Oktober (ook wel: wijnmaand) is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
In verband met de omschakeling van de zomertijd naar de standaardtijd op de laatste zondag van deze maand duurt oktober een uur langer dan de andere maanden van 31 dagen. Hiermee is oktober de langste maand van het jaar.
De herfst is het seizoen van de natuur, vogels, eekhoorns, muizen en nog veel meer soorten dieren leggen nu een voedselvoorraad aan voor de winter. De herfst is het seizoen van de natuur, met een enorme hoeveelheid bladeren zet ze de mens flink aan het bladruimen, betoverd ze de mensen met mooie herfstkleuren, plaagt ze de mensen met harde wind en regen, ze dwingt de mens in huis te blijven door haar gure weer en door korter de zon te laten schijnen, in de herfst is de natuur de baas.
Ja, het wordt kouder in de herfst en het wordt bovendien steeds eerder donker en later licht. Ook is het begin van de herfst de tijd dat veel fruit geoogst kunnen worden zoals pompoenen, meloenen, appels, peren, pruimen, kersen en druiven
24-09-2016 om 18:52
geschreven door julie (Arlette)
Zich als een kat in een vreemd pakhuis voelen = zich niet op zijn gemak voelen.
Als katten muizen, mauwen ze niet = als mensen te eten hebben, klagen ze niet
De kat in de gordijnen jagen = iemand opjutten of jennen
Een kat in het nauw maakt rare sprongen = als je niet meer kunt doen wat je normaal doet, ga je rare dingen doen.
De kat op het spek binden = iemand in de verleiding brengen.
Voor de kat zijn viool = voor niets doen, nutteloos
Kat in het bakkie = voor elkaar hebben
Als een kat om de hete brij draaien = Besluiteloos niets doen.
Als de kat van huis is, dansen de muizen = zonder toezicht doet iedereen wat ze wil
Voor de kat zijn kut ( keutel ) = voor niets doen, zonder enig resultaat
In de nacht zijn alle katjes grauw = In het donker zie je het verschil niet tussen mooi en lelijk. < BR> Maak dat de kat wijs = Ja, ja, jij gelooft dat? wat een onzin
Omwille van de smeer likt de kat de kandeleer = Om er voordeel uit te halen doet hij alles
Het maakt niet uit of je door de hond of door de kat gebeten wordt = Je wordt sowieso gepakt.
De kat de bel aanbinden = risico nemen
Als kat en hond leven = altijd ruzie maken
Een kat in de zak kopen = een miskoop doen
22-09-2016 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Rond 23 september begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september.
Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Schrikkeljaar
De andere seizoenen beginnen meestal op de 21e. Dat komt onder andere doordat de baan van de aarde geen cirkel is. De verschillende data zijn het gevolg van het schrikkeljaar. Eens in de vier jaar telt een jaar, het schrikkeljaar, een dag meer dan de andere jaren. In het begin van de twintigste eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931.
Wintertijd
De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het de in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn.
20-09-2016 om 16:56
geschreven door julie (Arlette)
100 jaar Roald Dahl, de man die onze jeugd net dat tikkeltje ‘fantabuleuzer’ maakte
Exact 100 jaar geleden werd Roald Dahl geboren. Jammer genoeg overleed de Britse schrijver al in 1990, maar gelukkig leeft zijn werk nog altijd voort. Een portret van ‘de grote vriendelijke reus’ die onze jeugdjaren kleurde met zijn fantastische fantasie.
Als er één ding was dat Roald Dahl nog liever deed dan schrijven, dan was het zijn verhaaltjes vertellen aan zijn kinderen. In alle mogelijke geuren en kleuren. “Elke avond, net voor het slapengaan, kwam papa nog eens naar de slaapkamer van mij en mijn zus Ophelia”, herinnert Lucy Dahl zich nog alsof het gisteren was. “Hij liep dan heen en weer in het kleine kamertje, wij luisterden vol spanning naar een nieuw avontuur van de Grote Vriendelijke Reus. Ondertussen dronken we van ons heksendrankje, een heerlijke milkshake van peren of perziken waar hij dan telkens een andere kleurstof aan toevoegde om het allemaal nog magischer te maken.”
