Benodigdheden: 225 g bloem 1 el bakpoeder snufje zout 2 grote eieren, losgeklopt 30 g boter, gesmolten en afgekoeld 3 dl melk bakboter
Bereiding: Meng alle ingrediënten door elkaar in een blender of gebruik een mixer. Laat het beslag zo'n twintig minuten staan. Giet het beslag in een koekenpan en draai de pannenkoek om zodra de bovenkant begint te blazen en er belletjes ontstaan. Na een minuutje is ook de andere kant klaar. Deze pannenkoeken worden origineel met ahornsiroop gegeten, maar gewone stroop of suiker mag natuurlijk ook.
Tip Voor de lekkerste pancakes: strooi bosbessen op de ongebakken kant direct nadat u het beslag in de pan hebt gegoten.
Benodigdheden 400 g mienestjes 4 el zonnebloemolie 1 teen knoflook, fijngesneden 1 cm gember, geraspt 3 el sojasaus 500 g nasi-bamigroenten 4 eieren 50 g zoute inda's 1 potje atjar tjampoer (350g, Conimex) sambal aluminiumfolie
Bereiding Kook de miesnestjes gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 3 el olie in een wok of hapjespan, laat hierin de knoflook en de gember licht kleuren, voeg 3 el sojasaus en de bamigroenten toe. Roerbak de groenten 4-6 min. tot ze slinken. Schep de bami door de groenten. Breng de bami eventueel verder op smaak met sojasaus Houd de mie warm onder de folie. Verhit 1 el olie in een antiaanbakpan, breek de eieren er naast elkaar boven en bak de 4 spiegeleieren tegelijk op hoog vuur. Bestrooi met zout en (versgemalen) peper naar smaak. Serveer de porties bami met een gebakken ei, bestrooi het gerecht met de pinda's en serveer er atjar tjampoer en sambal naar smaak bij.
Liefhebbers van Russische vliegtuigen kunnen hier op hun gemak alle details van MIG's en Mill's bestuderen. Verder een keur aan westerse en civiele vliegtuigen.
100 g havermout 50 g pannenkoekenmix ½ theelepel kaneelpoeder 2 scharreleieren 2 dl melk 4 el rozijnen 4 th olie of boter 300g halfvolle fruitkwark.
Bereiding: Doe de havermout, de pannenkoekenmix en het kaneelpoeder in een kom en breek de eieren erboven. Voeg melk al kloppend met een mixer of garde toe tot een dik beslag ontstaat. Schep de rozijnen erdoor. Verhit 1 theelepel olie of boter in een koekenpan en schep met voldoende tussenruimte 3 eetlepels beslag in de pan. Bak de haverkoekjes aan beide kanten goudbruin. Bak de overige koekjes op dezelfde manier. Leg per persoon 3 haverkoekjes op een bord en schep er een lepel fruitkwark bij. Serveer direct.
300 g frambozen (diepvries) 4 el vloeibare honing 400 ml Griekse yoghurt 4 el krokante muesli 2 appels, in blokjes
Breng de appelblokjes in 4 eetlepels aan de kook, laat ze 5 minuten zachtjes doorkoken, roer de bevroren frambozen erdoor en draai het vuur uit. Schep de honing erdoor.Laat het mengsel afkoelen. Schep de yoghurt en de frambozen-appel-compote om en om in hoge glazen. Bestrooi de yoghurt tot slot met krokante muesli.
Chablis: Een wijn met een rijke smaak. Chablis heeft een aangenaam aroma van bloemen en fruit. De smaak is subtiel, met een mooie afdronk. Serveer deze wijn op een temperatuur van 10-12°C. Heerlijk bij oesters of gegrilde vis.
Eiswein Rheinhessen: Voor het maken van ijswijn zijn bevroren druiven nodig, en dan ook echt op natuurlijke wijze aan de wijnrank bevroren druiven. Die bij voorkeur laatrijpende druiven moeten in topconditie zijn, dus een goede zomer en herfst doorgemaakt hebben. Riesling is favoriet voor Eiswein. Deze wijn is krachtige en weelderig, met fruitaroma's van perzik en citrusfruit en met een fraaie balans van verfijnd zoet en mooie rijpe zuren. Serveer bij blauwschimmelkazen en nagerechten.
