Ingrediënten: 1 vel filodeeg 25 gr geklaarde boter (boter smelten, gesmolten boter op een warme plaats laten staan zodat de onreinheden (wei)kunnen bezinken. Het schuim verwijderen. Met behulp van een pollepel het botervet van de onreinheden scheiden.) 150 gr spruitjes 10 gr boter 1 sjalotje genipperd 10 gr licht gerookt spek,fijn gesneden 2 knoflooktenen 50 ml room zout,peper,nootmuskaat
Voorbereiding: Oven verwarmen op 200C
Bereidingswijze: Maak de spruitjes schoon en blancheer ze in ruim water met zout beetgaar. Snijd de spruitjes in plakjes en fruit deze samen met het sjalotje,spek en de knoflook lichtjes aan. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Besmeer het filodeeg met geklaarde boter en vouw dubbel. Leg in het midden de spruitenmassa en rol het geheel nu strak op en besmeer de strudel ook van buiten met geklaarde boter. Bak ze in een oven van 200C gedurende 10 min.
Eentje van mijn dochter: 't is groen en het rijdt paard ......................... een spruiter!
Ingrediënten: 250 g rundergehakt 1 ui 3 worteltjes stukje knolselderij 2 eetlepels fijngehakte peterselie ½ glas bouillon van een blokje blikje gepelde tomaten 600 g spruitjes 1 el. roomboter zout en peper 1 theelepel suiker 200 g geraspte kaas
Bereiding: Ui pellen en snipperen. Worteltjes schoonmaken en raspen. Knolselderij schoonmaken en raspen. Spruitjes schoonmaken. Gepelde tomaten uitlekken en in stukjes snijden. In een grote koekenpan of wok gehakt roerend aanbraden tot het een mooie kleur heeft gekregen. Ui en geraspte groenten toevoegen. Ca. 10 min. zachtjes verwarmen onder roeren. Daarna de tomaten en de bouillon erbij doen. Op smaak brengen met zout en peper. Spruitjes met een klontje roomboter ca. 5 min. bakken onder goed roeren. Daarna 1 dl. water toevoegen + wat zout en een theelepeltje suiker. Deksel op de pan en ca. 10 tot 15 min. laten stoven. Vocht afgieten. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe in een ovenschotel ( 20x15 cm) eerst het gehaktmengsel en daarna de spruitjes. Bestrooi met de geraspte kaas. Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat het geheel gedurende 20 min. goudbruin worden.
In magazine PUUR van deze maand kwam ik vandaag dit recept tegen. Ik heb het wel nog niet uitgeprobeerd.
Ingrediënten: 8 grote aardappelen 2 aardperen melk boter 1 laurierblad 300 g spruitjes 400 g spek peper, zout, nootmuskaat
Voor de uiensaus: 2 dikke uien, in ringen gesneden 1 eetlepel boter 2 teentjes knoflook, gehalveerd 1 eetlepel suiker 1 steranijs enkele jeneverbessen 5 cl azijn 3 dl groentenbouillon
Bereiding: Stoof de ui met de look, steranijs en jeneverbessen gaar in de boter. Strooi er de suiker over en laat karameliseren. Blus met de azijn en de groentenbouillon en laat op een zacht vuurtje inkoken tot alle vocht verdampt is. Schil de aardappelen en aardperen en snij ze in even grote stukken. Kook ze gaar in de melk met een laurierblaadje. Giet af en hou de kookmelk even apart. Kook ondertussen ook de spruitjes gaar en hak ze grof. Stamp de aardappelen en aardperen fijn met een beetje kookmelk en wat boter. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep er de spruitjes onder. Serveer met de uiensaus en krokant gebakken spek.
Omdat ik voor kerst oa een nieuwe quichevorm heb gekregen wilde ik hem vandaag uitproberen.
