In de nacht van zaterdag op zondag goochelen we opnieuw met de tijd. Om 3.00 uur ’s nachts wordt de klok een uur teruggedraaid en belanden we voor vijf maanden op wintertijd. Het is mogelijk de laatste keer dat we een uur langer kunnen slapen.
De zomer- en wintertijd worden in België toegepast sinds 1977. Het voornaamste doel was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Maar het einde van het gepruts met horloges komt in zicht. Uit een online bevraging van de Europese Commissie, die ook zowat 50.000 Belgen invulden, bleek dat de meerderheid de switch tussen winter- en zomeruur wil afschaffen. De Europese Commissie hoopt dat er op zondag 31 maart 2019 voor het laatst naar het zomeruur wordt overgeschakeld. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of hij voor permanente zomer- of wintertijd kiest. Wie voor de zomertijd kiest, laat de klok vanaf dan onberoerd, wie voor wintertijd gaat, zou eind oktober 2019 nog een allerlaatste keer de wijzers een uur terugdraaien.
27-10-2018 om 15:09
geschreven door julie (Arlette)
In de Verenigde Staten en Canada weer miljoenen kinderen de deuren langs voor de jaarlijkse trick-or-treat op Halloween. Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Hoewel de feestdag tegenwoordig vooral een seculiere aangelegenheid is, kent Halloween Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan.
Samhain
Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.
Zielen van de overledenen
Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.
26-10-2018 om 16:19
geschreven door julie (Arlette)
Geschiedenis. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. ... Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers
26-10-2018 om 16:11
geschreven door julie (Arlette)
De Spaanse operazangeres Montserrat Caballé is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het ziekenhuis in Barcelona waar ze is gestorven. Ze had al langere tijd gezondheidsklachten en werd vorige maand in het ziekenhuis opgenomen. Ze gold, met meer dan 4000 optredens wereldwijd, als één van de laatste operadiva’s.
Caballé wordt gerekend tot de belangrijkste operazangeressen van de 20e eeuw. Bij het grote publiek is zij waarschijnlijk het meest bekend door het lied Barcelona dat ze in 1992 voor de Olympische Spelen in de Catalaanse hoofdstad zong samen met Queenzanger Freddie Mercury op geluidsband. Mercury was toen al overleden aan aids. De originele opname stamt uit 1987.
Ze begon bij de Opera van Basel en die van Bremen en brak in 1965 pas echt door in Carnegie Hall in New York.
Caballé trad sinds de jaren zestig op in de bekendste operahuizen van de wereld. Ze was letterlijk en figuurlijk een zangeres van lange adem: de gezongen noten kon ze erg lang aanhouden en haar carrière omvatte ruim vijftig jaar.
06-10-2018 om 16:26
geschreven door julie (Arlette)
Charles Aznavour overleden: de Franse Frank Sinatra werd 94 jaar
De Franse zanger Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden. De Fransman met Armeense ouders werd tijdens zijn lange carrière de ‘Franse Frank Sinatra’ genoemd. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn woning in het zuiden van Frankrijk.
Charles Aznavour werd in 1924 geboren in Parijs, als zoon van Armeense immigranten die er gevlucht waren voor de genocide. Hij wilde acteur worden en leek eerst carrière te gaan maken in de theaterwereld, maar de jongeman met de geweldige stem zou dankzij Edith Piaf doorbreken in de wereld van het Franse chanson. Zij nam de nog piepjonge Aznavour mee op tournee, waarna hij uitgroeide tot een rasartiest.
Meer dan duizend liedjes en musicals, zowel in het Frans als het Engels, schreef hij tijdens zijn meer dan 70 jaar durende carrière. Het overgrote deel ervan ging over de liefde. Dat melancholische en romantische in de Fransman, samen met zijn theatrale manier van optreden, leverde hem de bijnaam ‘de Franse Frank Sinatra’ op. De man trouwde drie keer en liet zes kinderen na.
01-10-2018 om 15:45
geschreven door julie (Arlette)