Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Hoewel de feestdag tegenwoordig vooral een seculiere aangelegenheid is, kent Halloween Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.
30-10-2017 om 16:13
geschreven door julie (Arlette)
In de nacht van zaterdag op zondag (28/29 oktober 2017) schakelen we over van zomertijd op wintertijd. Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur. Enfin, beter de klok een uur stoppen om mechanische problemen te vermijden...
De overschakeling naar wintertijd heeft drie directe gevolgen: je zal zondagochtend een uur langer kunnen uitslapen, de zon komt vanaf zondagochtend een uur vroeger op en gaat een uur vroeger onder.
De wintertijd zal duren tot 25 maart 2018. Dan schakelen we opnieuw over op zomertijd.
De huidige regeling voor de zomertijd dateert van 1977. Onder invloed van de economische crisis begon de overheid met de tijd te spelen. Door de uren met zonlicht meer te laten samenvallen met het leefpatroon van de mensen, hoopte men energie te besparen.
Ondertussen is dat energie-argument al voltooid verleden tijd. Verschillende studies hebben uitgewezen dat er niet wordt bespaard en dat de invoering van de zomertijd talrijke nevengevolgen heeft. Ochtendfiles rijden langer in het donker, avondfiles rijden meer in verzengende ozon-hitte, biologische klokken raken ontregeld, de zomerhitte blijft een uur langer hangen in de slaapkamers.
27-10-2017 om 15:57
geschreven door julie (Arlette)
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunae, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.
Waar komen de namen van de weekdagen vandaan ? zondag - in Romaanse talen;God - in Germaanse talen; zon maandag - in Romaanse talen;maan - in Germaanse talen; maan dinsdag - in Romaanse talen;planeet of god Mars - in Germaanse talen;Germaanse god Tiwaz woensdag - in Romaanse talen;planeet of god Mercurius - in Germaanse talen;Germaanse god Wodan donderdag - in Romaanse talen;planeet of god Jupiter - in Germaanse talen;Germaanse god Donar vrijdag - in Romaanse talen;planeet of godin Venus - in Germaanse talen;Germaanse godin Friia zaterdag - in Romaanse talen;sabbath - in Germaanse talen;planeet Saturnus
23-10-2017 om 16:32
geschreven door julie (Arlette)
Geniet er nog van, vanaf morgen is het gedaan met het nazomerweer
Met temperaturen van meer dan twintig graden konden we de voorbije week genieten van een heerlijke nazomer. Maar de fijne weersvoorspellingen blijven niet duren. Geniet nog van de temperaturen tot 22 graden vandaag, want vanaf morgen ziet het er heel wat minder rooskleurig uit. Dat meldt het KMI.
Donderdag wordt het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, droog en zonnig ondanks de hoge sluierwolken. Die hoge sluierbewolking wordt stilaan dikker en vanuit het westen volgt er later ook middelhoge bewolking. In het westen van het land is tegen de avond wat gedruppel of een buitje niet uitgesloten. Het blijft erg zacht met maxima van 17 graden in de Hoge Venen tot 21 of plaatselijk 22 graden in Laag-België.
Donderdagavond en -nacht wordt het zwaarbewolkt met aanvankelijk kans op buitjes in de westelijke landshelft. Later in de nacht trekt een meer actieve regenzone van het westen naar het oosten over het land. Daarbij wakkert de zuid- tot zuidwestenwind aan naar matig tot vrij krachtig en kunnen de rukwinden oplopen tot 50 à 60 km per uur. Onder de wolken blijft het zacht met minima van 11 tot 15 graden.
Vrijdag is het aanvankelijk zwaarbewolkt met vooral in de oostelijke helft van het land nog lichte regen. De regenzone verlaat uiteindelijk ons land richting Duitsland en later wisselen opklaringen en zwaarbewolkte momenten elkaar af met vooral in het westen kans op een bui. Op het eind van de namiddag wordt het droger. Het wordt frisser met maxima van 14 graden in de Ardennen tot 17 graden in Vlaanderen. Er staat een matige tot vrij krachtige en aan zee soms krachtige zuidwestelijke wind.
Tijdens het weekend bepaalt een depressie, die over de Britse Eilanden koerst, ons weer. Het wordt wisselvallig, met soms regen of buien en dan weer droge momenten met opklaringen. Zaterdag bereikt het kwik nog 18 graden in het centrum, maar op zondag wordt het niet warmer dan zo’n 13 graden. De wind is meestal vrij krachtig en komt uit westelijke tot zuidwestelijke hoek.
19-10-2017 om 12:00
geschreven door julie (Arlette)
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar halloweenfeesten.
Geschiedenis
De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de 9e eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.
16-10-2017 om 12:00
geschreven door julie (Arlette)
Nu de herfst langzaam zijn intrede doet, begint de natuur zichtbaar te veranderen. De bladeren aan de bomen verkleuren, de eerste eikels en kastanjes liggen op de grond en er zijn weer paddenstoelen. Want die zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst. Of toch niet?
