CHEERY

Image and video hosting by TinyPic
19-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY EN DE TAAL. AUTEUR HEDWIG ROELING

Taal, je laat me lachen, je laat me huilen

Onveranderlijk veranderlijk

Steeds opnieuw weet je me te verrassen

Alles heb je al eens laten zeggen

Maar nog niet door mij


 


» Reageer (4)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY.

.


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY DEEL DRIE : DE INFRAROODSAUNA.

                                De infraroodsauna.

 

**Eerst altijd inlichtingen nemen dat het saucomplex een infraroodsauna heeft en dat het bij in de inkomstprijs inbegrepen is. daar zijn sauna's waar je apart moet bijbetalen en dan kan zo'n sauna dag wel duur worden. Nu zijn praktisch

alle infra roodsauna's in de prijs inbegrepen, maar vooral in de prive sauna's moet je de prijzen toch eerst nagaan.
Ook zijn er in veel sauna's  die en andere indeling van de infra- rood sauna, je hebt er die na drie minuten afspringen, druk je terug op het knopje deze zijn normaal maar voorzien voor 15 minuten per dag.
Persoonlijk hou ik hier mijn laatste 5 minuten voor op het laatst van mijn sauna dag.


.


 

** Als je besluit van toch een infrarood sauna te gebruiken, dan moet je dit na het voetbad doen.

Normaal zet je eerst de knop op 15 minuten en als hij op 10 minuten komt herbegin dan zet het terug op 15 minuten en op 100 graden.Dus 20 minuten is genoeg . Goed met je hoofd en rug tegen het hout zitten.Dit is dan weer afhankelijk van welk soort infrarood sauna er staat, daar zijn er waar je niet mag tegen zitten. Voor iemand met allersoorten van spierpijnen, niet te versmaden het geneest niet maar verzacht de pijn.Je begint met de infrarood sauna en je eindigt met de infraroodsauna. Je telkens afspoelen met warmwater, en ja bij de laatste beurt kun je terug je volledig wassen ook je haren, in elke sauna zijn haardrogers voorzien, best je eigen borstel of kam meebrengen.

CHEERY : een tip voor je voeten, doe voordat je , je kousen aan doet  even met de haardroger tussen je tenen met warme lucht, zo zijn je voeten goed droog en het voorkomt schimmel.

 

Een infraroodcabine of infraroodsauna is een houten cabine waar op een zo comfortabel mogelijke manier zoveel mogelijk warmte op het lichaam wordt overgebracht. Dit gebeurt op twee manieren: 1) De infraroodsstraling verwarmt direct de huid zonder dat daar warme lucht voor nodig is. 2) De warme lucht in de cabine zorgt voor overdracht van warmte door geleiding.
Het effect is dat bij een beperkte en niet benauwende luchttemperatuur (40 tot 60 graden) toch veel warmte op het lichaam wordt overgebracht.
Het lichaam reageert hierop door o.a. toename van de bloedcirculatie in het hele lichaam.
De effecten waar het uiteindelijk om gaat:

·       Betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Heel goed voor reuma, artrose en alle spierpijnen.

·       Versnelde afvoer van afvalstoffen, met name na een sportieve inspanning.

·       Transpiratie

In een infrararood cabine worden IR stralen door elektrische stralers opgewekt en zo geplaatst dat zij optimaal op de aanwezige personen in deze cabine worden gericht.
Hierna spoel je af met warm water,en je gaat best wat in het voetbad, omdat dat je lichaam warm houd.
Nooit na de infrarood het zwembad induiken
zelfs zijn al die buitenzwembaden verwarmd, juist omdat deze behandeling dieper doordringt in je lichaam
 zodus al een rustpauze houden.
Of wat ook heel aangenaam is ,daarna in de SPA'S gaan of jacuzzi na de rustpauze.




Categorie:Sauna
» Reageer (0)
18-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY IN FRANKRIJK .

.

