Ook bij ons is Halloween al goed ingeburgerd. Op 31 oktober verkleden de kinderen zich in heks of spook, bellen bij de mensen aan . Die dag veranderen pompoenen in lantaarns en leven alle heksen zich naar hartelust uit.
De legende wil dat vroeger, op de vooravond van Allerheiligen, de doden wachtten tot de lichten uitgingen in de huizen om terug te keren onder de levenden. Om problemen te vermijden, namen de levenden dan maar de gewoonte aan om zichzelf ook als geest of dode te verkleden.
Halloween wordt reeds geruime tijd gevierd in Amerlka. Bij ons is dat nog niet zo heel lang in de mode . Elk jaar weer staat oktober in de VS in het teken van Halloween De naam "Halloween" komt van "All Hallow's Eve", wat vroeger de vooravond was van een Ierse feestdag waarop de heiligen gevierd werden. Kinderen verkleden zich in heksen, spoken, tovenaars en alles wat angstaanjagend is. Ze bellen bij de mesen aan de deur en vragen snoep. Wie niets geeft kan zich aan een kleine wraak verwachten, zoal het gooien met confetti of eieren.
30-10-2005 om 19:01
geschreven door julie (Arlette)
De Morbihan heeft een paar unieke bezienswaardigheden : de menhirs in Carnac, de prachtige en wilde kuststroken van het schiereiland Quiberon, het prestigieuze kuuroord La Baule en het eiland Belle-Île met zijn vervaarlijke rotspunten. Een bezoek aan Morbihan zal je zich altijd blijven herinneren.
25-10-2005 om 20:11
geschreven door julie (Arlette)
Een rotsachtige, ruwe, kleurrijke kustlijn van meer dan 1000 km kenmerkt Bretagne. Wind en zee hebben er gezorgd voor een uniek natuurspektakel. Alle departementen bezitten ook mooie vissersdorpjes, versterkte stadjes, historische monumenten of zelfs prehistorische overblijfselen. Elk departement is een vakantie waard.
25-10-2005 om 20:07
geschreven door julie (Arlette)
SIDE: Dit schiereiland is een waar openluchtmuseum en een verblijfplaats voor toeristen. Blikvanger is natuurlijk het bijna tweeduizend jaar oude theater. Maar vergeet ook niet het museum bij de aquaduct te bezoeken. Het is gehuisvest in voormalige thermen of badplaats en stelt de opgegraven resten tentoon. Daarnaast zijn er nog tientallen overblijfselen uit het Romeinse tijdperk te bezoeken, toen deze handelshaven zeer welvarend was, zoals de tempels aan de haven.
PERGE: Perge is een oude vernielde stad met de resten van een stadion, een theater en stadspoorten. Met een beetje verbeelding kan je in een winkelstraat wandelen.
ASPENDOS: Naar Aspendos ga je voor het unieke theater, het zou het best bewaarde theater zijn uit het Romeinse tijdperk. Het kon zo goed bewaard blijven omdat het ooit een andere functie kreeg en de streek gedurende een ganse tijd niet bewoond is geweest.
23-10-2005 om 19:52
geschreven door julie (Arlette)
Het centrum met zijn winkeltjes, terrasjes en markten. Ook de pittoreske haven is een bezoekje overwaard. In de oude haven zijn vooral de restaurants gelegen.
De gegroefde minaret is zowat het symbool van Antalya.
De voormalige president Attaturk kwam hier ooit op bezoek, van hem werd er een museum geopend in het huis waar hij verbleef.
23-10-2005 om 19:50
geschreven door julie (Arlette)
Antalaya heeft een prachtige rotskust en een druk uitgaanscentrum. Het is bekend omwille van zijn luchthaven maar een strand is er niet direct bij de stad. Het gezellig drukke centrum moet dit goedmaken. Hou je van een actief stadje met goede excursiemogelijkheden dan ben je op de juiste plaats.
23-10-2005 om 19:47
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten Voor 3 personen 1 dikke knolselder 250g aardappelen 50g boter 1 ei peterselie melk 1/2 citroen peper nootmuskaat
Zo ga je te werk: De selderieknollen schillen en in stukken snijden. Laat ze garen in een kookpot met zoutwater, waarin je het sap van je citroen gedaan hebt. Na 15 min. koken de aardappelstukjes eraan toevoegen. Laat nog ongeveer 30 min koken ( de selder moet goed mals zijn) Giet nu de groente af en haal ze door de molen (passe vite) Doe er melk, boter, peper en nootmuskaat bij. Stamp de puree met een aardappelstampertje tot een smeuïge massa Net voor het opdienen van het vuur halen en het ei erin verwerken. Flink mengen. Bestrooi met peterselie. Past goed bij gebraden of geroosterd vlees. Is uitstekend bij wild. De overschot niet weggooien. Doe het in kleine kommetjes, strooi er wat kaas op en laat het gratineren tot er een mooi korstje op komt. Ziezo nu heb je een lekker voorgerechtje.
