Hij heeft in recente jaren bewezen IJslands meest populaire schrijver te zijn - hij staat jaren achtereen hoog in de bestseller lijsten. In 2004 waren zijn boeken goed voor 7 van de 10 meest geleende boeken van Reykjavíks bibliotheek. In 1981 en 1982 was hij journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.
Maanden achtereen stond hij in de IJslandse bestsellerlijst met zes boeken, waarvan de top drie permanent voor hem gereserveerd leken.
Indriðason publiceerde zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen) in 1997, en velen geloven dat met deze publicatie het tijdperk van een nieuwe golf IJslandse fictie begonnen is.
Indriðasons boeken zijn gepubliceerd in 26 landen en zijn vertaald in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds. Indriðason ontving twee maal de Glerlykilinn (De Glazen Sleutel), een literaire prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman; in 2002 voor Mýrin (Noorderveen) en in 2003 voor Grafarþögn (Moordkuil). In 2005 won hij de CWA Gold Dagger Award voor de Engelse uitgave van zijn roman Grafarþögn (Silence of the Grave).
Van zijn boeken is Mýrin verfilmd: de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur (bekend van de films 101 Reykjavík en Hafið) heeft eind 2006 het resultaat afgeleverd. De regisseur Snorri Thórrisson is bezig met Napóleonsskjölin.
Indriðason woont in Reykjavík met zijn vrouw en drie kinderen. (Wikipedia)
26-11-2008 om 17:19
geschreven door julie (Arlette)
Op een bouwplaats in Reykjavik worden de resten van een lijk opgegraven dat daar al tientallen jaren geleden begraven moet zijn. Het is aan rechercheur Erlendur en zijn collega's om uit te zoeken wat er is gebeurd. Daarvoor moeten zij mensen zien terug te vinden die vroeger in de betreffende buurt hebben gewoond. Gaandeweg komen er diverse onprettige feiten bovendrijven, waardoor het verhaal achter het gevonden skelet steeds gruwelijker wordt. Terwijl Erlendur worstelt met het verleden, vecht zijn dochter Eva Lind op de intensive care voor haar leven.
26-11-2008 om 17:13
geschreven door julie (Arlette)
- 1grote ui (snijden in 1/2 ringen) - 1à 2 teentjes knoflook - 1 courgette - 1 aubergine - stukjes rode, gele en groene paprika - tomatenblokjes - 1 kippenbouillon (oplossen in wat water of fond) - peper (rode en gewone) wat zout - tijm
Bereiding
- Doe wat boter of olie in je kom en bak de ui goudgeel voeg er dan de look bij en laat nog een ogenblik bakken. (blijf roeren) - doe er de in stukjes gesneden courgette, aubergine en paprika bij en laat sudderen. Voeg er dan de tomatenblokjes bij en de tijm. Overgiet met de bouillon of de fond. Indien je dat wenst mag je er zelfs een klein scheutje witte wijn aan toevoegen. Kruiden naar eigen smaak met peper en zout. (Mag pikant zijn) Maak gehaktballetjes en kook ze. Als ze gaar zijn voeg ze bij de ratatouille. Dien op met spirelli en geraspte kaas.
LEKKER!!!
19-11-2008 om 17:40
geschreven door julie (Arlette)
- 200 g gerookte zalm - 2 eetl. zwarte lompviseitjes - 50 g gekookte rijst - 190 g witte aspergepunten 100 g kruidenkaas (bv. Boursin)
Bereiding
1. Snij de zalm in reepjes van 2 cm op 10 cm 2. Bestrijk elk sneetje zalm met wat kruidenkaas. Verdeel er de gekookte rijst over. Leg 2 aspergepunten in het midden en rol de zalm op (maak dat de aspergepunten aan de bovenkant uitsteken) Steek eventueel vast met een prikkertje. 3. Verdeel de lompviseitjes rond de aspergepunten.
SMAKELIJK!!!