FRANKRIJK , Gorges de l' Ardèche


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAUNE DEEL 4 DE SAUNACABINE






De saunacabine

U hebt gekozen voor de saunacabine. Hang buiten de saunacabine uw badjas op en loop met een groot badlaken naar binnen. U ziet een houten ruimte met banken op verschillende hoogteniveaus. Er heerst in een saunacabine een plafondtemperatuur van tenminste 80oC. Warme lucht stijgt op zodat u ook in een wat lagere temperatuur kunt plaatsnemen. Kies altijd voor het middelste of bovenste niveau. Ga volledig op uw badlaken liggen of zitten met opgetrokken knieën zodat u uw zweet volledig in uw eigen handdoek opvangt. Probeer te ontspannen. U zult merken dat de temperatuur best warm aanvoelt maar u hebt niet echt in de gaten dat het zo extreem warm is. Dit komt door de lage relatieve luchtvochtigheid in een sauna. U ontvangt louter stralingswarmte omdat geleidingswarmte door de droge lucht is uitgesloten. In de hete droge saunalucht kan uw zweet makkelijk verdampen. Dit verdampingsproces vraagt een aanzienlijke hoeveelheid energie die in de vorm van warme aan uw huid onttrokken wordt.
 
..

Probeer 8 minuten (als volwassene!) in de saunacabine door te brengen. Verlaat de saunacabine echter op het moment dat de warmte u tegen gaat staan. Meestal ligt dit ergens tussen de 12 en 15 minuten. Het advies is om de laatste paar minuten even met de voeten naar beneden te gaan zitten. Hierbij mag u ook de onderste bank gebruiken. De bloedsomloop kan dan even wennen aan de verticale stand voordat u de saunacabine verlaat. Dit kan wat duizeligheid voorkomen zeker indien u van nature al een wat lagere bloeddruk heeft. Nu eerst stilaan afkoelen, niet gelijk de foto hieronder. Eerst even buiten een kleine toer rond het zwembad of daar zijn sauna's voorzien van kleine wandel paden , je dan met koud water onder de
douche, dan de waterslang stilaan aan je voeten beginnen tot op je hals en schouders en dan de zalige emmer.

.
.

 


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
17-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY en de taal . Auteur : Louise Melckers


.



Onze taal bewonderd en verwondert
 

 

Door en met z'n kleine d of t

Die toch zo velen steeds bedondert

Dan zegt men vaak: "Ook al word ik honderd,
 

Dat spellen leer ik nooit, het valt niet mee!" 



» Reageer (9)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VERSCHILLENDE WARMWATERBADEN

DE  VERSCHILLENDE WARMWATERBADEN.


Afhankelijk van het aanbod in faciliteiten kunnen er verschillende warmwaterbaden in het centrum aanwezig zijn. De meest bekende is het bubbelbad of op z’n Engels hotwhirlpool. Dit is normaal in de saunaprijs inbegrepen.

..


** Maar ook kruidenbaden en zoutbaden zijn regelmatig binnen centra te vinden. De watertemperatuur ligt over het algemeen net even boven onze lichaamstemperatuur. Het lichaam warmt dus iets op maar zal niet verder stijgen dan 38 tot 39oC. Wel kunt u van deze baden wat loom en moe worden indien u er te lang gebruik van maakt. Het eigenlijke verkwikkende sauna-effect kan dus teniet gedaan worden. Blijf daarom niet te lang in deze baden zitten maar beperk de verblijfstijd tot maximaal 10 minuten. Bijna altijd apart bij te betalen

 

..


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
16-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. CHEERY ...Doodsangst kwam langs...maar ik heb niks getekend hoor.



.






Doodsangst

zat over een blad gebogen.

Minutenlang.

Alsof het een belangrijk

contract betrof.


Wat doe je ? vroeg ik.

Ik aarzel om te tekenen.

zei hij.


Maar er staat niets op.

zei ik

Juist daarom, zei hij.



Auteur : Geert De Kockere


» Reageer (16)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAUNA : HET STOOMBAD


.
..


Het stoombad.