Ingrediënten: 5 plakjes bladerdeeg beetje boter om in te vetten 500 gram spruitjes een rode paprika 200 ml room 4 eieren Kruiden naar keuze geraspte kaas
Bereiding: Na het schoonmaken van de spruitjes wok je ze in ruim olie kort, en voeg de kleingesneden rode paprika toe. Dit nog even doorwokken en dan op smaak maken met kruidennaar keuze. De ingevette quichevorm bekleed je met het bladerdeeg. Beleg hem dan met de spruitjesmix. Klop 4 eieren met de room en voeg peper en zout toe. Dit mengsel gaat over de spruitjes. Bestrooien met geraspte kaas. Wil je liever geen vegetarische versie, dan kan je er ook stukje ham of blokjes spek overheen gooien. In de oven tot de eieren gestold zijn en de quiche stevig voelt.
Vandaag een vegetarisch recept van de Wassende Maan
Ingrediënten: 400 g spruitjes 400 g pompoen 2 uien 250 g seitan 4 cl olijfolie (extra vierge) peper nootmuskaat
Bereiding: Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui. Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodem water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar. Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven. Breng op smaak met peper en muskaatnoot. Snij intussen de seitan in dunne reepjes. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn. Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.
Bereidingswijze: Maak de spruitjes schoon en kook ze met een snufje zout in ruim water in 10-15 minuten gaar Snij de bananen in plakjes. Verhit de olie in een koekepan en voeg de plakjes banaan en gemberpoeder toe. Laat de banaan even bakken Giet de spruitjes af. Doe de spruitjes in een schaal, schep de banaan en de ketjap er voorzichtig door, en strooi de geraspte kokos erover. Lekker met rijst en sate.
Deze keer heb ik een recept van Pierre Balthazar, Chef van de European Council en uitstekende kok, voor je.
Ingrediënten: 2 kg ribbekens 150 gr boter 1 fles gueuze 1 gehakte ui 600 gr spruiten 200 gr wortelen 200 gr boterrapen 1 ontkorste snee wittebrood bestreken met mosterd 800 gr vastkokende aardappelen (Nicola, Florenville) peper, zout, muskaatnoot
Bereiding: Laat de ribbekens aan alle kanten mooi kleuren in de boter. Deglaceer de braadjus met gueuze en evenveel water en voeg er de gehakte ui, spruiten, in plakjes gesneden wortelen en blokjes raap bij. Leg het brood met de mosterd naar onderen op het vlees. Deze zorgt voor de binding van de saus tijdens het stoven. Laat op een laag pitje 45 minuten sudderen. Voeg er de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen bij en laat nog ongeveer 15 minuten stoven tot de aardappelen gaar zijn. Serveer in een sierschotel.
Ingrediënten: 2 eetlepels olie 1 ui, grofgesnipperd 1 grote winterwortel, in plakjes 150 g knolselderij, in blokjes 4 aardappels, in grove stukken 400 g spruitjes, schoongemaakt 1 groentebouillontablet, verkruimeld 1 laurierblad 2 theelepels gedroogde tijm 400 ml droge witte wijn 1 zakje hazelnoten 75 g
Bereiding: In braadpan olie verhitten. Ui en wortel 2 min. fruiten. Knolselderij, aardappels en spruiten toevoegen en al omscheppend 3 min. meebakken. Bouillontablet, laurierblad en tijm toevoegen. Wijn erbij schenken. Gerecht aan de kook brengen en met deksel schuin op pan in 30 min. zachtjes gaarstoven. In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Noten op snijplank laten afkoelen en grof hakken. Spruitenstoofpot op smaak brengen met zout en peper. Laurierblad verwijderen. Groenten, met een beetje stoofvocht, over vier diepe borden verdelen. Bestrooien met hazelnoten.
Normaal gezien wordt dit gerecht opgediend met donker volkorenbrood, maar een tijdje geleden hebben wij het klaargemaakt met fricadon en puree aardappelen. Het was super lekker!
Omdat het bijna nieuwjaar is geefik je vandaag een feestelijk recept. Het wordt koud opgediend als voorgerecht of als hoofdschotel met een gemengde salade en een goed glas wijn.