Dat veel mensen paddenstoelen associëren met de herfst is niet zo heel gek. Paddenstoelen leven van de afbraak van levend en dood materiaal. In de herfst is er veel afbreekbaar materiaal beschikbaar in de vorm van gevallen bladeren en daarom zie je dan veel paddenstoelen onder bomen. Maar er zijn ook paddenstoelen die in graslanden voorkomen en weer andere soorten parasiteren bijvoorbeeld op bomen. Paddenstoelen hebben de herfst dus niet nodig om te groeien en je vind ze dus ook in de lente en de zomer. De winter is over het algemeen wel te koud voor paddenstoelen.
De afgelopen jaren waren er zeer veel paddenstoelen te zien, vanaf de lente tot en met de herfst. Er waren ook opvallend veel grote exemplaren waar te nemen. De paddenstoelen in Nederland lijken te profiteren van de veranderingen in het klimaat. Ze groeien namelijk extra goed in warme, vochtige omstandigheden, waarmee we bijvoorbeeld de afgelopen zomer veel te maken hadden.
eekhoorntjesbrood
10-10-2017 om 16:40
geschreven door julie (Arlette)
't Is triestig dat het regent in den herfst, dat het moe regent in den herfst, daarbuiten, - En wat de bloemen wégen in den herfst; - en de óude regen lekend langs de ruiten...
Zwaai-stil staan grauwe bomen in het grijs, de goede sidder-bomen, ritsel-wenend; - en 't is de wind, en 't is een lamme wijs van kreun-gezang in snakke tonen stenend...
- Nu moest me komen de oude drentel-tred, nu moest me 't oude vreê-beeldje gaan komen, mijn grijs goed troost-moedertje om 't diepe bed waar zich de warme koorts een licht dierf dromen, en 't wegend wee in lede tranen berst...
... 't Is triestig dat mijn droefheid tháns moet komen, en lomen in 't atone van de bomen; - 't Is triestig dat het regent in den herfst...
Karel van de Woestijne
06-10-2017 om 16:09
geschreven door julie (Arlette)
Deze huisjes, opgetrokken rond een binnenplein, doen sterk denken aan een begijnhof. Ze waren echter bedoeld om alleenstaande vrouwen en weduwen (weeuwen) onderdak te geven. Ze kwamen vroeger aan de kost met kantklossen. Kanunnik Proventier liet het hof tussen 1769 en 1782 bouwen. De pomp op het binnenplein vermeldt de namen van de stichters. Nu heeft het hof een sociale woonfunctie.
Lijssenthoek Military Cemetery
is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Belgische stad Poperinge. De begraafplaats werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield, met Arthur Hutton als uitvoerend architect en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het is na Tyne Cot Cemetery de grootste Britse begraafplaats in de Westhoek en telt meer dan 10.700 graven verspreid over 35 perken op een oppervlakte van ongeveer 4 ha. De begraafplaats is ommuurd en heeft een poortgebouw met twee zijgebouwen. Kort voorbij de ingang staat de Stone of Remembrance. Het Cross of Sacrifice staat in de oostelijke hoek.
In 2012 werd een nieuw bezoekerscentrum ingehuldigd. Door middel van beelden, teksten en media wordt de geschiedenis van de begraafplaats geschetst en voor elke dag van het jaar wordt het verhaal van minstens één slachtoffer verteld.
Dirk Dries David Damiaan burggraaf Frimout (Poperinge, 21 maart 1941) is een voormalige Belgische ruimtevaarder. Hij werd in 1992 de eerste Belg in de ruimte.
Dirk Frimout
werd geboren waar nu het hopmuseum gehuisvest is.
Talbot House
is een 18de-eeuws woonhuis dat in het bezit was van de Poperingse familie Coevoet. Op 11 december 1915 kreeg het huis een totaal andere functie. Midden in de Eerste Wereldoorlog, openden twee Britse legeraalmoezeniers, Philip 'Tubby' Clayton en Neville Talbot er Talbot House, een ontspanningsoord voor Engelse soldaten. Het huis ontleent zijn naam aan de gesneuvelde officier Gilbert Talbot die zoon was van de Anglicaanse bisschop van Winchester. Talbot sneuvelde op 23-jarige leeftijd in de omgeving van Ieper. Legeraalmoezenier Philip Clayton, die Tubby werd genoemd door de soldaten, stichtte de 'Toc-H'-vereniging. Zij bouwden ontmoetingshuizen voor oud-strijders en voor bezoekers van Britse slagvelden en krijgsbegraafplaatsen. Talbot House was een 'Every Man’s Club' en stond dus open voor alle Britse militairen, zonder onderscheid van rang of stand. Alleen al daarom was het uniek. Talbot House bood tussen 1915 en 1918 aan meer dan een half miljoen mannen onderdak.
Het Talbot House is in dezelfde toestand als het jaar 1917 en werd in 1929 gekocht door Lord Wakefield of Hythe. Hij schonk het aan de Talbot House Association.
Een reden voor de bijzondere ligging van het gebouw was dat soldaten er a home from home vonden in het hectische Poperinge van die tijd. De stad achter de frontlinie was het zenuwcentrum van het Britse leger. Bovendien kende Poperinge een liederlijk uitgaansleven, door de tienduizenden soldaten die er na een beurt aan het front stoom kwamen afblazen.
02-10-2017 om 16:27
geschreven door julie (Arlette)