U hebt gekozen voor het stoombad. In tegenstelling tot de hete en droge saunacabine is het stoombad enorm vochtig. We spreken hier over een relatieve luchtvochtigheid van 100%+. De lucht is verzadigd van waterdamp en er zweven zelfs waterdruppeltjes op de lucht waardoor er mist ontstaat. Hang uw badjas buiten het stoombad op en loop zonder handdoek het stoombad in. Uw handdoek zal kletsnat worden. Sommige bedrijven bieden matjes aan om op te zitten die u kunt pakken uit een bak gevuld met een desinfecterend middel. In andere stoombaden kunt u de bank afspoelen met een waterslang of is dit geautomatiseerd. Het maakt in een stoombad niet erg veel uit of u lager of hoger gaat zitten. Uw lichaam zal opgewarmd worden door geleidingswarmte via de lucht en door condensatie. Er wordt stoom in de ruimte gebracht die op de lucht en wanden maar ook op uw huid zal gaan condenseren. Bij condensatie komt een aanzienlijke hoeveelheid energie in de vorm van warmte vrij. Aan de lucht in een stoombad is een essentiële olie toegevoegd. Meestal is dit mint, soms in combinatie met eucalyptus. Probeer acht minuten in het stoombad ontspannen te liggen of zitten maar verlaat het stoombad als uw lichaam aangeeft dat het genoeg is geweest. Adem de weldadige mist rustig in waarbij goed uitademen belangrijker is dan fors inademen. De luchttemperatuur in het stoombad ligt tussen de 48 en 50oC. Daarna het is te zien wat je gaat doen, rusten of iets drinken,want ja je drinkt best veel water of energie drankjes, vers geperst fruitsap. Maar dan moet je eerst je afspoelen met koud en daarna warm water.

 

.


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
15-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAUNA : DE VERANTWOORDE AFKOELING.

De verantwoorde sauna afkoeling

Het afkoelen start altijd met het inademen van buitenlucht. De eventuele condensvorming op de longblaasjes kan zo met een paar teugen frisse lucht uitgeblazen worden. De doorbloeding in de longen is na het warmtebad geoptimaliseerd zodat er een goede uitwisseling tussen koolzuur en zuurstof kan plaatsvinden.

***Er zijn nog steeds saunagasten die helaas denken dat afkoelen impulsief moet gebeuren. Nee, het afkoelen van het lichaam moet u rustig opbouwen. Even buiten lopen is de eerste fase. Vervolgens start u rustig met het afkoelen met water. Dit mag een douche zijn waarbij u met lauw water start en waarbij u de temperatuur steeds wat verlaagt, maar de echte originele sauna-afkoeling gebeurt met de Kneippse slang. Met een brede straal water zonder noemenswaardige druk koelt u vanaf uw tenen richting het hart zowel aan de voor- als achterzijde. Vervolgens doet u ditzelfde vanaf de vingers richting uw hart, de rug en tenslotte koelt u het hoofd.

Na deze Kneippse afkoeling kunt u een stortemmer water over u heen laten plonzen of/en gebruik maken van diverse waterafkoeling die uw saunacentrum te bieden heeft. Tot slot mag u het koude dompelbad in.


.

Belangrijk blijft het om het lichaam langzaam te koelen. Indien u te abrupt koelt door bijvoorbeeld ineens het dompelbad in te springen sluit u eigenlijk alleen maar de warmte in het lichaam op. Er ligt een aanzienlijke hoeveelheid warmte in het lichaam opgeslagen (uw lichaamstemperatuur is na de warmte boven de 38oC). Bij een heftige afkoeling sluiten de bloedvaten in de huid zich onmiddellijk waardoor de afvoer van warmte wordt belemmerd. Neem rustig een minuut of tien de tijd voor het afkoelen. Vergeet het hoofd niet evenredig mee te koelen! Doet u dit onvoldoende dan is de kans op hoofdpijn na het saunabad zeker niet ondenkbaar.

Indien de accommodatie beschikt over een verwarmd zwembad dan bestaat er nu de mogelijkheid dit te gebruiken. Geen spierarbeid is de boodschap. We hebben het meer over dobberen dan zwemmen.

.

Ook het dobberen in het verwarmde zwembad 32° mag u zien als onderdeel van de afkoeling. De watertemperatuur ligt immers beneden uw eigen lichaamstemperatuur. Is wel heerlijk en warm genoeg zelf als het vriest een verwarmd buitenzwembad .Vergeet je niet af te spoelen met warm water.