23-10-2005 om 19:42
geschreven door julie (Arlette)
TOEN de tijden bladstil waren, lang geleen, is ze geboren, in herfststilte een bloem, die staat bleeklicht in 't vale lichtgeween, -- regenen doen de wolken om haar om.
Ze stond bleeklicht midden in somberheid, de lichte oogen, 't blond haar daarom gespreid, de witte handen, tranen op meen'gen tijd, een licht arm meisje dat lichthonger lijdt.
Breng over haar bloemgloede kleuren, uw bloedrood, o nieuw getijde dat is nu.
HERMAN GORTER
23-10-2005 om 17:16
geschreven door julie (Arlette)
David Baldacci werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Na zijn studies politieke wetenschappen en rechten werkte hij 9 jaar lang als advocaat in Washington D.C. In 1996 brak hij internatinaal door met zijn bestseller "Het recht van de macht" die later verfilmd werd door Clint Eastwood. Momenteel ben ik "Het uur van de zonde" aan het lezen. Het is een superspannende thriller.
21-10-2005 om 15:35
geschreven door julie (Arlette)
1. Onthoud dat grote liefde en groot succes grote risico's met zich meebrengen. 2. Wanneer je verliest, verlies de les die je er van hebt geleerd niet. 3. Leef volgens deze regels: Respect voor jezelf, Respect voor anderen en neem verantwoordelijkheid voor al je daden. 4. Onthoud dat niet krijgen wat je wilt soms het beste is wat je kon overkomen. 5. Ken de regels, zodat je weet hoe je ze het beste kan overtreden. 6. Laat een kleine onenigheid niet een mooie vriendschap verpesten. 7. Wanneer je beseft dat je een fout hebt gemaakt, neem dan onmiddellijk actie om het te herstellen. 8. Neem elke dag wat tijd voor jezelf. 9. Sta open voor verandering, maar raak je normen en waarden niet kwijt. 10. Onthoud dat zwijgen soms het beste antwoord is.
11. Leid een mooi en waardig leven, wanneer je oud bent en terugkijkt kan je er nog eens van genieten. 12. Een liefdevolle sfeer in je huis legt de basis voor je leven. 13. Beperk je in meningsverschillen met geliefden tot het heden, rakel het verleden niet op. 14. Laat mensen delen in je wijsheid. Het is een manier om onsterfelijk te worden. 15. Behandel de aarde goed. 16. Ga één keer per jaar ergens heen waar je nog nooit bent geweest. 17. Onthoud dat in de beste relatie je meer van elkaar houdt dan dat je elkaar nodig hebt. 18. Meet de grootte van je succes aan wat je ervoor op hebt moeten geven. 19. Benader liefde en koken met roekeloze uitbundigheid. 20. Bedrijf minstens drie keer per week de liefde
17-10-2005 om 14:36
geschreven door julie (Arlette)
De man was moe, hij zag het leven niet meer zitten, hij zag zichzelf alleen maar zitten op zijn stoel. Hij had geen kracht meer om z'n tuintje om te spitten en kreeg een grenzeloos, vereenzaamd, leeg gevoel.
Toen heeft hij heel lang aan zijn kamerraam gezeten, alsof hij wachtte op een teken, een geluid van buitenaf dat hem weer nieuwe kracht zou geven, maar tevergeefs keek hij er elke dag naar uit.
Zo heeft hij héél lang aan dat stille raam gezeten, de tuin werd groen en toen weer grijs en toen weer groen, totdat hij godzijdank tenslotte heeft begrepen dat er geen teken kwam... dat hij het zelf moest doen.
