In Noord-Europa is 26 december een feestdag, waarvan de naam vaak een vertaling is van tweede kerstdag (bijvoorbeeld Zweeds: Annandag jul).
In landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag Boxing Day genoemd. Traditioneel werd op deze dag de kerstkist (box) geopend. In de kerstkist konden mensen een cadeautje voor de armen stoppen. Ook werden op Boxing Day de traditionele vossenjachten gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal en paardenraces.
In de rooms-katholieke traditie valt op 26 december het feest van Sint-Stefanus.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië (Santo Stefano), Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (Catalonië), Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland (niet in de Franstalige kantons).
In verschillende regio's van landen waar op nationaal niveau wel Tweede kerstdag wordt gevierd wordt van oudsher geen betekenis gegeven aan deze dag. Zo wordt er historisch geen Tweede kerstdag gevierd in Nederlands Limburg, net zoals dat ook al niet gebruikelijk is in het naburige Belgisch Limburg. De Nederlandse cultuur heeft echter veel invloed uitgeoefend op de lokale cultuur van deze provincie, waardoor het tegenwoordig in Limburg net zo gebruikelijk is om deze dag te vieren als in de rest van Nederland
26-12-2017 om 15:20
geschreven door julie (Arlette)
VOOR DE ENE MET EEN BIG SMILE VOOR DE ANDERE MET EEN TRAAN.
MAAR GOED OF MINDER GOED, GENIET NU MET VOLLE TEUGEN VAN DE KERSTVAKANTIE. OOK DE LEERKRACHTEN HEBBEN HUN RUST DIK VERDIEND. VOOR DE KLAS STAAN IS NIET ALTIJD ZO EENVOUDIG.
23-12-2017 om 15:31
geschreven door julie (Arlette)
Datum: donderdag 21 december 2017 Land / gebied: Noordelijk halfrond
De winter begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 december en eindigt (meestal) op 21 maart. Het begin van de winter (21 of 22 december) is bepaald op basis van een afspraak.
Astronomisch gezien begint de winter op de kortste dag van het jaar (Midwinter), wanneer de zon het laagste aan de hemel staat. Hierna worden de dagen langer en de nachten korter.
Aanvangstijdstippen van de astronomische winter in Nederland:
2017 - 21 december 17:28 2018 - 21 december 23:23 2019 - 22 december 05:19 2020 - 21 december 11:02
Om praktische, maar ook klimatologische redenen begint de meteorologische winter op 1 december en duurt tot 1 maart.
20-12-2017 om 16:02
geschreven door julie (Arlette)
Acteur Marc Van Eeghem (57) is overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. De ziekte werd zeven jaar geleden bij hem vastgesteld, maar enkele maanden geleden zette hij de chemotherapie stop omdat die niet meer aansloeg.
"Marc is in de vooravond gestorven, maar hij is tot op het laatste moment ongelooflijk moedig blijven vechten tegen zijn ziekte", zegt zijn oudere broer Kurt, die Marc gisterennamiddag nog was gaan bezoeken in het ziekenhuis. "Hij was een prachtige man met ontzettend veel humor."
15-12-2017 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)
Wanneer is het officieel een witte kerst ? Volgens het KNMI is het pas een witte kerst als de bodem van het meteorologisch veld in De Bilt beide kerstdagen helemaal bedekt is met sneeuw.
Vanaf 1901 tot 2010 was er maar 7 keer een witte kerst.
13-12-2017 om 16:22
geschreven door julie (Arlette)
Ja, na andere kerstdingetjes verklaard te hebben, rest nog de kerstman. Er zijn verhalen dat deze stamt vanuit de germanen, eeuwen geleden en er zijn verhalen dat deze nog maar kort geleden ontstond.
Zo zou je kunnen menen dat de kerstman een eind-negentiende eeuwse, anglosaksische variant op onze goede oude Sinterklaas is. Een ander idee is dat de kerstman is ontstaan uit Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten in 1611 werd meegenomen naar Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 1733 werd hij voor het eerst genoemd in de media als St. A Claus, wat later verbasterde tot Santa Claus en rendieren, arrenslee en elfjes werden uit sagen en mythes bijgevoegd.