Na de afkoeling brengt u uw lichaamstemperatuur terug in het warm voetbad. Trek hier lekker een badjas aan of sla een handdoek om. Na een paar minuten voelt u de warmte terug in uw lichaam komen en ervaart u de verkwikking van het saunabad.

Begin niet direct aan uw volgende saunaronde. Het is echt belangrijk om minimaal een kwartier tot een half uur lekker onderuit gezakt te relaxen. U kunt uw vocht aanvullen met een heerlijk sapje, water of energiedrank. Vergeet niet dat u tijdens een saunadag rustig 1,5 liter vocht uitzweet. Even de ogen dicht of een goed boek op een ligbed is op deze plek echt genieten.


.


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
14-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HELARIUM OF KLEURENSAUNA

Helarium (kleurensauna)

De lichtsauna is gebaseerd op kleurentherapie. Kleuren beïnvloeden de geest en de lichamelijke conditie.

In deze sauna zijn afwisselend vier kleuren via lampen in het plafond zichtbaar die elk hun specifieke werking hebben op lichaam en geest. De saunacabine is een houten Finse sauna. In het plafond is veel verlichting geïnstalleerd. Deze verlichting bestaat uit 4 kleuren, waarbij elke kleur ca. 14 minuten brandt waarna deze wisselt met de volgende kleur.

De kleurentherapie in de sauna brengt de viervoudige eigenschappen van het licht tot een zeer positief geheel. Licht geeft namelijk energie en innerlijke rust. Elke kleur heeft een aparte werking op de

gesteldheid van de mens.

 


Blauw licht
Blauw licht werkt verkoelend, kalmerend en ontspannend. Het is ideaal om bij weg te dromen. Blauw licht omringt ons met een bijna slaperige atmosfeer. 

Geel licht
Geel is het symbool van de zon, brengt de zomer in huis, maakt ons vrolijk en opgewekt. Geel houdt ons alert, stimuleert en geeft een onbezorgd en vrij levensgevoel.

Rood licht
Rood licht werkt stimulerend, inspirerend en straalt kracht uit. Rood is opwekkend en activeert de lichaamsgeest. Het geeft ons een aangenaam gevoel.

Groen licht
Groen licht breng ons dichter bij de natuur, naar uitgestrekte landschappen met een gezonde lucht. Groen is ideaal voor een rustige en diepe ontspanning. Groen verschaft emotionele evenwichtigheid.

                                               .

               

Categorie:Sauna
» Reageer (1)
13-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY : MET EEN GEDICHT VAN MANJA CROISET. IMPLOSIE




.




implosie


mijn uitlaat is verstopt

een vat vol tranen angst

zelfs de woorden ontbreken

er is geen weg naar buiten

de verwarring (b)lijkt niet zichtbaar

een verdwaalde eenzame schreeuw

in de nacht die niemand hoort

ultieme verlatenheid

toch woorden

maar niet bij machte de lading

te dekken



    Auteur  :  Manja Croiset


» Reageer (33)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET CALADRIUM.

HET CALADRIUM.

U hebt gekozen voor het caldarium. Dit van herkomst Romeinse bad is in een nieuw jasje in Nederland en België hergeïntroduceerd. Niet alle caldaria zijn gelijk. Iedere ondernemer geeft hier een wat eigen invulling aan. Een caldarium is in ieder geval van steen of marmer met verwarmde banken en muren. De luchttemperatuur ligt meestal tussen de 45 en 55oC met en relatieve luchtvochtigheid tussen de 65 en 40%. Het hangt wat tussen een saunacabine en een stoombad in. Meestal wordt de lucht voorzien van een geur met essentiële oliën en sommige bedrijven bieden hier scrubzout aan om de huid te scrubben. Scrub alleen de natte huid (er moet bij een scrubmogelijkheid altijd een douche aanwezig zijn) en spoel het zout na het scrubben grondig af. Pas op met het scrubben van het gezicht. Vaak is het een wat grof zout, bedoelt voor het lichaam. Bij een caldariumtemperatuur zal uw zweetproces na een tijdje vertoeven in gang gezet worden maar er is niet echt sprake van een intensieve opwarming van het lichaam zoals dat bij een saunacabine of stoombad het geval is. U mag net zolang in het caldarium blijven zitten als u dit prettig vind. Hang voortijd uw badjas buiten het caldarium op en ga volledig op een droog badlaken zitten of liggen.

