DE KERSTMAN.
Ja, na andere kerstdingetjes verklaard te hebben, rest nog de kerstman. Er zijn verhalen dat deze stamt vanuit de germanen, eeuwen geleden en er zijn verhalen dat deze nog maar kort geleden ontstond.
Zo zou je kunnen menen dat de kerstman een eind-negentiende eeuwse, anglosaksische variant op onze goede oude Sinterklaas is. Een ander idee is dat de kerstman is ontstaan uit Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten in 1611 werd meegenomen naar Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 1733 werd hij voor het eerst genoemd in de media als St. A Claus, wat later verbasterde tot Santa Claus en rendieren, arrenslee en elfjes werden uit sagen en mythes bijgevoegd.
Feit is dat de huidige dikbuikige rode kerstman, geschapen is door CocaCola aan het begin van de twintigste eeuw en ook populair is geworden dankzij CocaCola.
Maar er is meer dan de dikbuikige kerstman. Hij kan met zijn arreslee met vliegende rendieren door de lucht vliegen. Misschien komt er toch iets wat oudere mythologie bij ?
Zoals de legende van Wodan.
Wodan raast op z'n achtbenige paard Sleipnir boven de wolken door hevige sneeuwstormen achter de wolf Fenrir aan. Fenrir de gemene wolf is op zoek naar de zon, want die wil hij verslinden. Zonder zon is er geen licht op aarde en zullen de gewassen volgend jaar niet meer opkomen. Wodan verjaagd Fenrir en is de redder van het licht. Dat is aanleiding tot de heidense joelfeesten.
|