Feit is dat de huidige dikbuikige rode kerstman, geschapen is door CocaCola aan het begin van de twintigste eeuw en ook populair is geworden dankzij CocaCola.
Maar er is meer dan de dikbuikige kerstman. Hij kan met zijn arreslee met vliegende rendieren door de lucht vliegen. Misschien komt er toch iets wat oudere mythologie bij ?
Zoals de legende van Wodan.
Wodan raast op z'n achtbenige paard Sleipnir boven de wolken door hevige sneeuwstormen achter de wolf Fenrir aan. Fenrir de gemene wolf is op zoek naar de zon, want die wil hij verslinden. Zonder zon is er geen licht op aarde en zullen de gewassen volgend jaar niet meer opkomen. Wodan verjaagd Fenrir en is de redder van het licht. Dat is aanleiding tot de heidense joelfeesten.
13-12-2017 om 16:14
geschreven door julie (Arlette)
Oorsprong van de kerstboom. Al duizend jaar voor christus vereerde men overal ter wereld in veel culturen bomen en groenblijvende bomen rond de tijd van de kortste dag / langste nacht, ongeveer 22 december. Ze werd gebruikt als vruchtbaarheidssymbool, groenblijvend vertegenwoordigd ze de vernieuwing van het leven. Men kapte een groenblijvende boom uit een heilig bos en plaatste die op het dorpsplein en versierde hem, de midwinterboom en men vierde dan het zonnewendefeest In de zeventiende eeuw begonnen rijkere mensen in Duitsland met het plaatsen van een boom binnenshuis, daarna volgden de engelsen en daarna de rest van Europa. Men versierde zo'n boom met appels, noten en kaarsen. Groenblijvende bomen en takken bevorderen de vruchtbaarheid van de akkers van volgend jaar.
12-12-2017 om 16:29
geschreven door julie (Arlette)
De oorsprong van de kerstbal. Heksen zijn bang voor hun eigen spiegelbeeld, dus helpt een spiegelend, glimmend oppervlak. Dus kristallen en spiegels schrikken heksen af, dit wordt nog versterkt door een bolle oppervlak een bal dus. Heksenballen plaatste men voor het raam of in de tuin om heksen af te weren. Al sinds 300 jaar bestaan glazen bollen, deze kunnen geesten vangen, denk aan de geest in de fles. De kerstbal stamt dus af van de glimmende heksenbal en de glazen ballen om geesten te vangen.
09-12-2017 om 15:47
geschreven door julie (Arlette)
Vogels voeren in de herfst, winter én in de lente, én in de zomer !!!
Vroeger dacht men dat je alleen de vogels mag voeren in de wintermaanden en dat je in het voorjaar moet stoppen omdat hun jongen dan alleen gemalen zaden krijgen van uw voederplank. De vogels zijn natuurlijk slimmer en voeren hun jongen wat ze nodig hebben, insecten, rupsen en wormen, zelf eten ze als er anders niets te vinden is het moeilijker verteerbare, zoals uw zaden.
Je kunt dus het hele jaar vogels bijvoeren, in de winter geeft u ook vetbollen en pinda’s en in de lente geen brood, hele pinda's en vet meer, maar alleen zaden, insecten en fruit. Pinda's mag je blijven geven in metalen pindasilo's, de mazen van 5 mm voorkomen dat kleine vogels hele pinda's eruit halen of eruit opeten.