.

 

Oud Badritueel (Caldarium/Tepidarium/Frigidarium)

Ook deze vorm van baden zie je steeds meer.Het zijn vaak warme/vochtige ruimtes met stenen verwarmde banken, vloeren en wanden met daarin een warmwaterbad. Zeer ontspannen kan dit werken zeker als het met etherische oliën is gecombineerd.

Hoe warmte ervaren wordt, heeft alles te maken met een combinatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. De sauna is een hete maar droge ruimte. De Romeinen hadden vroeger badvormen met een hogere luchtvochtigheid en wat lagere temperaturen: het Tepidarium, het Caldarium en Odarium,


..het Caldarium

Romeinse technieken die nu weer gebruikt worden maar wel in een modern jasje zijn gestoken!
ZIE EERSTE FOTO

Het warmwaterbad of caldarium was de plaats voor de eigenlijke wasbeurt met soda. De warmte van de zaal en het water werd geleverd door de hypokausis of verwarmingsinstallatie (met hout of houtskool). De daardoor verwarmde lucht ging via leidingen in de ruimte onder de vloer en tussen de muurstenen van het caldarium. Ter verfrissing stond in elk caldarium een stenen bekken (labrum) opgesteld met een fonteintje met koud water. Na het caldarium kwam men eerst in de ruimte waar men geleidelijk kon wennen aan het verschil in temperatuur tussen het warme en het koude bad; die lauwe ruimte heette tepidarium. Tenslotte arriveerde men in het koudwaterbad of frigidarium, vaak aangevuld met een zeer groot openluchtzwembad (natatio).

. het frigidarium

 


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
12-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET SANARIUM

HET SANARIUM

Het sanarium lijkt wat op de Russische Banja. De ruimte zier er uit als een Finse saunacabine maar de temperatuur ligt lager en de vochtigheid hoger. De meeste sanaria hebben een plafondtemperatuur van ca. 60oC en een relatieve luchtvochtigheid boven de 40%. Net als in een caldarium wordt na verloop van tijd het zweetmechanisme in gang gezet maar zal er geen sprake zijn van een intensieve opwarming van het lichaam. Het is meer een cabine waar het heerlijk ontspannen vertoeven is. U mag dan ook net zolang blijven zitten of liggen op uw eigen badlaken zolang u het als prettig ervaart.

 


Categorie:Sauna
» Reageer (0)
10-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , VAN EMOTIE GESPROKEN ZEG !!!

.


» Reageer (19)
09-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , WENST ALLE MOEDERS EEN GELUKKIGE FEESTDAG.

    als ergens een kind
         op ergens een strand
         wat wondere woorden schrijft in het zand
         dan komen de golven
         dan komt er de wind
         die nemen de woorden mee voor het kind
         dat speelt
         en dat schrijft
         en dat gelooft dat zijn dromen
         op andere stranden aan zullen komen… .           


 Jos van der Vreken


» Reageer (19)
08-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY , WEET HET JULLIE OOK ? Het Potlood

Eerst even de voorgeschiedenis van het potlood.

Grotschilderingen : 25.000 jaar voor Christus

Onze verre voorouders begonnen al heel vroeg met het maken van grotschilderingen.

Ga maar eens kijken in de grotten van Lascaux in Frankrijk.

LASCAUX is een plaats in de vallei van de Vézère op het grondgebied

van de gemeente Montignac in het Franse departement Dordogne in Aquitanië, waar in

1940 in een grot een groot aantal rotswandschilderingen werd ontdekt.


  Lascaux

.

Deskundige dateren de oudste uit deze Grot van Lascaux op 15.000, de jonste op 10.000 v.Chr.

Het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe is ontdekt.





.

 

ALTAMIRA is een grot in Spanje, die bekend staat om zijn rotstekeningen.

