsteen. Opvallend is het hoge en spitse tentdak, bekroond met een polygonaal torentje. Met uitzondering van de zolderverdieping werden de kruisramen ca. 1760 verbouwd tot classicistische steekboogvensters in een arduinen omlijsting. De hoevegebouwen dateren uit de 17de en 18de eeuw. Het complex heeft een U-vormig grondplan met een monumentaal poortgebouw dat geflankeerd wordt door een dienstgebouw met torentje (rechts) en het woonhuis met stallingen (links). De buitengevels van de neerhofgebouwen hebben een eerder gesloten uitzicht: de muuropeningen blijven tot spletige luchtgaten beperkt. Aan de erf zijde van het poortgebouw bevindt zich een duiventil: een bewijs van welstand en macht. In 1986 werden het kasteel en het hoevecompex beschermd als monument en dorpsgezicht. De vakwerkschuur aan de overkant van de Printhagendreef is sinds 2008 beschermd. Momenteel wordt de kasteelhoeve gerenoveerd.
Nu wandelen we naar de Nietelbroeken. De Nietelbroeken wordt gedomineerd door de Mombeek. De vallei is er vrij breed en kenmerkt zich door schitterende gras- en hooilanden. "Verborgen Moois" in Nietelbroeken. Verborgen Moois zijn speciale stekjes en plekjes in Haspengouw en Voeren die de aandacht van het publiek verdienen. In Nietelbroeken gidst een natuurwandeling van 5 km je rond in het hartje van vochtig Haspengouw. Dit natte gebied situeert zich op de grens van Hasselt, Kortessem en Diepenbeek. In het noordelijk gedeelte wandelen we door het vroegere jachtbos van het Kasteel Mombeek. Wij wandelen door het natuurgebied en komen langs de hoeve Nietelbroek.
Na de restauratie
Er voor
Daarna een eind langs de beek en dan komen we aan Kasteel de Fauconval, dit werd gebouwd in 1860, in de typische Haspengouwse stijl van een kasteelhoeve. Zijn naam dankt het aan de eerste bewoners, de familie de Fauconval. In de aanpalende grafkapel liggen verschillende leden van die familie begraven. Het kasteel wordt momenteel gebruikt door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het werd enkele tijd terug gerestaureerd en kreeg zijn okkerkleur. In het kasteelpark (1,5 ha), dat voortaan door het Regionaal Landschap Haspengouw zal onderhouden worden, treft men een aantal zeer zeldzame boomsoorten aan, waaronder een Cinko Biloba. Dan wandelen we terug naar ons vertrek. Een prachtige wandeling op een mooie zonnige winterdag.
Voor het fotoalbum de link volgen
|