Buitenom de geschiedenis heeft kerstmis nog een aantal achterliggende symbolische betekenissen, de kerstgedachte. Deze kerstgedachte is tegenwoordig belangrijker dan de achterliggende geschiedenis en wordt anders geïnterpreteerd door verschillende mensen. Hierdoor is er geen eenduidig antwoord op wat de betekenis van kerst is. Kerstmis betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Kerstmis gaat onder andere over familie, vrienden, liefde, geven, barmhartigheid en zelfs lekker eten. Voor veel mensen gaat kerstmis ook over de geboorte van Jezus ondanks dat de geschiedenis dit gedeeltelijk tegenspreekt. Voor bedrijven gaat Kerstmis dan vaak weer over geld, een trend die we ook zien is dat Kerstmis steeds commerciëler wordt. Wat de betekenis ook is, Kerstmis is het ideale feest om de mensen een opkikkertje te geven tijdens de koude en donkere winter.
18-12-2023 om 15:30
geschreven door julie (Arlette)
De huidige generatie spreekt niet meer over de 'donkere zes weken'. Een overvloed van electrisch licht, zowel buiten- als binnenhuis heeft de ongemakken en de onzekerheid van de duisternis uitgebannen.
Het verband met de natuur, zoals onze voorouders en veler onder ons in hun jeugd dat gekend hebben, bestaat niet meer.
Maar ten tijde dat men zich moest verhelpen met een olie- of petroleumlamp (de quinquet!), toen was het wat anders. Met het vallen van de avond moesten de meeste activiteiten stopgezet worden. En men diende ervoor te zorgen dat alles wat men voor het verder verloop van de dag of voor de volgende morgen nodig had, binnen was en dicht bij de hand : kolen en brandhout, eten. enz. zodanig dat men nog zo weinig mogelijk het woonvertrek moest verlaten, want daarbuiten lag de onzekere duisternis.
Men zag er werkelijk tegen op als men 's avonds met een walmende kaars of bij het licht van een paar lucifers iets moest halen of zoeken op de voute, in de beste kamer of waar ook. In die tijd werd er in de 'leuring' (nog een woord dat verdwenen is), t.t.z. de schemertijd, vlug rondgesprongen om nog een en ander te doen vooraleer de volledige duisternis intrad.
De periode van de kortste dagen was een dieptepunt in het leven van de mens. Late klaar en vroeg donker en als 't donker Is zij je nauwers beter dan in je bedde. Je zit daar toch en 't is verloren vier en keerselicht. Die periode noemde men de 'donkere zes weken'
De oudere generatie zal vertellen dat de 'donkere zes weken' het tijdvak omsluiten van drie weken vóór Kerstmis, tot drie weken na Kerstmis. In feite is dat niet helemaal juist. De kortste dag van het jaar valt op 21 december en de zes weken met de kortste dagen van het jaar lopen van drie weken vóór 21 december tot drie weken na 21 december, dus van 1 december tot 12 Januari. Maar omdat Kerstmis een zeer markante dag was en dicht bij 21 december was gelegen, plaatste men Kerstmis juist te midden van de 'donkere zes weken'.
12-12-2023 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)
De kerstboom zoals we hem kennen is waarschijnlijk vanuit Germaanse tradities ontstaan. In de zestiende eeuw werden er al bomen versierd voor de viering van winterfeesten, al was dat destijds vanuit de kerk gezien een heidens symbool. Voor de gebruikers staat de boom juist voor vruchtbaarheid en vernieuwing. De Duitse theoloog Maarten Luther verklaarde de boom als symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Daar ontstaat de koppeling met Kerst.
Op Nederlandse zondagsscholen werden in de negentiende eeuw bomen neergezet rond de kerstdagen en op die manier werd deze traditie bekend onder de Nederlanders.
Ook de kunstkerstboom is ouder dan je waarschijnlijk denkt: in 1883 begonnen winkelketens met het verkopen van kunstkerstbomen, schrijft geschiedenismagazine Historiek. Ze waren gemaakt van geverfd dons. Rond 1920 werd de kunstboom pas echt populair: een nepboom hergebruiken was goedkoper dan ieder jaar een nieuwe boom kopen.