De grot ligt in Cantabrië, nabij het dorp Santillana del Mar, 30 km ten westen van Santander. De grot is 270 meter lang, de hoogte varieert van twee tot zes meter.

De rotstekeningen staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In 2010 is deze grot terug open gesteld voor het publiek.

 

  Kleitablet

 .

 

Kleitabletten: 4000 jaar geleden voor Christus

In het Midden-Oosten schreven en tekenden ze hun verhalen op vochtige kleitabletten. Ze deden dat met rietsplinters. Zo ontstond het spijkerschrift, een soort ‘plaatjesschrift’.

 

 

..Spijkerschrift
 

 

 

De geschiedenis van het potlood


Anders dan de naam doet vermoeden, bevatten potloden al eeuwenlang geen lood meer. De naam is te danken aan de oude Romeinen, Grieken en Egyptenaren, die met loodstiften op papyrus schreven.

Ook waren er styli die gemaakt werden van een staafje lood en tot op de dag van vinden we in het woord "potlood" de oorsprong hiervan terug. Alhoewel er nooit lood in onze potloden is gebruikt.


Voordat grafiet als teken- en schrijfmateriaal algemeen gebruikt werd, schreef men met een zacht stuk lood (gewoonlijk een legering van twee delen lood en een deel tin) of met het hardere zilver. De fijne metaaldeeltjes die tijdens het schrijven afsleten en zo bijvoorbeeld op het papier terechtkwamen, verkleurden onder inwerking van luchtzuur tot zwart.

De
geschiedenis van het potlood zoals wij het kennen begint met een storm die in 1564 over het Engelse Cumberland raast en een boom ontworteld.
Onder de wortels blijkt grafiet(black lead) schuil te gaan. Het materiaal is uitstekend toe te passen als schrijfmiddel.

                                                                                   
                                                                                      . Grafiet
.Zilverstift van 1564

De oudst bekende beschrijving van het potlood is afkomstig van Gesner (1565).

Het potlood is in 1565 uitgevonden door de Duits-Zwitserse natuurwetenschapper Conrad Gesner. Hij was de eerste die bedacht dat de zachte, gladde vorm van grafiet te gebruiken was om mee te schrijven. In 1565 kwam hij op het idee het in een houten houder te plaatsen en er schrijfgerei van te maken.


..

.


In 1761 brengt de Duitser Kaspar Faber een belangrijke verbetering aan. Een mengsel van grafiet, zwavel en hars geeft een strakkere lijn dan zuivere grafiet.

Een echte vernieuwing brengt de
Franse kunstenaar en uitvinder Nicolas Conté enkele tientallen jaren later aan. Dat doet hij onder druk van de overheid, die van Conté eist dat hij binnen een week een potlood ontwikkelt waarvan de grondstoffen binnen de landsgrenzen zijn te vinden. Engeland is in die tijd het enige land dat hoogwaardige grafiet levert, waardoor de prijzen sterk stijgen.

Het is
1794, de tijd van de Franse Revolutie, en Conté kan wel raden wat de gevolgen zijn als hij niet aan de wensen van de regering tegemoet kan komen. Veel van zijn landgenoten zijn al onder de guillotine terechtgekomen. Hij gaat aan de slag en een week later levert hij zijn procedure af bij het comité. Hij heeft fijngemalen klei vermengd met kwalitatief minderwaardige grafiet en vervolgens het mengsel gebakken in een kalkoven. In 1795 verkrijgt hij patent op de procedure.

 

Ook was Conté de maker van krijt dat bekend staat als als Conté-krijt.
In de eerste potlodenfabrieken ging het er een stuk primitiever aan toe dan nu in de huidige moderne fabrieken, maar toch… zonder al die potloodpioniers hadden we nooit zoveel verschillende kleurtjes kun



      Het timmermanspotlood

.

 

Anton Wilhelm Faber (1784-1810) en Georg Leonard Faber (1810-1839) vergrootten de productie in Stein bij Neurenberg. Het bedrijf heet nu "A.W. Faber". Lothar Faber (vierde generatie) nam dit bedrijf in 1839 over.