TOON HERMANS
17-10-2005 om 14:33
geschreven door julie (Arlette)
Onszelf te zien zoals anderen ons zien is een zeer heilzame gave
De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is
Na de stilte komt muziek het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke
Verkeerde redenen zoeken voor wat men gelooft op grond van andere verkeerde redenen, dat is filosofie
Misschien is deze aarde de hel van een andere planeet
Iedere goede schilder verzint een nieuwe manier van schilderen
De mensen krijgen altijd datgene waar ze om vragen; de moeilijkheid is alleen, dat ze, voor zij het krijgen, nooit weten waar ze nu feitelijk om gevraagd hebben
17-10-2005 om 14:28
geschreven door julie (Arlette)
Zon, bergen en lavendel zijn maar een paar typische ingrediënten van de Provence. De Provence heeft ook een rijke geschiedenis. Denk maar aan de Romeinse overblijfselen . Daarvoor kan je terecht in Orange, Arles, Nîmes en nog vele andere plaatsen. Avignon is her en der bekend om zij "Palais des Papes" De Provence is niet alleen een paradijs voor elke toerist, ook kunstenaars vonden hier de nodige inspiratie voor hun meesterwerken. Picasso, Gauguin, van Gogh, Cézanne en de schrijver Daudet hebben deze prachtige streek vereeuwigd in hun doeken. De natuur is er zeer verscheiden langs de ene kant ruw en langs de andere kant toch een vleugje romantiek. De machtige Gorges, de Calanque's aan de Middellandse Zee, de vlakten van de Camargue, het glooiende landschap in het binnenland of de machtige Mont Ventoux, zijn stille getuigen van de veelzijdigheid van de Provence. Dit in combinatie met met de heerlijke lavendelgeur maakt de Provence een vakantieoord bij uitstek. Inderdaad de gastronomie in de Provence is een kleurrijk pallet van geuren en smaken. Je start met een pastis, geniet van een bouillabaisse in Marseille, bijt je tanden (echte of valse) stuk op een saucisson d'Arles, vergeet je dieet en geniet van al die Provençaalse lekkernijen. .Ik zit hier nu reeds te watertanden.
16-10-2005 om 15:45
geschreven door julie (Arlette)
Haar vader, Tomás Allende, de broer van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías. In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die uiteindelijk in een manuscript voor een roman ontaardde: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door Bille August.
Voornaamste werken (in het Spaans)
Het huis met de geesten ("La casa de los espíritus"(Plaza & Janés, Barcelona, 1982)).
"La gorda de porcelana" (Alfaguara, Madrid, 1984).
Liefde en Schaduw ("De amor y de sombra" (Plaza & Janés, 1984)).
Eva Luna ("Eva Luna" (Plaza & Janés, 1987)).
"Cuentos de Eva Luna" (Plaza & Janés, 1989).
Het oneindige plan ("El plan infinito" (1991)).
Paula (1994).
Afrodite ("Afrodita" (Plaza & Janés, 1997)).
Fortuna's Dochter ("Hija de la fortuna" (Plaza & Janés, 1999)).
Portret in Sepia ("Retrato en sepia" (Areté, 2000))
Herinneringen aan mijn Chili ("Mi País Inventado" (Areté, 2003))
Momenteel ben ik een boek aan het lezen van Isabel Allende, namelijk Het rijk van de gouden draak. De 15 jarige Alexander gaat met zijn exentrieke oma, de reisboekenschrijfster, mee naar het Verboden Rijk. Als Alexander met zijn vriendinnetje Nadia, dat ook mee is, op onderzoek uitgaat, worden ze het slachtoffer van een bende die de Gouden Draak heeft gestolen. Maar dankzij de hulp van een inheems meisje en de zoon van de koning en diens doeddhistische leermeester lukt het hen na vele avonturen de vijand te verslaan en het verboden rijk te redden. Isabel Allende heeft opnieuw een spannend avonturenverhaal geschreven waarin ze twee totaal verschillende culturen met elkaar confronteert.Op gevoelige wijze levert ze kritiek op de materialistische westerse samenleving, waarin men het gevoel voor spiritualisme en het conact met de natuur verloren heeft.
10-10-2005 om 16:42
geschreven door julie (Arlette)
Karin Fossum Is een van de grootste namen uit de Noorse misdaadliteratuur.Ze schrijft vooral thrillers. Eva's oog werd bekroond met De Glazen Sleutel. Enkele andere titels van haar romans zijn: Kijk niet achterom, Wie de wolf vreest en De duivel draagt het licht. Fossum schrijft adembenemend. De spanning blijft van het begin tot het einde. Voor wie van thrillers houdt een echte aanrader.
09-10-2005 om 19:10
geschreven door julie (Arlette)
Voor de boekenwurmen onder ons, hier wat lectuur. Onlangs las ik de thriller " de Indiase bruid" van Karim Fossum.Spannende thriller! De vrijgezel Gunder Jomann gaat op reis naar India om er een vrouw te zoeken. Hij ontmoet er Poona, een serveerster in het restaurant waar hij iedere dag gaat eten. Hij wordt verliefd en vertelt haar de reden van zijn reis. Er groeit een diepe genegenheid tussen beiden en enkele dagen later besluiten ze te trouwen. Gunder besluit na hun huwelijk naar huis te reizen om alles in gereedheid te brengen voor haar komst,twee weken later. Poona verschijnt echter niet op luchthaven op de afgesproken dag. Een dag later wordt inspecteur Sejer geconfronteerd met het afschuwelijk toegetakelde lijk van een vrouw...