Moscato Fiorelli: Zeer lichte wijn met een duidelijk kruidige muskaat-impressie. Verder geurt en smaakt de wijn naar bloemen en abrikozen. In de mond is de wijn bruisend en zoet, maar ook fris.
De stem van een vrouw is veel te moeilijk voor de meeste mannen.Een man moet namelijk zijn hele brein aanspreken om een vrouwelijke stem te kunnen ontcijferen. Voor een mannelijke stem volstaat een hersenkwabje, hebben Britse onderzoekers ontdekt.
De ontcijfering van een vrouwenstem is zelfs zo vermoeiend dat een man deze liever negeert. Het mannenbrein kan zich zonder problemen afsluiten voor hoge, schelle geluiden. Ze begrepen er toch al maar de helft van, dus voor hun gevoel missen ze weinig.
Als er één land te maken heeft met roestige vooroordelen is het wel Polen. Nee Polen is niet saai en grijs, ouderwets, arm, Oostblokkerig of tobberig meer. Polen zit barstensvol kunstschatten die zijn opgepoetst en heeft uitgestrekte natuurgebieden waar we in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen. Eén oud vooroordeel klopt gelukkig wel: Polen is nog steeds een supergoedkoop reisland!
Gdansk Prachtige havenstad met een heus Dom Holenderski (Hollands huis) waar je pannenkoeken met spek kunt bestellen.
Mazurische Meren Kronkelweggetjes door licht glooiende landschappen met honderden meren waar je kunt zeilen, fietsen en kajakken.
Warschau Warschau Love or hate it. Doe mee aan de nationale hobby: jezelf afvragen of de stad nou mooi of lelijk is.
Zakopane Aan de voet van het Tatra gebergte is dit het meest populaire wintersportoord van Polen.
Krakau Met voorsprong de mooiste stad van Polen. Het zeer oude stadscentrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Een pot kersen op sap komt met de feestdagen ongelofelijk goed van pas. Je maakt er heel veel gerechten lekkerder mee.
Warme kersen over koud ijs is bijvoorbeeld om te smullen.
Als je het sap van de kersen een beetje bindt met maizena, heb je chique kersensaus bij eend en kip. Varkenshaas met kersen is ook heerlijk. En je kunt kersen meebraden met vlees in de oven.
2 grote uien, fijngesneden 4 el olie 500 g hamlappen in stukjes 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar) 1 tl komijnzaad (djinten) 1 tl gemberpoeder (djahé) 1 teentje knoflook, geperst 1 blikje tomatenpuree (70g) 3 el ketjap manis 1 el azijn
Fruit de ui goudbruin in de olie. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend op hoog vuur bruin. Kruid het vlees met de ketoembar, djinten, djahé en knoflook. Roer de tomatenpuree, ketjap en azijn erdoor. Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees 3-4 uur op laag vuur sudderen, breng het daarna op smaak met zout en peper. Lekker bij een rijsttafel van komkommer, kroepoek, sambal, seroendeng (geroosterde kokos en pinda's), gebakken uitjes, atjar (zoetzure groenten), rijst en hard gekookte eieren.
Tip: in plaats van azijn kunt u ook citroensap gebruiken.
1 zak pondje kriel, in de schil 3 el olie 300 g runderreepjes naturel 2 grote uien, in ringen 1 pot gegrilde paprika's (320ml), in grove repen 4 romatomaten, in grove stukken 1 el paprikapoeder 2 el peterselie (zakje 30 g), fijngesneden
Laat de krieltjes in de magnetron gaar worden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de runderreepjes al omscheppend op hoog vuur in 2-3 minuten rondom bruin. Leg ze apart. Schenk 1 eetlepel olie in de pan en bak op middelhoog vuur de uienringen in 8-10 minuten goudbruin.Schep de paprika en de tomaten bij de uien en laat het groentemengsel nog 3 minuten op hoog vuur goed doorwarmen. Roer de runderreepjes door het groentemengsel en breng deze goulash op smaak met de paprikapoeder en peper en zout. Bestrooi met de peterselie en serveer met de krieltjes.