Mede dankzij zijn inspanningen bloeide de regio Neurenberg op als centrum voor de Duitse potloodindustrie. Tot dan hadden de Duitse potloodfabrikanten niet zo'n goede reputatie. Dit was mede te wijten aan een tekort aan ruwe materialen. Rond 1800 waren er zelfs Neurenbergse fabrikanten die producten produceerde die leken op potloden, maar in feite eenvoudige houten stokjes waren met aan elk uiteinde een klein stukje grafiet.




 Dit kwam "de goede naam" natuurlijk niet ten goede. Lothar Faber begreep dat alleen kwaliteit tot succes kon leiden. Hiertoe moderniseerde hij zijn fabriek en bracht diverse veranderingen aan.

Vervolgens varieerde hij de mix van klei en grafiet en was hierdoor in staat potloden van verschillende hardheid te produceren. Vanaf 1840 merkte Faber zijn potloden met "A.W.


Faber", hij maakte "zijn" merk hiermee tot een van de eerste merkartikelen in Europa. Al vanaf 1843 werden zijn potloden ook in Amerika verkocht. Later vanaf 1849 opende Faber vestigingen in Parijs, Wenen, St. Petersburg en Londen. Vanuit laatstgenoemde vestiging in Londen bediende hij de Chinese en Indiase markt. In 1851 stelde Lothar Faber een standaard op voor de lengte en dikte van het potlood, zo ook voor de graad van hardheid. Dat de 'H' voor 'hard' staat kan iedereen wel raden. De 'B' is afkomstig van het Engelse 'Black', beide letters kunnen vooraf worden gegaan van een cijfer, hoe groter dit cijfer hoe harder (H) of zachter (B) het potlood. De aanduiding 'HB' staat voor halfzacht en is iets zachter dan 'F', deze letter staat voor 'Firm'. Dat de aanduiding afkomstig is uit het Engels lijkt wellicht wat vreemd

voor een bedrijf van Duitse origine. Faber echter was in die dagen al een internationale onderneming met vestigingen in meerdere landen.


.
Faber fabriek in Brazilië


 Deze aanduiding voor de graad van hardheid werd uiteindelijk de standaard en overgenomen door nagenoeg alle potloodfabrikanten wereldwijd.

Een product als dit valt of staat met de kwaliteit van de grondstoffen. Om zeker te zijn van de aanvoer van goede gronstoffen, kocht Lothar een grafietmijn bij Irkoetsk in Siberië die een uitstekende kwaliteit grafiet produceerde. Hij maakte zichzelf hiermee onafhankelijk van zijn toeleveranciers en had zodoende een belangrijke troef in handen. Dit mede omdat in Engeland de grafietmijnen tot eigendom van de staat waren gemaakt door Koning George II en er een algemeen uitvoerverbod gold.

Aan het eind van de 18e eeuw waren er zo'n 25 potloodfabrieken in Neurenberg. Gezamenlijk produceerde zij circa 250 miljoen potloden per jaar met een waarde van 8.5 miljoen marken. Faber was toen al de grootste producent en had 1000 man in dienst. Duistland was nu het centrum geworden van de potloodindustrie wereldwijd, geconcentreerd in en rond Neurenberg. A.W. Faber stond synoniem voor potloden van hoge kwaliteit. Om met name zichzelf te beschermen tegen plagiaat van zijn producten, bood Lothar in 1874 een petitie aan aan het Duitse Parlement, met het verzoek wettelijke bescherming te verkrijgen voor merknamen gekoppeld aan de merkartikelen. Een jaar later werd zo'n wet een feit, wellicht dankzij Faber's vooruitziende blik. Het huwelijk van Lothar von Faber's kleindochter Ottilie met graaf Alexander zu Castell-Rudenhausen (zesde generatie) in 1898 brengt de naamsverandering voor de familie en uiteindelijk het bedrijf met zich mee naar "Faber-Castell".






Rond 1905 komen de beroemde groene Faber-Castell 9000 potloden op de markt. Uit deze periode stamt eveneens het tot op de dag van vandaag terugkerende beeld van de met potloden duellerende ridders.
 
