Drie bezoekers vallen in kunstwerk in Tate Modern in Londen
LONDEN - (Belga) Drie bezoekers van het Tate Modern in Londen zijn woensdag in het nieuwste kunstwerk van het museum gevallen. Ze struikelden in een tot negentig centimeter diepe spleet, een installatie van de Colombiaanse kunstenares Doris Salecedo, zo bericht het Britse Press Association.
Het project, dat op de kloof tussen Europa en de rest van de wereld wijst, is sinds dinsdag te bekijken in de hal van de galerij. Geen van de drie bezoekers raakte ernstig gewond, verzekert het museum. Er staat geen afsluiting rond het werk. Het museumpersoneel en opschriften waarschuwen de bezoekers er wel voor dat de 167 meter lange spleet diep is. Intussen hebben al 12.000 kunstliefhebbers het werk bezocht. De installatie is nog tot 6 april te bezichtigen. (SVR)
Ingrediënten voor 4 personen - bereiding 25 minuten
400g Crémeux de Carlsbourg
2 eieren
50g paneermeel
50g walnootsnippers
1 l arachideolie
4 flinke mespunten slamix
1 tomaat, gewassen en ontpit
1 appel, geschild en ontpit
8 nog niet rijpe noten
2 cl notenolie
1 cl ciderazijn
1 bosje kervel
Voorbereiding
Snij de kazen in 8 gelijke stukken.
Klop de eieren met een lijntje olie, peper en zout.
Voeg de kaaskwartjes aan deze bereiding toe en rol ze vervolgens door een mengsel van paneermeel en walnootsnippers.
Bak ze hierna in de olie op 220°. Hou ze daarna warm op absorberend papier.
Vermaal de noten (niet te fijn), snij de appel en de tomaat in dobbelsteentjes, meng ze met de notenolie en de ciderazijn en voeg peper en zout toe. Plaats de slamix in het midden van de borden en verstrooi het mengsel met een lepeltje over de salade. Verdeel de 4 beignets rond de salade en leg er telkens vier mooie blaadjes kervel tussen.
Gnocchi met ragout van wilde paddestoelen en rozemarijn
Ingrediënten voor personen
600 g aardappelen
1 ei
450 g bloem
zout
peper (zwarte peper)
olijfolie om te bakken
2 uien (fijngehakt)
2 wortelen
2 stengels bleekselderij
3 teentjes knoflook
300 g tomatenpuree
8.5 dl wijn (rood)
8.5 dl bouillon
rozemarijn (verse blaadjes)
450 g portabello's
parmezaanse kaas
Voor de gnocchi: kook de kruimige, ongeschilde aardappelen circa 40 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en wacht tot ze handwarm zijn. Pel ze met de hand en pureer ze met een pureestamper of knijper boven een kom. Maak een kuiltje in het midden van de puree, breek het ei erboven en meng het door de puree. Voeg de bloem toe en breng op smaak. Meng tot deeg en kneed enkele minuten tot het droog aanvoelt.
Verdeel het deeg in drie rollen van 2 cm doorsnee en snijd ze in plakken van 2 cm. Maak groeven in de gnocchi met de bolle kant van een vork.
Breng in een grote pan water aan de kook en laat de gnocchi in het water zakken. Schep ze eruit wanneer ze boven komen drijven. Spoel ze met ijskoud water af, giet ze goed af en dep ze droog. Schep ze door olie en zet ze tot gebruik in de koelkast. U kunt ze in deze fase ook invriezen.
Voor de ragout: Hak de selderij, de wortelen en de uien fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de groenten in 5 minuten gaar met 2 geperste teentjes knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak 7-8 minuten. Voeg wijn, bouillon en rozemarijn toe, breng aan de kook en laat minstens 40 minuten maar het liefst 1 uur pruttelen.
Voor het serveren: snijd de paddestoelen in stukken en bak ze samen met 1 teentje knoflook in olie tot ze zacht zijn. Breng ze goed op smaak. Verwarm de gnocchi in de ragout, schep op een bord en garneer met paddestoelen en versgeraspte parmezaan.