19-11-2008 om 17:13
geschreven door julie (Arlette)
'k Heb menig uur bij u gesleten en genoten, en nooit en heeft een uur met u me een enklen stond verdroten. 'k Heb menig menig blom voor u gelezen en geschonken, en, lijk een bie, met u, met u, er honing uit gedronken; maar nooit een uur zo lief met u, zo lang zij duren koste, maar nooit een uur zo droef om u, wanneer ik scheiden moste, als het uur wanneer ik dicht bij u, dien avond, neergezeten, u spreken hoorde en sprak tot u wat onze zielen weten. Noch nooit een blom zo schoon, van u gezocht, geplukt, gelezen, als die dien avond blonk op u, en mocht de mijne wezen ! Ofschoon, zo wel voor mij als u, -wie zal dit kwaad genezen ?- een uur bij mij, een uur bij u, niet lang een uur mag wezen; ofschoon voor mij, ofschoon voor u, zo lief en uitgelezen, die roze, al was 't een roos van u, niet lang een roos mocht wezen, toch lang bewaart, dit zeg ik u, 't en ware ik 't al verloze, mijn hert drie dierbre beelden: U, DIEN AVOND EN DIE ROZE !
GUIDO GEZELLE
18-11-2008 om 15:35
geschreven door julie (Arlette)
Bestrooi de kip vanbinnen en vanbuiten met peper en zout. Verhit 40 g boter en bak de kip rondom mooi bruin. Draai het vuur laag, voeg nog 10 g boter bij en bak de kip met het deksel schuin op de pan. Verhit intussen 20 g boter en bak de spekblokjes. Schep ze dan uit. Doe de reepjes oesterzwamin de pan en bak ze snel tot ze vocht beginnen afstaan. Schep de paddestoelen uit de pan en doe de bouillon en de room in de pan, leg de takjes tijm erbij. Laat de saus zachtjes een beetje inkoken, neem de pan van het vuur en verwijder de tijm. Roer de eierdooier los met een beetje saus en roer het mengsel vervolgens door de saus. Voeg de spekjes en de paddestoelreepjes toe en warm even door, de saus mag niet koken. Breg de saus op smaak met peper en (zout) en meng het bieslook erdoor.
Serveer de in stukken gesneden kip op een schaal en de saus me spekjes en paddestoelen in ee kom. Geef er aardappelpuree of kroketjes bij.
17-11-2008 om 18:00
geschreven door julie (Arlette)
Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen in de nacht van 5 december langs de schoorsteen binnen in alle huizen om geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. Deze moderne Nederlandse traditie van Sinterklaas als kinderfeest met een moraal komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).
1. Verdeel de gemengde scheuten over de wijnglazen 2. Snij de forelfilets in 15 gelijke stukken en verdeel over de glazen. 3. Snij de zongedroogde tomaten in fijne reepjes en meng samen met de kappertjes onder de vinaigrette. Verdeet over de glazen. (smulweb)
12-11-2008 om 16:59
geschreven door julie (Arlette)
8 à 12 hondstongrolletjes (diepvries) 400g cougetteschijfjes 4 à 6 sneetjes trapistenkaas ( chimay) 4 à 6 sneetjes Gandaham 1 sjalot 2dl witte wijn 2dl visbouillon 1 eetl. mosterd 1 laurierblad 1 koffielepel tijm peper en zout
Bereiding
1. Schik de bevroren courgetteblokjes en de versnipperde sjalot in een kookpan. Leg er de bevroren hondstongrolletjes over, naast elkaar. 2. Giet de wijn en de bouillon over de groenten en de vis Bestrooi met 1 koffiel. tijm en een laurierblad en laat 15 min. garen 3. Haal de tongrolletjes uit de pan en schik op een bakplaat. Verdeel eerst de Gandaham en vervolgens de kaas over de rolletjes. Plaats gedurende 2 min. onder de grill tot de kaas kleurt. 4.Hou enkele corgetteblokjes apart voor de garnituur en mix de rest samen tot een gladde saus. Kruid naar smaak met peper en zout. Opdienen met puree. SMAKELIJK!!!
12-11-2008 om 16:44
geschreven door julie (Arlette)
De beroemde thrillers van Léo Malet hebben steevast 2 "hoofdpersonen", beiden even schilderachtig: privé-detective Nestor Burma met zijn onafscheidelijke pijp in de vorm van een stierenkop, en zijn woonplaats in Parijs. Elk boek speelt zich af in een ander arrondissement van de stad. Plaats van de handeling is ditmaal de Marais, de sfeervolle, pitoreske maar ook geheimzinnige joodse buurt van Parijs. Want geheimzinnig is ze, de moord op de mondaine jonge Parisienne, die na een feestje levenloos wordt aangetroffen, gehuld in een herenjas. Intelligent denkwerk leidt Burma naar een louche crimineel met een onfris oorlogsverleden die nu ondergedoken blijkt te zijn in de Marais. Een uiterst gevaarlijk heerschap waarmee niet te lachen valt.
10-11-2008 om 11:46
geschreven door julie (Arlette)