Ingrediënten: Wildzwijnshaas (= everzwijn haasje) stoofpeertje rodewijn water spruitjes mais (blikje) kaneelstokje vanilliestokje suiker citroen,sinaasappel gelatine blaadjes ?24 takjes kervel
Bereiding: Peertje in een passende pan doen, de pan tot de helft vullen met rode wijn, de rest aan vullen met water, hierbij de gespleten vanilliestokje, kaneelstokje de suiker en de schillen van de citroen en sinaasappel doen. Dit alles aan de kookbrengen en gaar stoven. (kookvocht bewaren!!!) wildzwijnshaas in medallions snijden (?2cm) en peperen/zouten en aanbakken. Uit de pan halen en koud zetten. spruitjes gaarkoken en koud zetten. Gelatine blaadjes in koudwater doen. Het kookvocht door een natte passeerdoek halen en de uitgekneppen gelantine bij het kookvocht voegen. Even roeren tot de gelantine is opgelost en het kookvocht laten geleren. Ondertussen de koude wildzwijnmedallions op een rooster leggen, spruitjes en stoofpeertje in partjes snijden, mais en kervel klaar leggen. Als de gelei begint te geleren, de rode wijn gelei voorzichtig over de koude medallions gieten en snel afgarneren met een partje peer, spruit, mais en de kervel.
Ingrediënten: 1 kg spruiten 6 eieren 4 eetlepels melk 100 gram champignons in plakjes
Bereidingswijze: Kook de spruiten gaar. Bak de champignons in 15 gram margarine. Scheid twee eieren en klop de eiwitten stijf. Klop de 4 eieren, de twee dooiers en de melk, samen met peper en zout, door elkaar. Schep de eiwitten door dit mengsel. Beboter een ovenschaal, en schep hierin de spruiten, gemengd met de champignons. Giet hierover het eiermengsel. Zet dit 20 minuten in een oven van 175 graden tot het eiermengsel volledig gestold is.
Ingrediënten: 1 zak spruitjes (500 g) 1 pak gnocchi di patate (500 g) 1 eetlepel olijfolie 1/2 duobakje magere spekreepjes (a 250 g) 2 grote uien, gesnipperd 100 g Grana Padano (of oude kaas)
Bereiding: Spruiten schoonmaken en grote exemplaren halveren. In weinig water met wat zout spruiten in 10 min. beetgaar koken. Spruiten in vergiet goed laten uitlekken. Gnocchi volgens aanwijzingen op verpakking gaarkoken. In hapjespan olie verhitten en spekreepjes in 3 min. krokant bakken. Ui toevoegen en 3 min. meebakken. Spruiten en gnocchi door spek-uimengsel scheppen en nog 2 min. meebakken. Met kaasschaaf grove krullen van kaas schaven. Gerecht op smaak brengen met zout en peper. Gnocchi over vier borden verdelen en bestrooien met kaaskrullen.
Bereiding: Schil 1 kilo aardappels, was en snij ze in grove stukken Maak 500g spruitjes schoon en halveer ze Schenk een laag water in een ruime pan, leg de aardappels erin met de spruitjes erop. Kook de aardappels met de spruitjes en wat zout ca. 25 minuten Bak 150g gerookte spekreepjes uit Schil 2 appels (Granny Smith), verwijder de klokhuizen met een appelboor en snij de appel in 8 ringen. Haal de spekjes uit de pan en bak de appelringen in het achtergebleven vet aan beide kanten Hak 50g blanke hazelnoten grof en rooster ze goudbruin Giet de aardappels en de spruiten af en bewaar het kookvocht Schep 2 eetlepels boter en 100ml melk door het aardappel-mengsel, zet de pan terug op het vuur, totdat de melk warm is Stamp het aardappelmengsel grof en voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Breng op smaak met zout en peper Schep de spekjes en de noten door de stamppot en verdeel de appel erover.
Ingrediënten: 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken 4 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in stukken 1 zak spruitjes (500 g) 2 eetlepels olie 250 g gerookte spekblokjes 150 ml melk 50 g boter, in blokjes
Bereiding: In pan met flinke bodem aardappels en appels samen in ca. 20 min. gaarkoken. Spruiten schoonmaken en halveren. In wok olie verhitten en spek in 3-4 min. knapperig bakken. Op keukenpapier laten uitlekken. Spruiten in spekvet 5 min. roerbakken. Scheutje water toevoegen en spruiten in nog 5 min. gaar laten worden. Spek erdoor scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Melk zachtjes verwarmen. Aardappels en appels afgieten en met warme melk en boter tot puree stampen. Spruiten erdoor mengen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en over vier borden verdelen. Lekker bij wild of stoofvlees.