09-10-2005 om 16:18
geschreven door julie (Arlette)
Tajine met lamsbout en bonen Personen: 4-6 Keuken: Marokkaans Potten, pannen enzo: tajine of braadpan Bereidingstijd: ± 1.45 uur Diverse: bewerkelijk
Ingrediënten 1 kg lamsbout zonder bot, 1 tn knoflook, 2 tl geelwortel, 1/4 tl gemalen komijn, 1 tl gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2-3 el olijfolie, 500 gr tomaten, 750 gr sperziebonen, 2 ingelegde citroenen, 50 gr groene olijven, 1 bosje verse koriander, zout en versgemalen peper
Bereiding
Was de bonen en halveer ze. Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij in stukjes. Snij het teentje knoflook fijn. Hak het blad van de koriander fijn. Snij de citroenen in reepjes, hou apart.
Snij de lamsbout in stukken.
Verhit de olie in de tajine of braadpan. Bak de stukken lamsvlees rondom bruin.
Meng de knoflook, de geelwortel, de komijn, het gember- en paprikapoeder. Strooi de helft van dit mengsel over het vlees. Schep er de tomaten op en strooi daarover de rest van het kruidenmengsel. Sluit de tajine en laat het gerecht ± 20 minuten stoven.
Schenk er 5 dl water bij, voeg de bonen toe en maak op smaak met wat zout, sluit de tajine weer en laat het gerecht ± 1 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg zo nodig tussentijds wat water toe.
Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de citroen en olijven toe. Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper en laat de saus iets indampen.
Serveer het gerecht in de tajine of - als een braadpan is gebruikt - doe alles over in een grote schaal en garneer met de fijngehakte koriander. Dit is geen eigen recept hoor, ik heb het ook overgenomen.
07-10-2005 om 20:42
geschreven door julie (Arlette)
Op 29 februari 1960 trof een zware aardbeving, gevolgd door een vloedgolf, de stad Agadir: De stad werd compleet verwoest. Er werd een volledig nieuwe en moderne stad gebouwd. Agadir is zeer toeristisch met veel prachtige hotels.
07-10-2005 om 20:31
geschreven door julie (Arlette)
Op 31 oktober komen de doden tot leven. Allerlei griezelige figuren en monsters bellen bij de mensen aan en vragen om een gift. Halloween wordt uitbundig gevierd in Amerika.Sinds enkele jaren is halloween ook in opmars in ons land . We kunnen ons stilaan voorbereiden om het lugubere feest enigszins prettig te laten verlopen.
07-10-2005 om 15:04
geschreven door julie (Arlette)
Halloween heeft een zeer ver verleden. Het mag worden beschouwd als één van de oudste feestdagen tot op heden, het gaat duizenden jaren . Eigenlijk is Halloween een combinatie van 3 feestelijkheden. Samhain(Kelten), Pomona(Romeinen) enAllerheiligen & Allerzielen(Christendom), die elk doorheen de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt op dit winterfeest.
06-10-2005 om 12:08
geschreven door julie (Arlette)
Laat de hazenrug gedurende 24 uur marineren in 1/2 l rode wijn. Voeg er tijm, laurier, rozemarijn en gehakte sjalot bij en voor de liefhebbers een scheutje cognac. Haal na 24 uur het vlees uit de marinade, laat uitlekken en droog af. Laat het vlees aan alle kanten braden in een soeplepel boter. schuif de kom dan in een warme oven en laat het vlees onveer 35 min braden. Bedruip regelmatig met de gezeefde marinade. Giet er 5 min voor het einde de room bij. (150 g). Opgelet, wild wordt rosé opgediend. Serveren met gebakken appeltjes. (in de oven of in boter in een pan) gevuld met beenbessen. Lekker en eenvoudig!
04-10-2005 om 20:33
geschreven door julie (Arlette)
Bereidingswijze Verhit de boter in een grote pan of kom en bak er het vlees in bruin langs alle kanten. Neem dan het vlees uit de pan en hou het warm (wikkel het in alluminiumfolie). Bak nu de sjalot in het braadvet en voeg er de herfstzwammen bij.Voeg er de tijm en het laulierblad bij en laat alles stoven onder voortdurend roeren tot alle vocht verdwenen is. Kruiden naar eigen smaak met peper en zout. Giet er een scheutje room bij en laat niet meer koken. Voeg er het sap van de citroen bij.Leg de filets nog eventjes in de saus. Kruiden en opdienen. Lekker met kroketten.
03-10-2005 om 11:36
geschreven door julie (Arlette)