Koffiedrinkers blijven geestelijk langer jong. Cafeïne remt de achteruitgang van de hersenen. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek onder 70-plussers. De bloeddruk voor vrouwen daalt juist door koffieconsumptie. Het bleek dat het geestelijk niveau van de koffiedrinkers minder snel achteruit ging dan dat van de anderen. Het bleef het best als de koffiedrinkers drie koppen koffie per dag dronken.
Bloeddruk
De onderzoekers gaan echter verder onderzoek verrichten om te kijken of het gunstig zou zijn cafeïne aan ouderen aan te bevelen om in de beste geestelijke conditie te blijven. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, heeft koffie ook geen negatieve invloed op de bloeddruk. Dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht verrichte onderzoek. Uiterwaal constateerde dat vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag dronken een lagere bloeddruk hadden dan vrouwen die één tot drie koppen koffie dronken. Hoe meer koffie de vrouwen dronken, hoe lager de bloeddruk. Ieder extra kop koffie ging gepaard met een zichtbare verlaging van de bloeddruk.Merkwaardig genoeg vond dit fenomeen bij mannen niet plaats. De algemeen heersende gedachte dat koffie slecht voor de bloeddruk is, daarmee naar het rijk der fabelen verwezen.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180° C. verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels. Zet de appels in de ovenschaal. Schep in iedere appel anderhalve eetlepel bosbessenjam en vervolgens de basterdsuiker. Steek de kaneelstokjes er als een steeltje in. Bestrooi de appels ruim met het amandelschaafsel. Bak de appels in 40 minuten gaar. Lekker met een schep zure room.
Een goede conditie helpt je de koudere wintermaanden door. Beweeg regelmatig, liefst in de buitenlucht. De extra zuurstof die je dan binnenkrijgt, is goed voor je weerstand. Door voor het eten te bewegen, neemt je lichaam de voedingstoffen beter op en worden afvalstoffen juist afgevoerd. En zorg voor voldoende slaap. Tijdens je slaap maak je rode bloedlichaampjes aan, zodat je natuurlijke weerstand op peil blijft.
Benodigdheden: 8 beschuitbollen moes van 500 g appels 50 g krenten 50 g rozijnen suiker kaneel boter
Snijd van de bollen het kapje af en hol ze uit. Roer de rozijnen en de krenten door de appelmoes en voeg suiker en kaneel naar smaak toe. Vul de bollen met dit mengsel en besmeer ze aan de buitenkant met boter. Besmeer het kapje aan de binnen-en buitenkant en leg het weer op de beschuitbol. Strooi wat suiker en kaneel over de bollen en bak ze een kwartiertje in een warme oven.
250 g mascarpone ½ tl kaneelpoeder ½ beker volle yoghurt aardbei á 500 ml 4 tl 4 vruchten extra jam
Bereiding: Klop de mascarpone met het kaneelpoeder los. Voeg al kloppend de yoghurt toe. Verdeel het mengsel over 4 glazen. Zet ze tot gebruik in de koelkast. Lepel vlak voor het serveren de jam erop.
Dit recept is voor de bereiding in een gewone pan, maar het gerecht kan natuurlijk ook prima in een snelkookpan worden klaargemaakt.
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bak 1 kg sucadelappen rondom bruin in 4el olijfolie.
Schep het vlees uit de pan en bak 3 in partjes gesneden rode uien en 2 teentjes geperste knoflook gedurende 5-10 min. in het achtergebleven braadvet. Voeg 2 rode paprikas en 4 ontvelde tomaten (alles in reepjes) en 2-3 takjes tijm, 15 fijn gesneden ontpitte zwarte olijven en wat zout en peper toe en bak alles nog 4-5 min. Leg het vlees terug in de pan en voeg water toe tot het vlees net onder staat. Stoof het vlees met het deksel op de pan 2 - 2 ½ uur tot het gaar is. Breng op smaak met zout en peper en strooi er voor serveren 2-3 el grofgesneden basilicum of peterselie over. Serveer met pasta of rijst.