Voor de boekenwurmen onder ons, hier wat lectuur. Onlangs las ik de thriller " de Indiase bruid" van Karim Fossum.Spannende thriller! De vrijgezel Gunder Jomann gaat op reis naar India om er een vrouw te zoeken. Hij ontmoet er Poona, een serveerster in het restaurant waar hij iedere dag gaat eten. Hij wordt verliefd en vertelt haar de reden van zijn reis. Er groeit een diepe genegenheid tussen beiden en enkele dagen later besluiten ze te trouwen. Gunder besluit na hun huwelijk naar huis te reizen om alles in gereedheid te brengen voor haar komst,twee weken later. Poona verschijnt echter niet op luchthaven op de afgesproken dag. Een dag later wordt inspecteur Sejer geconfronteerd met het afschuwelijk toegetakelde lijk van een vrouw...
09-10-2005 om 16:18
geschreven door julie (Arlette)
Tajine met lamsbout en bonen Personen: 4-6 Keuken: Marokkaans Potten, pannen enzo: tajine of braadpan Bereidingstijd: ± 1.45 uur Diverse: bewerkelijk
Ingrediënten 1 kg lamsbout zonder bot, 1 tn knoflook, 2 tl geelwortel, 1/4 tl gemalen komijn, 1 tl gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2-3 el olijfolie, 500 gr tomaten, 750 gr sperziebonen, 2 ingelegde citroenen, 50 gr groene olijven, 1 bosje verse koriander, zout en versgemalen peper
Bereiding
Was de bonen en halveer ze. Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij in stukjes. Snij het teentje knoflook fijn. Hak het blad van de koriander fijn. Snij de citroenen in reepjes, hou apart.
Snij de lamsbout in stukken.
Verhit de olie in de tajine of braadpan. Bak de stukken lamsvlees rondom bruin.
Meng de knoflook, de geelwortel, de komijn, het gember- en paprikapoeder. Strooi de helft van dit mengsel over het vlees. Schep er de tomaten op en strooi daarover de rest van het kruidenmengsel. Sluit de tajine en laat het gerecht ± 20 minuten stoven.
Schenk er 5 dl water bij, voeg de bonen toe en maak op smaak met wat zout, sluit de tajine weer en laat het gerecht ± 1 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg zo nodig tussentijds wat water toe.
Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de citroen en olijven toe. Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper en laat de saus iets indampen.
Serveer het gerecht in de tajine of - als een braadpan is gebruikt - doe alles over in een grote schaal en garneer met de fijngehakte koriander. Dit is geen eigen recept hoor, ik heb het ook overgenomen.
07-10-2005 om 20:42
geschreven door julie (Arlette)
Op 29 februari 1960 trof een zware aardbeving, gevolgd door een vloedgolf, de stad Agadir: De stad werd compleet verwoest. Er werd een volledig nieuwe en moderne stad gebouwd. Agadir is zeer toeristisch met veel prachtige hotels.
07-10-2005 om 20:31
geschreven door julie (Arlette)
Op 31 oktober komen de doden tot leven. Allerlei griezelige figuren en monsters bellen bij de mensen aan en vragen om een gift. Halloween wordt uitbundig gevierd in Amerika.Sinds enkele jaren is halloween ook in opmars in ons land . We kunnen ons stilaan voorbereiden om het lugubere feest enigszins prettig te laten verlopen.
07-10-2005 om 15:04
geschreven door julie (Arlette)
Halloween heeft een zeer ver verleden. Het mag worden beschouwd als één van de oudste feestdagen tot op heden, het gaat duizenden jaren . Eigenlijk is Halloween een combinatie van 3 feestelijkheden. Samhain(Kelten), Pomona(Romeinen) enAllerheiligen & Allerzielen(Christendom), die elk doorheen de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt op dit winterfeest.
06-10-2005 om 12:08
geschreven door julie (Arlette)
Laat de hazenrug gedurende 24 uur marineren in 1/2 l rode wijn. Voeg er tijm, laurier, rozemarijn en gehakte sjalot bij en voor de liefhebbers een scheutje cognac. Haal na 24 uur het vlees uit de marinade, laat uitlekken en droog af. Laat het vlees aan alle kanten braden in een soeplepel boter. schuif de kom dan in een warme oven en laat het vlees onveer 35 min braden. Bedruip regelmatig met de gezeefde marinade. Giet er 5 min voor het einde de room bij. (150 g). Opgelet, wild wordt rosé opgediend. Serveren met gebakken appeltjes. (in de oven of in boter in een pan) gevuld met beenbessen. Lekker en eenvoudig!