Sotheby's veilt zeven schilderijen Kees van Dongen
Sotheby's in New York veilt over ruim een maand zeven werken van de Nederlandse schilder Kees van Dongen. Topwerk is "Femme à la Cigarette", geschilderd in de periode 1905-08, dat volgens de veiling tussen de 4 en 6 miljoen dollar zal opleveren.
In New York komt ook werk van Henri Matisse, Chaim Soutine, Marc Chagall en Fernand Léger onder de hamer. De veiling is 7 november. De komende maand is het te veilen werk te zien in Hongkong en Londen. Van Dongen (1877-1968) was een Rotterdammer met schildertalent die de weg in Parijs goed kende. In 1905 exposeerde hij met Matisse in de Salon d'Automne. De heldere kleuren waarvan de groep kunstenaars rond Van Dongen en Matisse zich bedienden leverde hen de bijnaam Les Fauves ('Wilde Beesten') op. Later in z'n loopbaan (na 1918) begon hij zich toen toe te leggen op het schilderen van veel portretten van de Parijse 'society'. Zijn bekendste model was, veel later, Brigitte Bardot. (SER)
Schildpad met twee koppen in Pennsylvania
NORRISTOWN Een dierenwinkel in de Amerikaanse staat Pennsylvania is sinds kort in het bezit van een tweekoppige schildpad. De eigenaar kocht het nu twee maanden oude dier van een verzamelaar.
De piepkleine Siamese schildpad heeft aan beide uiteinden van zijn schild een kop en voorpoten, maar slechts één paar achterpoten en één staart.
Volgens de eigenaar van de winkel, Big Al's Aquarium Supercenter in East Norriton, maakt het beestje een gezonde indruk. De soort waartoe het behoort kan 15 tot 20 jaar oud worden. De schildpad, die niet wordt verkocht maar ter bezichtiging in de winkel blijft, heeft nog geen naam.
Bengaals dichter en wijsgeer, geboren uit een voorname familie van Brahmanen, stichtte een school die uitgroeide tot een internationale universiteit. Hij ondernam vele reizen naar Europa om een brug te slaan tussen het Europese en Oosterse denken. Zijn werk wordt gekenmerkt door een groot religieus gevoel. De grote waardering voor zijn werk en voor de poëzie in zijn Gitanjali vertaalde zich in de Nobelprijs voor literatuur. Bij Lannoo verschenen reeds eerder 'De mooiste van Tagore'.
"GESAUTEERD KALFSVLEES MET DIVERSE GROENTEN" Als laatste in mijn reeks van stoofpotjes (eenpansgerechten) een typisch Frans recept uit een tot op de draad versleten (letterlijk) kookboek dat ik altijd op reis meesleur als ik ergens een villa huur. Het Franse 'sauter' betekent in de keuken het snel aanbakken van vlees, vis of groenten in een vette substantie zonder deksel op de pan. Nadien wordt alles geblust met wijn en/of bouillon. Ik maakte dit gerechtje klaar op 22 september, toen het nog heerlijk tafelen was op ons terras.
Nodig voor 4 personen :
800 gr kalfsstoofvlees in blokjes versneden
5 eetlepels olijfolie
40 gr boter
1 dl droge witte wijn
1/2 liter runderbouillon of kalfsfond
1 groene peper
1 rode peper
3 wortelen
1 selderijstengel
2 grote tomaten
1 dl lichte room (20% bv. Gervais)
1 koffielepel marjolijn- of oreganokruiden
bloem
peper en zout
Bereidingswijze :
Kruid het kalfsvlees met peper en zout en wentel het in de bloem.
Verhit de boter en twee eetlepels olijfolie in een 'sauteuse' (zie foto) en bak alle stukjes kalfsvlees aan gedurende 5 minuten tot ze een mooie kleur hebben. Blus met de witte wijn en laat het vocht verdampen. Voeg de bouillon of de fond toe samen met de kruiden. Laat zachtjes garen gedurende 1 uurtje.
Was en reinig de groenten. De pepers ontdoen van zaden en zaadlijsten, de selderijstengel ontdraden en in julienne snijden, de wortelen schillen en eveneens in julienne versnijden. De tomaten ontpitten en ontvellen en in dobbelsteentjes versnijden. Laat alle groenten (behalve de tomaat) uitzweten gedurende een vijftiental minuten in de rest van de olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog een tiental minuten sudderen. Vervolgens de groenten bij het vlees doen.