Ingrediënten: 1/2 kg. bonen 1/2 kg. spruiten 1/2 kg. wortelen 4 witloofstronken 1 ui 8 plakjes gerookt spek 200 g. boter peper, zout, nootmuskaat suiker
Bereiding: Kook de wortelschijfjes beetgaar in kokend water. Voeg zout toe. Stoof in een kleine pan de fijngesnipperde ui, voeg de wortelschijfjes toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg suiker toe. Kook de spruiten juist gaar in kokend water, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Verhit de boter in een braadpan en bak ze lichtjes bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Kook de boontjes juist gaar in kokend water. Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Rol per 10 op in spek. Plaats ze gedurende 10 minuten in de oven op 180°. Kook ook het witloof gaar, maar gebruik zo weinig mogelijk water. Laat het uitlekken. Verhit de boter in een braadpan en bak het witloof lichtjes bruin, kruid met peper en zout.
Een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken. Een vriendin van mij verraste mij er op een dag mee. Ze diende de spruitjes op met eend à l'orange. Echt lekker!
Bereiding: Maak de spruitjes schoon en kruis de stronkjes in. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil. Snijd een dun stukje schil af en snijd dit in flinterdunne reepjes. Pers de sinaasappel uit. Smelt de boter; schep de geraspte sinaasappelschil en de shoarmakruiden erdoor. Schep de spruitjes erdoor en voeg het sinaasappelsap en wat zout toe. Smoor de spruitjes in een gesloten pan op heel zacht vuur in ca. 20 minuten gaar. Schep ze af en toe om en voeg zonodig een scheutje water toe. Neem de deksel van de pan en verwarm de spruitjes al omscheppend tot het vocht verdampt is en de spruitjes alleen omhuld zijn door een glanzend laagje boter.
Ik ben bezig een paar oude dozen met tijdschriften op te ruimen. Ik moest echt wel lachen toen ik in één ervan dit recept vond voor spruitjes à l'Auvergne.
Bereiding: Laat de spruitjes uitdruipen, bruineer ze in de koekenpan met wat boter. Laat de kastanjes uitdruipen en maak ze warm in de tomatenpuree. Leg de spruitjes midden op een schaal en de kastanjes er omheen.
Spruitjes in blik, dat bestaat vast niet meer, denk ik, maar HAK heeft ze nog steeds in glas!
Bereidingswijze: Snijd het vlees in kleine stukjes en bak het licht bruin. Kook ondertussen de spruitjes. Snijd dan de uien en de tomaten in stukjes en voeg die toe aan het vlees. En dan twee afgestreken theelepels sambal, 1 flinke scheut currie saus en 3 scheuten ketjap manis en twee teentjes knoflook toevoegen. Gooi daarna de gekookte spruiten bij het vlees. Als het kookt, laag zetten en deksel op de pan. Wel steeds roeren anders brand het aan. Laat het geheel ± 15 min sudderen, zodat de smaak lekker in de spruiten trekt.
De combinatie van spruitjes met spek is steeds heel lekker, dus vandaag heb ik een feestelijke spruitjessoep.
Ingrediënten: 350 g spruitjes een handvol spekblokjes 2 aardappelen 1 grote ui 1,5 l magere groentebouillon peper en zout nootmuskaat.
Bereiding: Blancheer de spruitjes in gezouten water gedurende 1 minuut. Schep de spruitjes uit de pan en laat nu ook de spekblokjes blancheren gedurende 2 minuten. Snijd de spruitjes doormidden. Doe ze met de geschilde aardappelen en de gesnipperde ui in een grote pan en overgiet ze met de groentebouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken. Mix de soep en breng ze op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verdeel de spekblokjes over soepkommetjes en giet er de soep over. Versier desgewenst met blaadjes zuring of takjes kervel.