De 'Spurt'maakt zijn laatste meters voor hij langs het perron zal stil houden op het gerestaureerde Centraal Station van Groningen, dat omgeven wordt door hoge moderne gebouwen, die via de boogbrug de toegang tot de (binnen)stad vormen.
Op 12 december 1949 reed de laatste tram door de stad Groningen en werd vervangen door stadsbussen. Anno 2008 zijn er studies gaande om de tram weer terug te brengen in de stad, terwijl er in de toekomst ook aansluiting wordt gezocht met de omliggende gemeenten en Assen. In 2014 moet de eerste tramverbinding in werking treden, 65 jaar na het verdwijnen. Teneinde de Groningers een idee te geven, wat hen te wachten staat, is er op de Grote Markt in het centrum van de stad een tram uit Den Haag opgesteld en dat nodigt toch uit voor het schieten van een plaatje.
Zoals een schip sporen in het water achterlaat, zo gaat het ook met onze waterdieren, die een spoor in het kroos hebben getrokken in de vijver voor ons huis.
Rond het opgravingsterrein heeft men een stellage gebouwd, waardoor belangstellende Groningers vanaf de hoogte de werkzaamheden kunnen volgen. Hier zien we de Stadsarcheoloog Ger Kortekaas eigenhandig aan het werk met een troffeltje.
Op de Grote Markt in het centrum van Groningen vindt momenteel archeologisch onderzoek plaats op de plek waar tot en met de Tweede Wereldoorlog het Scholtenhuis heeft gestaan. Scholten was de grondlegger van de eerste multinational van Nederland. In de WO- 2 namen de Duitsers bezit van deze monumentale woning aan de oostwand van de Grote Markt, waarin de Duitse Veiligheiddienst werd gevestigd. Na de oorlog werd de rooilijn van de bebouwing een aantal meters naar achteren teruggebracht. Aangezien de oostwand van de markt over enige jaren zal worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe wand, waarbij de rooilijn weer naar de oude situatie wordt verplaatst, vinden er thans opgravingen plaats op de plek waar eens het Scholtenhuis heeft gestaan.
In het kader van de Olympische Spelen in China zijn er in Het Drents Museum en het Gronings Museum tentoonstellingen van Chinese kunst. De binnenstad van Groningen is daartoe voorzien van Chinese lampionnen, zoals op de foto de Oosterstraat met zicht op de Martinitoren. Er zijn plannen om deze toren geheel te behangen met lampionnen als het gemeentebestuur hiervoor toestemming verleent. Mocht dit gerealiseerd worden, dan tref je dan zeker een foto van de toren op mijn blog aan.
Tot slot een beeld, waardoor Zuidlaren op de 'wereldkaart' is gezet. Het is het beeld van Berend Botje , die uit varen ging met zijn scheepje vanuit Amerika naar Zuidlaren wilde varen, maar hij kwam nooit weerom........
In de Wachter is ook een winkeltje ingericht, waar de nostalgie hoogtij viert. Vele oude verpakkingsmaterialen, zoals blikjes tref je hier in grote getale aan. Het doet je teruggaan naar de tijd, dat je in je jonge jaren op bezoek ging bij de kruidenier.
Terug naar de molen, waar we in het bakkerswinkeltje een handgemaakte Zuidlaarder krentenbol kopen om thuis nog even na te genieten van ons bezoek aan deze bijzondere molen.
Evenals de klompenmakerij is in een naburig gebouw, behorend bij het molenmuseum in Zuidlaren, een zagerij gevestigd. Met deze machine worden uit bomen lange planken gezaagd. Op de ene foto een overzicht van het geheel, op de ander een min of meer CU-opname.
Wat vroeger met de hand gebeurde, wordt tegenwoordig door de machine grotendeels overgenomen, zoals op bijgaande foto de machinaal gevormde klompen naar een voorbeeld klomp.
In de 'Wachter' treffen we ook een vijftal stoommachines aan voor o.a. de bakkerij en smederij, een waterpomp en een voor de aandrijving van de specerijenmaalderij.