Onszelf te zien zoals anderen ons zien is een zeer heilzame gave
De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is
Na de stilte komt muziek het dichtst bij het verwoorden van het onuitsprekelijke
Verkeerde redenen zoeken voor wat men gelooft op grond van andere verkeerde redenen, dat is filosofie
Misschien is deze aarde de hel van een andere planeet
Iedere goede schilder verzint een nieuwe manier van schilderen
De mensen krijgen altijd datgene waar ze om vragen; de moeilijkheid is alleen, dat ze, voor zij het krijgen, nooit weten waar ze nu feitelijk om gevraagd hebben
17-10-2005 om 14:28
geschreven door julie (Arlette)
Zon, bergen en lavendel zijn maar een paar typische ingrediënten van de Provence. De Provence heeft ook een rijke geschiedenis. Denk maar aan de Romeinse overblijfselen . Daarvoor kan je terecht in Orange, Arles, Nîmes en nog vele andere plaatsen. Avignon is her en der bekend om zij "Palais des Papes" De Provence is niet alleen een paradijs voor elke toerist, ook kunstenaars vonden hier de nodige inspiratie voor hun meesterwerken. Picasso, Gauguin, van Gogh, Cézanne en de schrijver Daudet hebben deze prachtige streek vereeuwigd in hun doeken. De natuur is er zeer verscheiden langs de ene kant ruw en langs de andere kant toch een vleugje romantiek. De machtige Gorges, de Calanque's aan de Middellandse Zee, de vlakten van de Camargue, het glooiende landschap in het binnenland of de machtige Mont Ventoux, zijn stille getuigen van de veelzijdigheid van de Provence. Dit in combinatie met met de heerlijke lavendelgeur maakt de Provence een vakantieoord bij uitstek. Inderdaad de gastronomie in de Provence is een kleurrijk pallet van geuren en smaken. Je start met een pastis, geniet van een bouillabaisse in Marseille, bijt je tanden (echte of valse) stuk op een saucisson d'Arles, vergeet je dieet en geniet van al die Provençaalse lekkernijen. .Ik zit hier nu reeds te watertanden.
16-10-2005 om 15:45
geschreven door julie (Arlette)
Haar vader, Tomás Allende, de broer van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías. In 1981 hoorde Allende dat haar grootvader, inmiddels 99 jaar oud, op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die uiteindelijk in een manuscript voor een roman ontaardde: Het huis met de geesten (La casa de los espíritus). De publicatie was een groot succes en het boek werd later verfilmd door Bille August.
Voornaamste werken (in het Spaans)
Het huis met de geesten ("La casa de los espíritus"(Plaza & Janés, Barcelona, 1982)).
"La gorda de porcelana" (Alfaguara, Madrid, 1984).
Liefde en Schaduw ("De amor y de sombra" (Plaza & Janés, 1984)).
Eva Luna ("Eva Luna" (Plaza & Janés, 1987)).
"Cuentos de Eva Luna" (Plaza & Janés, 1989).
Het oneindige plan ("El plan infinito" (1991)).
Paula (1994).
Afrodite ("Afrodita" (Plaza & Janés, 1997)).
Fortuna's Dochter ("Hija de la fortuna" (Plaza & Janés, 1999)).
Portret in Sepia ("Retrato en sepia" (Areté, 2000))
Herinneringen aan mijn Chili ("Mi País Inventado" (Areté, 2003))
Momenteel ben ik een boek aan het lezen van Isabel Allende, namelijk Het rijk van de gouden draak. De 15 jarige Alexander gaat met zijn exentrieke oma, de reisboekenschrijfster, mee naar het Verboden Rijk. Als Alexander met zijn vriendinnetje Nadia, dat ook mee is, op onderzoek uitgaat, worden ze het slachtoffer van een bende die de Gouden Draak heeft gestolen. Maar dankzij de hulp van een inheems meisje en de zoon van de koning en diens doeddhistische leermeester lukt het hen na vele avonturen de vijand te verslaan en het verboden rijk te redden. Isabel Allende heeft opnieuw een spannend avonturenverhaal geschreven waarin ze twee totaal verschillende culturen met elkaar confronteert.Op gevoelige wijze levert ze kritiek op de materialistische westerse samenleving, waarin men het gevoel voor spiritualisme en het conact met de natuur verloren heeft.