Controverse
Toch is er rond de figuur van Roald Dahl ook altijd de nodige controverse geweest. Door de - voor die tijd - vele gruwel in zijn kinderverhalen en het daaraan gelinkte gerucht dat hij eigenlijk helemaal geen fan was van kinderen. Begrijpelijk als je in je verhalen onder meer “opgezogen laat worden in een enorme pijp”, “laat transformeren in een enorme bosbes”, “beide ouders verliezen door een losgebroken neushoorn”... Toch zou het gerucht niet meer dan een gerucht zijn.
Tragedie
Dahl trouwde in 1953 met de Amerikaanse actrice Patricia Neal. Ondanks het feit dat haar vrienden zwaar gekant zijn tegen het huwelijk, blijven de twee toch bijna dertig jaar bij elkaar en hebben ze vijf kinderen samen.
Hoewel hij het ene succes na het andere boekte, was zijn leven ook doorspekt met tragedies. Toen hij drie was, stierf zijn zeven jaar oudere zus Astri aan een blindedarmontsteking. Een maand later overleed ook zijn vader. Zijn zoontje Theo liep enkele maanden na zijn geboorte hersenschade op bij een verkeersongeval en zijn dochter Olivia overleed op zevenjarige leeftijd aan de mazelen. Een verdriet dat Dahl nooit meer te boven gekomen is.
In 1982 gingen Dahl en Neal uit elkaar. De schrijver zou later nog hertrouwen met Felicity Ann d’Abreu Crosland. Op 23 november 1990 overleed hij aan leukemie. Maar zijn werken, die zullen voor altijd voortleven.
13-09-2016 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)
September Op de 5 de september wordt bewezen, wat het voor weer de hele maand zal wezen. Als in september de donder knalt, met kerst sneeuw met hopen valt. Donder in september, sneeuw in maart. Met St.Giel(1 September) zonneschijn, het zal dan nog 4 weken zo zijn. Is het op St. Egidus (1 September) heet, het geeft een schone herfst met zweet. Vallen de bladeren vroeg, dan wordt de herfst niet oud.
09-09-2016 om 15:43
geschreven door julie (Arlette)
Algemeen Morgenrood water in de sloot Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Als het regent voor acht uren, 't zal niet de hele dag duren. Avondrood geen nood, morgenrood regen in de sloot. Als er bellen op de plassen drijven, zullen we nog langer regen krijgen. Kring om de maan, zal in regen vergaan. Een regenboog aan de lucht, drie dagen regen. Sneeuw die blijft liggen langs de grachten, ligt op andere te wachten. Kring om de zon, een volle waterton. Een kring rond maan, de vorst van de baan ( in de winter ). Mist na regen, brengt geen zegen. Komt de wind uit het noorderland, lang houdt het weder stand. Hoe verder het zicht, hoe dichterbij de regen. Krimpende wind en kijvende vrouwen, daar is doorgaans geen huis mee te bouwen. Schöpkes, geven dröpkes. ( Schapenwolken brengen regen ) Hoe kleiner de schöpkes, hoe groter de dröpkes. Als schaapkens aan de hemel staan, kan men zonder plu niet uit wandelen gaan. Als de lucht geschubd is als een vis, binnen twee dagen er regen is.
Als de hond het gras beknaagt, de vrouw over vlooien klaagt, als de zon maar bleekjes schijnt, de kikker 's morgens kwakers zijn, de maagd slaperig in huis zit, de rook de schoorsteen niet uit wil, dan zal, zo men algemeen gelooft, de regen snel vallen op ons hoofd.
09-09-2016 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
In Nederland zijn er ongeveer 50 soorten dagvlinders en iets meer dan twintig soorten hiervan zijn vrij algemeen. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders is te zien aan hun voelsprieten. De dagvlinders hebben slanke dunne sprieten met een balletje aan het uiteinde en nachtvlinders hebben draadvormige of geveerde sprieten.
Er zijn nachtvlinders die overdag vliegen en daaraan kun je het dus niet zien. Nachtvlinders vouwen hun vleugels langs hun lichaam als ze zitten en dagvlinders laten ze rechtop staan.
Mot of nachtvlinder? De meeste mensen denken dat een mot hetzelfde is als een nachtvlinder, maar dat is niet zo. De wetenschap gebruikt nu de term 'mot' om een type vlinder aan te duiden, vlinders met smalle vleugels. Feitelijk gebruikt de wetenschap de term 'mot' helemaal niet meer.
02-09-2016 om 16:10
geschreven door julie (Arlette)