Voeren is dus goed voor de vogels en leuk om naar te kijken. Hang ook gerust wat op uw balkon, ze vinden het heus wel. Pinda's in pindasilo's voor de mezen en zaden voor de mussen, groenlingen en andere vogels. Natuurlijk eten mussen ook pinda's, maar ze eten liever zaden, natuurlijk eten mezen ook zaden, maar ze eten liever pinda's Zaden zijn vaak snel op, misschien zelfs na 2 dagen, daarom moet je eigenlijk altijd ook pinda's ophangen. Pinda's zijn minder snel op en het is belangrijk dat er altijd iets hangt, het hele jaar. Mussen en mezen komen wel terug als er dagenlang geen voer was, maar schuwere vogels krijg je alleen als ze zien dat er altijd iets hangt en dat het veilig is. Je hebt dan meer kans op schuwere vogels zoals de staartmees, ik zag zelfs eens een bonte specht op de ongedopte pinda's Hang niet teveel ineens op, vooral gepelde pinda's bederven. Vogels morsen veel zaden en dan krijg je allemaal kleine plantjes en veel gras onder de voedersilo's, je kunt de voedersilo's ook vullen met alleen zonnebloempitten, dan krijg je geen gras en andere kleine plantjes. Jonge zonnebloemen trek je zo uit de grond. Zonnebloempitten zijn veel minder snel op dan gemengde zaden en in de winter eten zelfs mezen liever zonnebloemzaden dan pinda's Pindaslingers van ongedopte pinda's zijn perfect voor kraaien en vlaamse gaaien, als je een grote tuin hebt kun je die beter op een andere plaats hangen dan het voer voor de kleinere vogels.
Er zijn ook vogels die niet eten van pindanetjes en voedersilo's maar liever eten van de grond. Eksters eten alleen ongedopte pinda's vanaf de grond. Roodborstjes en vinken eten ook liever vanaf de grond of voedertafel, strooi voor hen zonnebloempitten, havervlokken, gedopte pinda's, krenten en rozijnen op de grond of grote voedertafel.
07-12-2017 om 16:05
geschreven door julie (Arlette)
Johnny Hallyday, god van de Franse rock, “l’idole des jeunes” is niet meer
De Franse Elvis is niet meer. Johnny Hallyday is in de nacht van 5 op 6 december, in de buurt van Parijs, overleden aan de gevolgen van longkanker. “Ik schrijf deze woorden zonder ze te geloven”, meldt zijn vrouw Laetitica. “Hij heeft ons vanavond verlaten zoals hij zijn hele leven heeft geleefd, met moed en waardigheid”.‘l’Idole des Jeunes’ is 74 geworden
06-12-2017 om 16:22
geschreven door julie (Arlette)
De huidige generatie spreekt niet meer over de ‘donkere zes weken’. Een overvloed van electrisch licht, zowel buiten- als binnenhuis heeft de ongemakken en de onzekerheid van de duisternis uitgebannen.
Het verband met de natuur, zoals onze voorouders en veler onder ons in hun jeugd dat gekend hebben, bestaat niet meer.
Maar ten tijde dat men zich moest verhelpen met een olie- of petroleumlamp (de quinquet!), toen was het wat anders. Met het vallen van de avond moesten de meeste activiteiten stopgezet worden. En men diende ervoor te zorgen dat alles wat men voor het verder verloop van de dag of voor de volgende morgen nodig had, binnen was en dicht bij de hand : kolen en brandhout, eten. enz. zodanig dat men nog zo weinig mogelijk het woonvertrek moest verlaten, want daarbuiten lag de onzekere duisternis.
Men zag er werkelijk tegen op als men ‘s avonds met een walmende kaars of bij het licht van een paar lucifers iets moest halen of zoeken op de voute, in de beste kamer of waar ook. In die tijd werd er in de ‘leuring’ (nog een woord dat verdwenen is), t.t.z. de schemertijd, vlug rondgesprongen om nog een en ander te doen vooraleer de volledige duisternis intrad.
De periode van de kortste dagen was een dieptepunt in het leven van de mens. Late klaar en vroeg donker en als ‘t donker Is zij je nauwers beter dan in je bedde. Je zit daar toch en ‘t is verloren vier en keerselicht. Die periode noemde men de ‘donkere zes weken’
De oudere generatie zal vertellen dat de ‘donkere zes weken’ het tijdvak omsluiten van drie weken vóór Kerstmis, tot drie weken na Kerstmis. In feite is dat niet helemaal juist. De kortste dag van het jaar valt op 21 december en de zes weken met de kortste dagen van het jaar lopen van drie weken vóór 21 december tot drie weken na 21 december, dus van 1 december tot 12 Januari. Maar omdat Kerstmis een zeer markante dag was en dicht bij 21 december was gelegen, plaatste men Kerstmis juist te midden van de ‘donkere zes weken’.
04-12-2017 om 16:08
geschreven door julie (Arlette)