Tien minuten voor het einde van de gaartijd het deksel van de pan nemen, de room toevoegen en een tiental minuten de saus latten indikken.
Garneer de schotel met een paar oreganotakjes.
Dien op met pasta, rijst of gekookte aardappelen.
Wijntip :
Een Château du Gazin (Canon-Fronsac) of een wijn uit de Medoc. In elk geval geen Bourgogne omdat het gerecht zijn 'lichtvoetigheid' niet mag verliezen.
Goed Genoeg vroeg aan Nog Beter in welke hemel er voor haar de meeste faam is 'Helaas' , weende Nog Beter , ik vertoef in de machteloze wereld van wie brutaal en onbekwaam is
Oscar Wilde 1891
Het portret van Dorian Gray
uitgever: Prometheus, Amsterdam, 1998
vertaling: Max Schuchart
De bedrieglijkheid van een elegant en verfijnd voorkomen (waarachter een boosaardige persoonlijkheid schuilgaat) is vaker uitgewerkt in een roman; maar zelden zo indringend als in Wilde's gotische 'Portret van Dorian Gray'. De titelfiguur is een decadente Victoriaanse edelman die getroffen wordt door het portret dat een schilder van hem heeft gemaakt, en die vervolgens zijn ziel verkoopt voor eeuwige jeugd en schoonheid. Onder invloed van zijn meester in het kwaad, de amorele estheet Lord Henry Wotton, leidt Gray een leven van uitspattingen dat onder meer resulteert in de zelfmoord van zijn geliefde en de moord op de schilder die als zijn laatste restje geweten fungeert. Terwijl zijn uiterlijknveranderd blijft, tekent Dorians kwade inborst zich af op het wonderportret, dat een afzichtelijke figuur toont... Het weggeven van de clou van de roman Dorian probeert het portet te vernietigen en sterft bij die actie als een monsterlijke oude man - is geen doodzonde. Want bij The Picture of Dorian Gray gaat het niet zozeer om het sprookjesachtige verhaal en de innerlijke strijd tussen goed en kwaad, maar vooral om de sensitieve stijl en de tientallen spitse filosofietjes. Zo is al op bladzijde twee van de roman een van Wilde's beroemdste uitspraken te vinden: 'Er is maar één ding erger dan dat er over je gepraat wordt, en dat is dat er niet over je gepraat wordt.'
De Chikungunya-koorts is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat door muggen wordt overgebracht.
De naam van deze zoönose (ziekte die door dieren op mensen kan worden overgebracht) betekent in het Swahilisch krom lopen, en beschrijft de houding van de mensen die dit virus hebben opgelopen.
Dossier Chikungunya op de site van het ministerie van Gezondheid
Bron: site van het Franse ministerie van Gezondheid
De symptomen
Na een besmettende muggenbeet kan de ziekte onopgemerkt blijven of zich binnen 4 à 7 dagen openbaren met een plotse en hoge koorts en hevige spier- en gewrichtspijnen aan armen en benen die meerdere weken kunnen aanhouden. Het is ook mogelijk dat er huiduitslag verschijnt of -vooral bij kinderen- onschuldige bloedingen aan het tandvlees of neusbloedingen Het virus kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug en door de Aedes Albopictus (Aziatische Tijgermug).
Behandeling
Er bestaat geen specifieke behandeling tegen de Chikungunya-koorts. De behandeling is symptomatisch et bestaat vooral uit het innemen van pijnstillers, niet-steroïde ontstekingswerende middelen en rust. Het is belangrijk om een dokter te raadplegen: enerzijds om te vermijden dat een andere ziekte niet tijdig geconstateerd wordt, en anderzijds om vooral in geval van bijkomende pathologie de behandeling aan te passen. Voor kinderen is het aanbevolen in ieder geval een dokter te raadplegen.
Er bestaan geen vaccin of preventieve behandelingen tegen de Chikungunya-koorts
Vooral opletten geblazen voor mensen met een chronische ziekten zoals diabetici enz...