04-10-2005 om 20:33
geschreven door julie (Arlette)
Bereidingswijze Verhit de boter in een grote pan of kom en bak er het vlees in bruin langs alle kanten. Neem dan het vlees uit de pan en hou het warm (wikkel het in alluminiumfolie). Bak nu de sjalot in het braadvet en voeg er de herfstzwammen bij.Voeg er de tijm en het laulierblad bij en laat alles stoven onder voortdurend roeren tot alle vocht verdwenen is. Kruiden naar eigen smaak met peper en zout. Giet er een scheutje room bij en laat niet meer koken. Voeg er het sap van de citroen bij.Leg de filets nog eventjes in de saus. Kruiden en opdienen. Lekker met kroketten.
03-10-2005 om 11:36
geschreven door julie (Arlette)
1 grote braadkip in stukken gesneden. 1 courgette 1 aubergine 2 uien in ringen gesneden 2 grote tomaten 1 teentje look 1/2 rode en 1/2 groene paprika 2 eetlepels bloem boter peper en zout provençaalse kruiden (uit een potje) 1/2 l kippenbouillon laurier tijm
Snij de groenten in blokjes en snij de tomaten in partjes. Bestrooi de stukken kip met wat bloem, peper en zout. Stoof de ui en de look in de hete boter in een grote pot. Haal ze dan terug uit de pot en bruin de stukken kip aan alle kanten op een hoog vuur. voeg de ui, de look en de bouillon bij de kip, dek af en laat 15 min stoven.Voeg er nu de groenten aan toe? laat nog eens 15 min stoven en klaar is kees.
27-09-2005 om 18:24
geschreven door julie (Arlette)
Voor 5 personen 100 g boter, 2 soeplepels olie, 1 kg mager lamsvlees in stukken gesneden, 2 grote uien 2 teentjes knoflook, 2 soeplepels bloem 1 bouquet garni, dragon, peterselie, peper, zout, 1 goed glas witte wijn, 1/2 glas water en een tomaat.
- boter en olie verwarmen in een kom; doe er dan het vlees bij en laat het bruinen aan alle kanten. Doe het vlees dan uit de kom. -schil de ui en de look; hak alles fijn; pel de tomaat en snij ze in 4 stukken. - laat de ui en de look stoven; als ze lichtjes goudgeel worden doe er dan het vlees terug bij. Bestrooi alles met de bloem. Meng alles goed op een klein vuurtje om klonters te voorkomen. -Overgiet met witte wijn en water; voeg de bouquet garni, de dragon, peterselie, en de tomaat toe. Voeg peper en zout bij en laat alles op een zacht vuurtje stoven met deksel op de pan. Na ongeveer 30 à 45 minuten moet alles gaar zijn. - zéér warm opdienen met rijst of gekookte aardappelen .
26-09-2005 om 15:26
geschreven door julie (Arlette)
400g spliterwten gerookt spek (150 à 200 g) 1 stuk rookworst 2 uien een paar stengels prei ( liefst het groene gedeelte) selder 2 aardappelen fijngesneden peterselie fijngesneden bladselder fijngesneden bieslook
Spoel de spliterwten onder stromend water en breng ze aan de kook. Laat ze op een zacht vuur ongeveer 2 uur koken. Voeg er de in ringen gesneden prei bij alsook de in stukjes gesneden selder en uien . Laat verder koken tot de groenten bijna gaar zijn. Voeg er nu de aardappelblokjes en de in ringen gesneden rookworst bij en laat nog 20 min koken. Bestrooi met wat bladselder, peterselie en bieslook en dien op. Vergeet niet er korstjes (broodblokjes gebakken in de boter) bij te serveren.
25-09-2005 om 17:05
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten 5 middelgrote aardappelen 4 à 5 grote uien een doos camembert (250 g) braadboter 3 l water 3 kippenbouillonblokjes room wat gehakte peterselie broodkruim van 3 sneden brood
Maak de groenten klein en stoof ze in de boter. Niet laten kleuren. Voeg er het water, de bouillonblokjes en de broodkruim bij. Als de groenten mals zijn doe je er de camembert met korst en al bij (eerst in stukken snijden) Eventjes laten doorkoken en mixen, kruiden met peper en zout (opgelet want de camembert bevat reeds zout). Afwerken met een scheutje room. Bij het opdienen wat peterselie over de soep strooien.
25-09-2005 om 16:47
geschreven door julie (Arlette)