.Faber castell 9000  potloden


Vanaf 1928 neemt Graaf Roland von Faber-Castell, op 23-jarige leeftijd, het roer over, waarna in 1978 zijn zoon graaf Anton Wolfgang von Faber-Castell (inmiddels de 8e generatie!) het huidige leiderschap van het bedrijf op zich nam.

Talloze activiteiten en nieuwe producten ontwikkelden zich in die vorige eeuw. Twee willen we er graag nog uitlichten: de introductie van de "Premium, Graf von Faber-Castell Collectie" die werd gepresenteerd in 1992, en het unieke herbebossingproject in en rond Sao Carlos in Brazilië


.

    Faber potlood met scherper
.   Herbebossing in Brazilië door Faber

 

Hoe worden potloden gemaakt:

 

In de industrie worden potloden gemaakt door het goed gemalen mengsel van porseleinaarde en grafiet onder hoge druk door een cilinder met gaatjes te persen. Na droging worden de stiften gebakken. De nu nog poreuze stiften zouden in het gebruik erg krassen. Daarom worden ze in gesmolten was gedoopt totdat alle lucht eruit is, de was gaat dus in de poreuze delen zitten.

Voordat er een
houten huls omheen gaat, wordt de stift gedroogd en gebakken bij een temperatuur van ongeveer 1200 graden.

Weinig
hout is geschikt om als omhulsel van de stift te dienen. Cederhout is de enige optie. De houtsoort is zacht, niet te zwaar en de nerven zijn heel fijn. Bomen die 150 tot 200 jaar oud zijn, leveren het beste hout. In de plankjes cederhout, die met was en beits zijn geïmpregneerd, worden groeven gefreesd waarin vervolgens de stiften worden gelegd. Een tweede plankje met groeven wordt erop gelijmd en de uiteindelijke potloden, rond of zeshoekig, worden eruit gezaagd.
.

 


Zwart potlood bestaat uit grafiet. Dit hecht zich aan het ruwe oppervlak van het papier. Als we er met de hand overheen wrijven, veegt een potloodlijn wat uit. De hechting aan het papier is dus niet zo stevig. Grafiet hecht beter aan het rubber van het gum, wanneer je daarmee over het papier wrijft. Doordat het gum zacht is, valt het gumsel er gemakkelijk af.

Kleurpotlood is van een wasachtige stof gemaakt, die beter aan papier hecht dan grafiet. Daarom is er een hardere gum nodig, waarmee je de was losschuurt van het papier.


 


Het productieproces is vandaag de dag nauwelijks veranderd. In 1812 ontwikkelt de Amerikaan William Monroe een automatisch productieproces voor potloden



.


Categorie:Ons potlood.
» Reageer (18)
05-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY ARMOEDE

.
.



We moeten het niet ver gaan zoeken,

dit is armoede in België.


» Reageer (13)
02-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, aan iedereen AUTEUR : INA SIPKENS DE SMIT

..


Geef mij je hand


Als je nu eens je hand

heel simpel in de mijne legt

dan gaan we samen

door dit stukje donker heen.



Ik wens dat je op een dag

zult merken:

Je bent niet alleen.



» Reageer (39)
01-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHEERY, OH DAT WAS ONVERWACHT... EEN PAKJE MET DE POST

EEN PAKJE MET DE POST

Iemand heel ver hier vandaan
Heeft aan mij gedacht:
Heeft iets in een doos gedaan,
Naar de post gebracht.

De doos is met de trein gegaan,
De trein ging door de nacht
En vanmorgen kwam het aan.

Wie had dat gedacht?

      Willem Wilminck



 


» Reageer (3)


Foto

Foto

Foto

Foto



Categorieën
  • . (1)
  • De Ahrwijnen (2)
  • De geschiedenis van de brouwerij Lamot. (1)
  • De miniaturen (1)
  • De Touareg ergens in de woestijn. (1)
  • Het Verenigd Koninkrijk of United Kingdom (2)
  • Kauwgom (1)
  • Kruiswoordraadsel (1)
  • Ons alfabet of de ABC (1)
  • Ons potlood. (1)
  • Sauna (11)
  • Speciale treinreizen. (2)
  • Van ruilmiddel tot aan de beurs. (1)
  • Van waar komt ons zout. (1)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!