10-10-2005 om 16:42
geschreven door julie (Arlette)
Karin Fossum Is een van de grootste namen uit de Noorse misdaadliteratuur.Ze schrijft vooral thrillers. Eva's oog werd bekroond met De Glazen Sleutel. Enkele andere titels van haar romans zijn: Kijk niet achterom, Wie de wolf vreest en De duivel draagt het licht. Fossum schrijft adembenemend. De spanning blijft van het begin tot het einde. Voor wie van thrillers houdt een echte aanrader.
09-10-2005 om 19:10
geschreven door julie (Arlette)
Voor de boekenwurmen onder ons, hier wat lectuur. Onlangs las ik de thriller " de Indiase bruid" van Karim Fossum.Spannende thriller! De vrijgezel Gunder Jomann gaat op reis naar India om er een vrouw te zoeken. Hij ontmoet er Poona, een serveerster in het restaurant waar hij iedere dag gaat eten. Hij wordt verliefd en vertelt haar de reden van zijn reis. Er groeit een diepe genegenheid tussen beiden en enkele dagen later besluiten ze te trouwen. Gunder besluit na hun huwelijk naar huis te reizen om alles in gereedheid te brengen voor haar komst,twee weken later. Poona verschijnt echter niet op luchthaven op de afgesproken dag. Een dag later wordt inspecteur Sejer geconfronteerd met het afschuwelijk toegetakelde lijk van een vrouw...
09-10-2005 om 16:18
geschreven door julie (Arlette)
Tajine met lamsbout en bonen Personen: 4-6 Keuken: Marokkaans Potten, pannen enzo: tajine of braadpan Bereidingstijd: ± 1.45 uur Diverse: bewerkelijk
Ingrediënten 1 kg lamsbout zonder bot, 1 tn knoflook, 2 tl geelwortel, 1/4 tl gemalen komijn, 1 tl gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2-3 el olijfolie, 500 gr tomaten, 750 gr sperziebonen, 2 ingelegde citroenen, 50 gr groene olijven, 1 bosje verse koriander, zout en versgemalen peper
Bereiding
Was de bonen en halveer ze. Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij in stukjes. Snij het teentje knoflook fijn. Hak het blad van de koriander fijn. Snij de citroenen in reepjes, hou apart.
Snij de lamsbout in stukken.
Verhit de olie in de tajine of braadpan. Bak de stukken lamsvlees rondom bruin.
Meng de knoflook, de geelwortel, de komijn, het gember- en paprikapoeder. Strooi de helft van dit mengsel over het vlees. Schep er de tomaten op en strooi daarover de rest van het kruidenmengsel. Sluit de tajine en laat het gerecht ± 20 minuten stoven.
Schenk er 5 dl water bij, voeg de bonen toe en maak op smaak met wat zout, sluit de tajine weer en laat het gerecht ± 1 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg zo nodig tussentijds wat water toe.
Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de citroen en olijven toe. Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper en laat de saus iets indampen.
Serveer het gerecht in de tajine of - als een braadpan is gebruikt - doe alles over in een grote schaal en garneer met de fijngehakte koriander. Dit is geen eigen recept hoor, ik heb het ook overgenomen.
07-10-2005 om 20:42
geschreven door julie (Arlette)
Op 29 februari 1960 trof een zware aardbeving, gevolgd door een vloedgolf, de stad Agadir: De stad werd compleet verwoest. Er werd een volledig nieuwe en moderne stad gebouwd. Agadir is zeer toeristisch met veel prachtige hotels.
07-10-2005 om 20:31
geschreven door julie (Arlette)