De mug is reeds waargenomen in zuid Italië en zuid Frankrijk.
Het beroemde Britse warenhuis Harrods nam wel hele merkwaardige maatregelen om haar spullen te beveiligen. Een enorme Egyptische Cobra bewaakte deze week een paar sandalen ter waarde van 90.000 euro.
De cobra, die luistert naar de naam Cedric, is een uiterst aggressieve en gevaarlijke slang. Eén beet van het beest heeft meestal een dodelijke afloop, meldt nieuwssite Ananova.com
Uiteindelijk bleek het om een reclamestunt te gaan om de nieuwe schoenen van Rene Caovilla, bedekt met robijnen, saffieren en diamanten, te promoten. Een woordvoeder heeft verklaard dat de slang inmiddels weer bij haar eigenaar terug is.
150 g zeeduivelfilet
150 g kabeljauwfilet
150 g roodbaarsfilet
150 g rode-poonfilet
100 g wijtingfilet
12 scampi 2 uien
6 teentjes knoflook
3 tomaten
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 venkelknol
2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
30 dl visfumet
1 stukje sinaasappelschil (gedroogd)
1 potje saffraanpoeder
40 cl olijfolie (extra vierge)
2 Spaanse pepertjes (piment)
2 eierdooiers
paprikapoeder
peper
zout
De groenten wassen en schoonmaken. De uien en de helft van de knoflookteentjes fijnhakken. De tomaten laten schrikken in heet water, ze dan onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees grofhakken. De peterselie hakken. De venkel in zeer kleine blokjes snijden.
De visfilets spoelen, droogdeppen, op graatjes controleren en in dobbelsteentjes snijden. Het 'vaste' visvlees scheiden van de 'zachtere' soorten.
De uien, knoflookteentjes, tomaten, venkel, tijm, laurier, peterselie en de sinaasappelschil op de bodem van een grote pan schikken. Hierop de reuzengarnalen leggen, samen met de 'vaste' vissoorten (zeeduivel, roodbaars, rode poon, kabeljauwkaakjes).
Het geheel overgieten met 1/4 van de olijfolie. Op smaak brengen met peper, zout en saffraanpoeder.
De visfumet in de pan gieten. De bereiding hoort onder de bouillon te staan. Aan de kook brengen en gedurende een zestal minuten laten koken. Vervolgens de 'zachte' vissoorten (kabeljauwfilet, wijting) toevoegen en nogmaals een vijftal minuten zachtjes laten pruttelen. De reuzengarnalen uit de bereiding halen en pellen.
Voor de rouille de rest van de knoflookteentjes pellen en zeer fijn pletten met behulp van een mortier. De rode pepertjes eveneens fijnstampen, met de knoflook mengen en twee eierdooiers erdoor roeren. Druppelsgewijs de rest van de olijfolie erdoor kloppen tot een dik, mayonaise-achtig mengsel. Kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Rouille is eveneens kant en klaar te koop bij de meeste visspecialisten.
Opdienen in voorverwarmde, grote diepe borden. Garneren met reuzengarnalen en een toefje peterselie en serveren met geroosterde sneetjes stokbrood die ingestreken zijn met look en rouille.
Als wijn daarbij : bvb. Een witte Muscadet Sevres et Maine
Gepofte aardappel met pastinaakvulling Ingrediënten voor 4 personen : 4 aardappelen (Bintje)
1 pastinaak
150 g kervel
2 eetlepels zure room
kruidenzout
Was de aardappelen en prik er enkele keren in met een vork. Plaats de aardappelen in de oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten. Maak intussen de pastinaak schoon, snij in stukken en stoom gaar. Was de kervel en verwijder de blaadjes van de steeltjes. Hou enkele blaadjes kervel apart voor de garnering.
Pureer de gare pastinaak met de rest van de kervel. Breng de puree op smaak met de zure room en wat kruidenzout. Snij een kapje van de gare aardappelen, verwijder een weinig aardappelkruim en vul de aardappelen met de pastinaak-kervelpuree. Plaats nog 2 minuten in de oven onder de grill zodat de puree lichtjes kleurt. Garneer elke aardappel met een takje kervel.
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.