LANDSCHAPSWANDELING RULLINGEN.
PARELS IN T GROEN.
REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.
RULLINGEN-BORGLOON.
Deze landschapswandeling kon ook kastelen wandeling genoemd worden. Ze vertrekt op het Provinciaal domein Rullingen. Het kasteel van Rullingen ligt in het hart van Haspengouw, in het Land van Loon, omringd door bronsgroen eikenhout. Kortom Limburg op zijn best.
Het prachtige landschap, waarin de weiden en velden langzaam op en neer glooien, straalt rust uit. Alles spreekt van vruchtbaarheid en onbekommerd leven. In deze schitterende omgeving ligt het domein van Rullingen. Aan de horizon tekenen zich de kerktorens van enkele ingedommelde dorpjes af. Het charmante stadje Borgloon ligt slechts een middeleeuwse boogscheut ver. Het kasteel van Rullingen kende een rijk gevuld verleden. In de Middeleeuwen, tijdens de heerschappij van de Graven van Loon en het Prinsbisdom Luik, stond er op deze plaats een "mottoor" of torenburcht. De gewelfde kelders en de onderbouw van het huidige kasteel zouden nog resteren uit die tijd. In de versterkte toren bevond zich een waterput die toeliet lange belegeringen te doorstaan. Deze bron voorziet ook nu nog het kasteel van eigen water.
In 1640 werd het huidige kasteel gebouwd in Maaslandse Renaissancestijl. Barokinvloeden vindt men nog terug in de frontons boven de datumsteen, de ingangsdeuren en de vensters. De brug uit smeedwerk, de lantaarnpaaltjes en de zwanen op het water van de slotgracht zijn van latere datum. Een ander opmerkelijk detail is de zonnewijzer. Na een brand in 1920 werd het kasteel tussen 1921 en 1935 gerestaureerd door architect P. Langerock uit Leuven, die al naam gemaakt had door verschillende andere geslaagde kasteelrenovaties. De bij het kasteel horende Haspengouwse hoeve werd onder andere door zijn toedoen vervangen door een Franse geometrische tuin. Het domein kende al verschillende eigenaars. Van de families Hulsburg en de Voordt ging het in de 18 e eeuw over naar Baron de Zeegraede en zijn afstammelingen. In 1910 werd het kasteel en zijn omgeving eigendom van de familie Pangaert d'Opdorp. Op dit ogenblik maakt het domein deel uit van het historische erfgoed van de Provincie Limburg. De Provincie Limburg heeft op de terreinen rond het kasteel een arboretum en een fructuarium aangelegd. Naast een wetenschappelijk interessante verzameling houtgewassen vinden we er 142 verschillende hoogstamfruitvariëteiten. In mei 2005 werd een nieuwe wijngaard aangelegd van 1,3 hectare bestaande uit 6000 wijnranken (5km). Vijf variëteiten werden aangeplant waaronder: 2000 Pinot blanc, 3000 Tokay Pinot gris, 200 Kerner, 200 Riesling, 600 Pinot noir. Tevens verblijven er twee Friese merries in de weide achter het kasteel. Het domein beslaat door deze uitbreiding ongeveer 16 hectare.
Wij verlaten het domein en wandelen langs de Rullingenbeek het golvend landschap in. Voor ons staat een eenzame boerderij midden in het veld, het is zeker een van de mooiste plekjes. Wij draaien dan de holleweg in die naar het Kasteel van de Klee leidt. En ons naar Kuttekoven brengt. Kuttekoven werd voor het eerste vermeld in 1213 als Cuttinchoven. Het was een Loons dorp dat behoorde tot het rechtsgebied van de schepenbank van Graethem die op zijn beurt een buitenbank was van Borgloon. Het patronaat en de inning van de meeste tienden behoorden aanvankelijk toe aan de graaf van Loon maar deze gingen in 1232 over in de handen van de abdij van Herkenrode die later meer dan de helft van het grondgebied van Kuttekoven in haar bezit zou hebben. Hoeve en oud-kasteel De Klee. Oorspronkelijk was dit een hoeve uit de 17e eeuw en behoorde ze toe aan de abdij van Herkenrode. In de 19e eeuw werd de hoeve uitgebouwd tot een kasteel met herenhoeve. Het eclectisch kasteel De Klee uit 1904-1907. Het kasteel werd grotendeels vernield door een brand in 1933 maar werd daarna volledig gerestaureerd.
Zowel de kasteelhoeve en het kasteel zijn goed zichbaar van op de openbare weg. Wij wandelen verder en gaan nu richting Tivolie. Tivolie was eens een belangrijke hoeve en een merkteken op de weg van Borgloon naar Wellen. Vandaag is er niet meer zoveel van over alleen het woonhuis dat nog altijd de Tivoli draagt. Wij wandelen verder en hebben nog een mooi zicht op het Kasteel de Klee, dan komen de schouwen van de twee siroopfabrieken in zicht. De schouw van de stoomstroopfabriek is onlangs gerestaureerd en is prachtig om te zien, de andere schouw van het stroopfabriek Meekers staat er nu verwaarloosd bij. Nu komen we aan de spoorwegzate die ons terug naar Kuttekoven brengt.
Wij gaan de trappen op en wandelen nu over de spoorwegberm, welke hier een stuk hoger ligt dan de omgeving waardoor we een prachtig zicht hebben op Kuttekoven. Aan taverne de Klee verlaten we de spoorweg en wandelen dan verder richting Pegelveld, waar we de spoorweg over steken en naar het natuurgebied de Meersbeemden wandelen, langs de Herk en de Nieuwe molen komen we terug richting Rullingen.
Nog even tussen een Holleweg en langs de wijngaarde van het kasteel en zo wandelen we de dreef van het kasteel op. Hier eindigt onze Greenspot wandeling Rullingen.
Voor het fotoalbum de link volgen
|