Overigens hadden bomen die het hele jaar door groen bleven altijd al een speciale betekenis voor mensen. Takken van naaldbomen worden al eeuwen boven deuren en ramen gehangen, zoals we onze huizen er nu mee versieren. Zelfs de oude Romeinen deden dat. In veel landen werd geloofd dat de altijd groene takken geesten en heksen verjoegen.
10-12-2023 om 15:43
geschreven door julie (Arlette)
Zangeres Samantha, bekend van superhit "Eviva España", overleden op 75-jarige leeftijd
Christiane Bervoets, bij het grote publiek beter gekend als zangeres Samantha, is overleden op 75-jarige leeftijd. De Antwerpse zangeres scoorde in 1971 een grote hit met het nummer "Eviva España". Bervoets overleed in een woonzorgcentrum in Zwijndrecht, waar ze al enkele jaren verbleef.
De zangeres werd in de jaren 70 bekend met de monsterhit "Eviva España", een ode aan vakantie en de zon. Het nummer, geschreven door Leo Caerts, wordt door honderden artiesten gecoverd in verschillende talen, en zorgt in totaal voor meer dan 40 miljoen exemplaren.
Hoewel Samantha de originele zangeres is, blijft haar internationale bekendheid eerder beperkt. "Spijtig genoeg is er mij een internationale carrière ontnomen. De anderen zijn met de pluimen gaan lopen", zegt ze jaren later in de podcast "Wereldhits van bij ons". "Maar ik mag niet ondankbaar zijn. Wat geweest is, is geweest. Ik ben nog altijd fier dat de mensen mij herkennen. Als ik daar aan terugdenk, ben ik nog altijd een gelukkig mens."
19-11-2023 om 15:45
geschreven door julie (Arlette)
Jaarlijks is 16 november de 'Internationale Dag van de Verdraagzaamheid' (International Day for Tolerance).
Deze dag werd in 1996 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als vervolg op het door de UNESCO uitgeroepen 'Jaar van de Verdraagzaamheid' in 1995.
16-11-2023 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)
Op 11 november 1918 om 5 uur ’s nachts werd er een akkoord getekend die een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog. Er werd afgesproken dat de wapenstilstand om 11.00 uur in zou gaan. Het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand. Tijdens de laatste zes uur vielen er nog vele slachtoffers aan beide kanten. Waaronder de jonge Duitse officier Tomas. Deze sprong om 11.01 uit zijn loopgraaf om de Amerikanen te informeren dat zijn troepen zich zouden terugtrekken. De Amerikanen hadden nog niets vernomen van de wapenstilstand en schoten de soldaat neer. Op het moment dat hij neervalt stopt het wapengekletter en werd het vervangen door een verschrikkelijke stilte.
10-11-2023 om 15:42
geschreven door julie (Arlette)
Wateroverlast in Westhoek: al 130 interventies, school van Watou ontruimd
De brandweer van de Westhoek is sinds vanmorgen al 130 keer opgeroepen voor wateroverlast. Beken overstromen, straten staan blank en bedreigen huizen. De brandweer verdeelt zandzakjes om de huizen te beschermen. De meeste interventies zijn in de regio Poperinge en Ieper. Het centrum van de Poperingse deelgemeente Watou staat onder water. Basisschool De Waaier werd ontruimd.
Het centrum van Watou bij Poperinge staat onder water. Basisschool De Waaier is ontruimd. Vier klassen zijn onder water gelopen, net als de leraarskamer en de toiletten. De school heeft alle 106 leerlingen naar de parochiezaal gestuurd. Daar mogen de ouders straks hun kinderen afhalen. Ook heel wat huizen in het centrum van het dorp dreigen onder water te lopen.
Al sinds vanmorgen is code geel voor felle buien van kracht in heel West-Vlaanderen. De meeste regen is gevallen in de regio Poperinge en Ieper. Daar zijn dan ook de meeste problemen. De brandweer van de Westhoek moest al meer dan 130 keer uitrukken sinds vanmorgen. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge: "Al sinds 6 uur vanmorgen krijgen we de ene na de andere oproep binnen. Eerst waren alleen landelijke huizen bedreigd. Maar ondertussen staan al heel wat straten blank."
09-11-2023 om 16:07
geschreven door julie (Arlette)